Program USR. Măsuri urgente pentru criza prețurilor la energie: scăderea TVA și subvenţii pentru CET-uri

Duminica, 17 Octombrie 2021, ora 19:47
1885 citiri
Program USR. Măsuri urgente pentru criza prețurilor la energie: scăderea TVA și subvenţii pentru CET-uri

Programul de guvernare propus de USR prevede implementarea a patru măsuri „urgente” pentru rezolvarea crizei preţurilor la energie. Acestea sunt reducerea temporară a TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici şi eliminarea accizei pentru energie electrică, acordarea de credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale, exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic şi Subvenţii temporare pentru CET-uri.

În programul de guvernare propus de USR se arată că politicile climatice europene (Green Deal) care au dus la dublarea preţului certificatelor de carbon şi la reducerea producţiei electrice pe bază de cărbune, dar şi scăderea producţiei autohtone de gaze naturale din cauza „lipsei de investiţii generate de haosul şi instabilitatea legislativă” au influenţat preţul energiei electrice şi al gazelor naturale.

Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale

În acest context USR propune reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici şi eliminarea accizei pentru energie electrică.

„O parte din preţul energiei electrice este compus din taxele indirecte pe care le ia statul: accize şi TVA. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor casnici cât şi în sprijinul mediului de afaceri românesc, propunem ca statul să ia mai puţin din preţul energiei electrice. Propunem eliminarea accizei la energie electrică şi reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% pe o perioadă de 6 luni”, scrie în programul de guvernare al USR.

Credit fiscal pentru întreprinderi

Documentul prevede şi acordarea de credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale. „Astfel, companiile vor avea posibilitatea să deducă din impozitele datorate (pe profit sau pe cifra afaceri) 50% din creşterea înregistrată la utilităţi pe o perioadă de 6 luni.

Pentru a determina creşterea, se vor folosi preţurile comunicate de INS. Astfel, nu distorsionăm piaţa energiei electrice şi a gazelor naturale, dar ajutăm economia să facă faţă exploziei de preţuri, prin a împărţi creşterea facturii cu statul”, explică documentul citat.

Acordarea de subvenţii temporare pentru CET-uri

„În sprijinul producătorilor de agent termic şi în vederea asigurării suportabilităţii la plată a materiei prime, respectiv a gazului natural, propunem o subvenţie acordată primăriilor cu sisteme de încălzire centralizate, pe perioada sezonului rece. Este o redistribuţie de la localităţile fără sisteme de încălzire centralizată către localităţile cu sisteme de încălzire centralizată.

Având în vedere costul cu materia primă, preţul gigacaloriei va fi imposibil de suportat în integralitate de către primărie. Subvenţiile pe termen limitat (6 luni) se vor baza pe costul aprobat de ANRE pentru gigacalorie aferent fiecărui CET şi vor reprezenta 50% din creşterea înregistrată comparativ cu anul 2020”, se mai arată în programul de guvernare publicat de USR.

Citeste si:
Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a depășit un nou prag psihologic. La cât a ajuns
Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a depășit un nou prag psihologic. La cât a ajuns
Preţul de referinţă în Europa la gaze naturale a trecut marţi, 30 noiembrie, peste pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră, înaintea unei serii de licitaţii pentru rezervarea de...
Nicușor Dan îi asigură pe bucureșteni că vor avea facturi suportabile la întreținere: ”Pe 26 noiembrie vom decide preţul rezonabil”
Nicușor Dan îi asigură pe bucureșteni că vor avea facturi suportabile la întreținere: ”Pe 26 noiembrie vom decide preţul rezonabil”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat miercuri, 17 noiembie 2021, că în ședința Consiliului General din 26 noiembrie va fi decis preţul rezonabil pe care să îl suporte bucureştenii...