Viena, orasul cu cea mai ridicata calitate a vietii. Bucurestiul, pe locul 113 la infrastructura

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 15:06
8549 citiri
Viena, orasul cu cea mai ridicata calitate a vietii. Bucurestiul, pe locul 113 la infrastructura
Foto: Ziare.com

Viena, capitala Austriei, faimoasa pentru sutele de muzee si cele 2.000 de parcuri, este orasul cu cea mai buna calitate a vietii din lume, iar Bucurestiul se situeaza pe locul 113 in domeniul infrastructurii, potrivit Indicelui Calitatii Vietii 2012, realizat de Mercer.

Astfel, Viena obtine aceasta pozitie pentru al patrulea an la rand, se arata in raportul firmei de cercetare Mercer.

Opt din primele zece orase sunt din Europa, Zurich, din Elvetia, aflandu-se pe locul 2, in timp ce Munchen, Dusseldorf si Frankfurt, din Germania, ii urmeaza.

"In general, orasele europene continua sa aiba o calitate a vietii foarte ridicata, datorita unei combinatii intre stabilitate, cresterea standardelor de viata si infrastructurii avansate", a declarat Slagin Parakatil, cercetator senior la Mercer. Criza economica, tensiunile politice si rata ridicata a somajului din unele tari europene pare, prin urmare, sa nu fi afectat prea mult calitatea vietii.

Iata top 30 orase cu cea mai buna calitate a vietii:

1. Viena, Austria

2. Zurich, Elvetia

3. Auckland, Noua Zeelanda

4. Munchen, Germania

5. Vancouver, Canada

6. Dusseldorf, Germania

7. Frankfurt, Germania

8. Geneva, Elvetia

9. Copenhaga, Danemarca

10. Bern, Elvetia

10. (egalitate) Sydney, Australia

12. Amsterdam, Olanda

13. Wellington, Noua Zeelanda

14. Ottawa, Canada

15. Toronto, Canada

16. Berlin, Germania

17. Hamburg, Germania

18. Melbourne, Australia

19. Luxembourg, Luxembourg

21. Perth, Australia

22. Bruxelles, Belgia

23. Montreal, Canada

24. Nuremberg, Germania

25. Singapore, Singapore

26. Canberra, Australia

27. Stuttgart, Germania

28. Honolulu, SUA

29. Adelaide, Australia

29. (egalitate) Paris, Franta

29. (egalitate) San Francisco, SUA

In realizarea topului, Mercer a luat in considerare 39 de factori, grupati in zece categorii. Din punct de vedere politic, s-a luat in considerare stabilitatea guvernului si rata criminalitatii. Factorii economici includ serviciile bancare si legile privind schimbul valutar. Cei legati de sanatate includ accesul la servicii medicale si nivelul poluarii. De asemenea, se iau in considerare aspecte legate de transport, locuinte si facilitati pentru petrecerea timpului liber.

A fost realizat si un top al oraselor cu cea mai buna infrastructura din lume, condus de Singapore, Frankfurt, Munchen, Copenhaga si Dusseldorf.

Cea mai proasta calitate a vietii este in Bagdad, Irak, aflat pe locul 221.

Bucurestiul si infrastructura

Capitala Romaniei este devansata in clasamentul intocmit de Mercer de alte orase din Europa Centrala si de Est. Astfel, Budapesta ocupa in clasament locul 67, Vilnius - locul 74, Praga - locul 75, Bratislava - locul 80, Talin - locul 82, Riga - 85, Varsovia - locul 88 si Liubliana - locul locul 92.

Totodata, Bucurestiul ocupa o pozitie mai buna in clasament decat Zagreb, care se situeaza pe locul 115, Moscova - locul 123, Belgrad - locul 133, Skopje - locul 135, Sofia - locul 140, Kiev - locul 146, St. Petersburg - locul 160 si Minsk - locul 163, Sarajevo - locul 164 si Tirana - locul 180.

Pe primele locuri in clasament se situeaza Singapore, Frankfurt si Munchen.

Pentru realizarea clasamentului au fost avute in vedere alimentarea cu electricitate, disponibilitatea apei, serviciile telefonice si de posta electronica, transportul public, congestiile in trafic si numarul de zboruri internationale de pe aeroporturile locale.

Citește și:
Poate România să recupereze inimile ungurilor ardeleni?
Poate România să recupereze inimile ungurilor ardeleni?
Bucureștiul are nevoie de o strategie inversă celei folosite de Budapesta din 2011, de când a adoptat „Cadrul strategic al politicii naționale”, dacă vrea să inverseze trendul pe care se...
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR a transmis luni seară, 5 decembrie, un comunicat în care îl critică pe ministrul Mediului Tanczos Barna pe care îl acuză că se dovedeşte „incapabil să găsească soluţii la problema...