Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Va invia Obama economia SUA?

Duminica, 25 Ianuarie 2009, ora 16:03
3096 citiri
Va invia Obama economia SUA?
Foto: barackobama.com

Este oare de ajuns tratamentul prescris de Barack Obama pentru a rezolva criza ce a pus la pamant economia americana?

Pana si obezii americani se asteapta sa slabeasca de la sine din cauza masurilor anti-criza pe care le va lua administratia Obama, dar lucrurile nu sunt deloc usoare. Planul "mesianic" al lui Obama nu este atat de solid precum parea discursul sau economic in timpul campaniei, si asta pentru ca criza economica se adanceste cu fiecare zi care trece fara masuri drastice.

Practic, programul lui Obama este prea putin pentru economia americana. Puterea economiei Statelor Unite este atat de mare incat, daca ar putea, companiile ar livra bunuri si servicii de 30.000 de miliarde de dolari in doi ani. Dar, in conditiile crizei, cand cererea consumatorilor se prabuseste iar investitiile stagneaza, se creeaza automat o prapastie intre ceea ce poate produce economia si ce poate sa vanda.

Asadar, planul de relansare al lui Barack Obama, in valoare de 775 de miliarde de dolari nu poate sa umple prapastia creata de criza. De aceea, presedintele american a incearcat inca odata sa atraga atentia in discursul de la investitura sa, ca relansarea economiei nu sta numai in puterea sa ci in puterea tuturor americanilor. Obama a atras atentia ca este nevoie de masuri radicale pentru a nu transforma criza intr-o suferinta indelungata.

"Ca suntem in mijlocul unei crize este de-acum de la sine inteles. Natiunea noastra este in razboi, impotriva unei retele ramificate a violentei si urii. Economia noastra este slabita rau, consecinta a lacomiei si iresponsabilitatii din partea unora, dar si din cauza greselii noastre colective de a face alegeri dificile si de a pregati natiunea pentru o noua epoca. S-au pierdut case, slujbele se imputineaza, afacerile sunt zdruncinate.

Sistemul nostru de sanatate este prea costisitor, scolile noastre dau gres de prea multe ori, iar fiecare zi aduce o dovada in plus ca modul in care folosim energia ii intareste pe adversarii nostri si ameninta planeta. Sunt indicii ale crizei si fac obiectul datelor si statisticilor.

Starea economiei cere actiune indrazneata si decisiva si vom actiona - nu numai pentru a crea noi locuri de munca, ci si pentru a pune bazele pentru crestere. Vom construi drumurile si podurile, reteaua electrica si liniile digitale care ne hranesc comertul si ne unesc. Vom reda stiintei locul sau meritat si vom recurge la minunile tehnologiei pentru a spori calitatea sistemului de ingrijire a sanatatii si pentru a-i reduce costurile.

Vom exploata puterea soarelui si a vantului si a solului pentru a ne alimenta masinile si pentru a face sa functioneze fabricile. Si ne vom transforma scolile si colegiile si universitatile pentru a face face fata cerintelor unei noi epoci. Toate acestea le putem face. Si toate acestea le vom face", a spus Barack Obama pe 20 ianuarie.

Noul presedinte este pe punctul de a incheia o intelegere cu privire la un plan de revenire a economiei in valoare de peste 825 de miliarde de dolari, care include un program masiv de constructii si infrastructura si reduceri de taxe care vor stimula cheltuirea.

Multi analisti privesc cu scepticism planul lui Obama, sustinand ca stimulentele fiscale si reducerile de impozite pentru unele companii nu vor avea efectul scontat, ca nu vor impulsiona cheltuielile.

De ce nu face Obama mai mult?

In primul rand, putem spune ca planul de relansare economica al presedintelui Obama este limitat de prudenta politica. Echipa lui Barack Obama a incercat sa mentina valoarea totala a programului anti-criza sub pragul psihologic de 1.000 de miliarde de dolari.

O alta explicatie pentru planul de 750 de miliarde de dolari ar putea fi teama de indatorare, imprumuturile guvernamentale uriase fiind periculoase, dar poate ca nu la fel de grave ca esecul in a resuscita economia SUA.

Iar dezamagirea este si mai mare, in conditiile in care cele 750 de miliarde de dolari acopera doar o treime din necesarul pentru stimularea economica. Analiza Comisiei de buget din Congresul SUA a aratat ca ar fi nevoie de 2.100 de miliarde de dolari pentru a umple prapastia economica. Tot oficialii din Congres au anuntat o prognoza trista a somajului, care va ajunge la doua cifre, depasind 9% anul acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#plan economic Obama, #criza economica sua , #stiri economice