Unde ne tinem economiile in perioade de criza

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 14:38
2660 citiri
Unde ne tinem economiile in perioade de criza

Ce facem cu economiile in perioade de criza economica? Unde le plasam si, in acelasi timp, este cazul sa refinantam creditele pe care le avem intr-o moneda care se scumpeste prea mult? Sunt intrebari pe care romanii si le pun din ce in ce mai des in ultima vreme, avand in vedere ca ascensiunea euro in fata leului pare de neoprit.

Potrivit opiniilor unor specialisti bancari citati de Adevarul, solutia cea mai buna pentru pastrarea economiilor in astfel de vremuri pare a fi depozitul bancar. "Nu obtii castig, dar sigur nu pierzi"!, spun acestia. Dragos Cabat, presedintele Charted Financial Analysts, spune de exemplu ca, in acest moment, ar trebui sa nu ne ingrijim de profit, ci de a nu ne pierde banii. In opinia analistului, depozitele reprezinta cel mai bun instrument pentru ca finantele personale ale romanilor sa nu fie erodate de inflatie.

"Dobanzile la depozite sunt, in medie, de 8%/an, iar dupa impozitare raman doar 6,7 procente, pe care deponentul le poate castiga. Din cele 6,7%, trebuie sa mai scadem o rata a inflatiei de 6,5%. In final, castigul pe care il au romanii este infim, de doar 0,2%. Comparativ cu pierderile mari inregistrate in ultima perioada la Bursa, cred ca in prezent depozitele sunt cea mai buna investitie". Cabat subliniaza insa faptul ca nu toti romanii isi permit sa ia astfel de masuri.

"Cei care au deja un credit nu au cum sa economiseasca. Iar daca platesc dobanzi variabile, sansele de a economisi sunt si mai mici".

In ce priveste imprumuturile, sfatul este sa nu va refinantati creditele in perioade de criza. Aprecierea continua a euro a determinat o scumpire puternica a creditelor contractate in aceasta moneda. Chiar daca la prima vedere o "solutie salvatoare" ar putea fi refinantarea acestora in lei, analistii considera ca aceasta masura nu ar fi bine-venita.

Singurul lucru pe care il pot face acei romani care au in derulare credite ipotecare/imobiliare in euro este sa astepte calmarea pietei. "Opinia mea este ca leul isi va reveni pe termen lung, deci se va aprecia. Personal, n-as face o astfel de mutare, in acest moment", considera Mihai Bogza, presedintele Bancpost. Totodata, potrivit lui Cabat, o refinantare ne-ar scoate din buzunare mai multi bani, tinand cont de actualele costuri.

"O refinantare costa, mai ales la nivelul actual al dobanzilor, care sunt asteptate sa creasca. Din pacate, cei care s-au imprumutat in valuta vor trebuie sa stranga cureaua si sa reduca cheltuielile de consum. Multi romani se asteptau ca leul sa se aprecieze la nesfarsit", spune Dragos Cabat.

De asemenea, e bine sa mai asteptati daca aveati in intentie contractarea unui credit. "In urmatoarea perioada, dobanzile vor creste, dupa care isi vor reveni. Nu cred insa ca majorarea de dobanda va fi una substantiala, in medie cu o jumatate, pana la un punct procentual", precizeaza consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Discutiile privitoare la o posibila majorare a dobanzilor au inceput inca de la inceputul lunii, dupa ce Banca Natioanala a hotarat sa creasca dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8%.

"Totusi, nu cred ca dobanzile vor creste cu mai mult de 1-1,5 puncte procentuale. In consecinta, ratele creditelor se vor scumpi cu aproximativ 7%. In plus, cei care intentioneaza sa ia un credit vor putea imprumuta, in medie, tot cu 7% mai putin", explica analistul Dragos Cabat.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#economii, #criza, #dobanzi, #depozite , #stiri economice