Vaclav Havel: Sa nu cadem prada santajului Rusiei

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 14:45
1072 citiri
Vaclav Havel: Sa nu cadem prada santajului Rusiei

Vaclav Havel, primul presedinte al Republicii Cehe, care a condus revolutia impotriva regimului sovietic, a declarat ca Europa Centrala ar trebui mai degraba sa renunte la energia furnizata de Rusia, decat sa fie "santajata" de catre guvernul de la Moscova.

Natiunile care au scapat de regimul sovietic in 1989 nu trebuie sa cada prada eforturilor Rusiei de a-si extinde influenta in Europa Centrala si de Est, prin sistarea furnizarii de gaze, a spus Havel, intr-un interviu realizat de Bloomberg, in Praga.

"Este necesar sa spunem politicos si cu un zambet prietenos ca suntem liberi si vom face ceea ce vrem", a spus Vaclav Havel, in varsta de 72 de ani, care a fost presedinte al Cehoslovaciei, intre 1990 - 1992, si al Republicii Cehe, intre 1993 - 2003.

"Nu trebuie sa ne lasam manipulati sau santajati, iar, daca ameninta ca nu ne vor mai livra gaz, atunci n-au decat sa si-l pastreze", a adaugat liderul ceh, care este si cunoscut scriitor.

Decat sa cumpere gaz de la Rusia, Europa ar trebui sa dezvolte mai repede proiecte precum Nabucco si sa importe gaz din regiunea Marii Caspice, prin Turcia, a spus Havel.

"Ar fi trebuit sa vina cu ideea aceasta acum ani de zile", a spus scriitorul, referindu-se la Nabucco, adaugand ca Europa trebuie sa nu mai foloseasca combustibili fosili.

"Traim intr-o cultura a cresterii in general si, in acelasi timp, a cresterii consumului de energie, cand lucrurile ar putea sta invers. Ar fi mai bine sa ne ocupam de aceasta problema singuri, decat sa asteptam sa fim fortati de cineva care ne inchide robinetul", a spus Havel.

Potrivit spuselor sale, Rusia inca are drept scop acapararea, in sfera sa de influenta, a tarilor vecine.

"Rusii isi doresc, si arata acest lucru, ca statele din Europa Centrala sa fie sub influenta lor. Ei vor sa decida daca acestea sa intre in UE si NATO. Vor sa ii intrebam ce avem voie sa facem si ce nu", a spus Havel. El a numit guvernul de la Moscova "o forma de regim semi-autoritar foarte special".

Fostul sef al statului ceh este de parere ca Europa Occidentala si Statele Unite nu vor permite Rusiei sa controleze destinul economic al Europei Centrale si de Est. "Este posibil, iar eu militez mereu impotriva acestui lucru, sa existe o politica de compromis si notiunea ca, daca nu provocam raul, acesta va disparea de la sine. Dimpotriva, ar deveni mai puternic", a spus Havel.

Lasand la o parte Rusia, liderul ceh si-a exprimat parerea si in privinta presedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, numindu-l un "om posedat, care ar putea face mult rau".

"Presedintele iranian nu reprezinta idei religioase sau nationale. In ochii mei, este un om posedat. Din pacate, traim intr-o perioada in care un om posedat poate sa faca mult rau, folosind tehnologia moderna", a incheiat Havel.

Citeste si:
Previziunile ministrului de Finanțe despre PNRR, infirmate în câteva luni. Cristian Ghinea: ”Etapa cu gargară s-a terminat, puneți mâna la treabă”
Previziunile ministrului de Finanțe despre PNRR, infirmate în câteva luni. Cristian Ghinea: ”Etapa cu gargară s-a terminat, puneți mâna la treabă”
Declarațiile din vara acestui an ale actualului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, referitoare la PNNR, au fost comparate de fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea,...
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....