"Grea" e viata de bugetar! In ultimii 6 ani, salariul s-a dublat, iar sporurile le-au sustinut lipsa de performanta

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 11 Februarie 2021, ora 21:35
5746 citiri
"Grea" e viata de bugetar! In ultimii 6 ani, salariul s-a dublat, iar sporurile le-au sustinut lipsa de performanta
Foto: Pixabay.com

Bugetarii au fost rasfatatii economiei indiferent de culoarea politica a partidelor care s-au perindat la putere din 2014 pana in 2020. Astfel ca, daca ne uitam la salariul mediu pe economie, in fiecare luna decembrie, din anii mentionati anterior, vom vedea cum prapastia salariului mediu net s-a adancit intre salariul mediu pe economie si cel al bugetarilor din administratia publica.

Dupa cum se observa si in tabelul de mai jos, salariul mediu pe economie a crescut din decembrie 2014 pana in decembrie 2020 de 1,93 de ori, de la 1.866 de lei pana la 3.620 de lei.

Pe de alta parte, in administratie publica, salariul mediu net a crescut de 2,13 ori, de la 2.396 de lei pana la 5.118 lei.

Astfel ca diferenta dintre cele doua salarii s-a triplat. In 2014, aceasta era de putin peste 500 de lei, iar in decembrie 2020, diferenta ajunsese la 1.500 de lei (fara 2 lei).

Statul plateste bine neperformanta bugetarilor

Dupa cum spunea chiar fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, statul incurajeaza neperformanta, iar zi de zi ne lovim la ghisee sau in administratia publica de angajati aroganti si neperformanti.

Nu cred ca ar deranja pe cineva daca pe aceasta tema discutia ar incepe, de fapt, de la stabilirea unor INDICATORI DE PERFORMANTA in administratie si abia apoi ar trece la salarii, sporuri, venituri, in general. Astazi este invers: mai intai banii (aici de urmarit cumulul de sporuri!) iar discutia despre performanta se amana vesnic. Rezistenta este imensa. Nu cred ca un om din sistemul privat isi doreste o administratie populata de functionari nepregatiti, ba dimpotriva", spunea Violeta Alexandru.

Fostul ministru nu spune ca in administratie sa se castige cat mai putin posibil.

"Avem, in schimb, experiente zilnice cand intram in contact cu un sistem public arogant, neperformant (nu toti angajatii, desigur!) caruia ii tot cresc veniturile din taxele si impozitele si, pana la urma, din munca celor activand in mediul privat. Cand descoperi cate privilegii au functionarii/cei platiti din bani publici (privilegii obtinute, in mod intentionat, cu toata discretia/lipsa de transparenta), fara sa livreze performanta, fara sa vezi o administratie avand respect pentru contribuabil - atunci chiar deranjeaza!", mai spunea aceasta.

Potrivit ei, chiar in administratie, de altfel, cei care muncesc sunt, pe buna dreptate, deranjati de cei care iau acelasi spor (sau mai multe) si nu fac mare lucru.

"Acordarea de sporuri tuturor angajatilor nu face decat sa adanceasca lipsa de performanta. De la stabilirea unor indicatori de performanta trebuie sa plece discutia, de unde va decurge si sistemul de punctaj care ar trebui sa influenteze veniturile. In sistemul public ne trebuie indicatori generali, minimali, obligatorii pentru toate entitatile, alaturi de care sa se stabileasca unii specifici. Acesti indicatori trebuie sa ia in calcul opinia "clientilor", nu sa se evalueze colegii intre ei, ca sa iasa totul perfect", spunea fostul ministru facand trimitere la sporurile aberante care exista la bugetari.

Pierzatorii si castigatorii economiei

Pe de alta parte, daca mergem mai departe cu comparatia noastra, cea mai mare crestere din comparatiile tabelului nostru, au avut-o dascalii. Salariul acestora a crescut de 2,3 ori, dar chiar si asa, nivelul salarial este putin sub media salariului mediu pe economie.

In schimb, marii pierzatori ai economiei sunt angajatii din hoteluri si restaurante, care, daca nu au fost concediati pe parcursul anului 2020, au avut unul dintre cele mai mici salarii existente in economia nationala.

In 2020, salariul din industria turismului este 66% sau doua treimi din cat era salariul bugetarilor in 2014. Adica, in decembrie 2020, salariul din hoteluri si restaurante era de 1685 de lei, in timp ce, in 2014, salariul din administratie publica era de 2.396 de lei. Tot ca o comparatie, cei din industria ospitalitatii, aveau in decembrie 2020, un salariu apropiat de cel al dascalilor in 2014.

Tot pentru a va face o imagine despre cat de "bine" o duc cei din hoteluri si restaurante, salariul lor reprezinta doar 46% din salariul mediu net pe economie sau 32% din salariul mediu net din administratia publica. Mai simplu, salariul din administratia publica este de 3 ori mai mare decat cel al lucratorilor din industria ospitalitatii.

Mai mult, exista si industrii care au involuat la capitolul salariu, asa cum este in cazul celor din industria extractiva. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, in 2014 salariul mediu net in aceasta industrie era de 3.979 de lei, iar in 2020 acesta a scazut cu aproape 650 de lei, pana la 3.348 de lei.

  • Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
  • #viata de bugetar, #salariul mediu pe economie, #salariu administratie publica , #stiri economice