Ministrul Energiei: Gazul natural din Marea Neagra va fi scos probabil in 2025-2026

Marti, 22 Iunie 2021, ora 21:27
3414 citiri
Ministrul Energiei: Gazul natural din Marea Neagra va fi scos probabil in 2025-2026
200 de miliarde de metri cubi de gaze este cantitatea estimata in perimetrul Neptun Deep FOTO Pixabay

Gazul natural din Marea Neagra va fi scos, probabil la sfarsitul lui 2025-2026, a declarat, marti, ministrul Energiei, Virgil Popescu, mentionand ca Romgaz negociaza in prezent achizitionarea pachetului de 50% din Neptun Deep.

"ExxonMobil in 2008 a preluat 50% din zacamantul Neptun Deep din Marea Neagra. Il exploateaza inca cu OMV Petrom. Operator este ExxonMobil. Romgaz negociaza achizitionarea pachetului de 50% din Neptun Deep in acest moment - si ati vazut vinerea trecuta neobservata o stire, un raport pe Bursa al Romgazului, ca Exxon a acordat deja exclusivitate in negociere pana in 15 octombrie pentru finalizarea acestei tranzactii. Deci, gazul natural din Marea Neagra va fi scos.

Probabil la sfarsitul lui 2025-2026, exact cand vrem ca centralele pe care le punem, inlocuind carbunele cu gazul - sa le punem in functiune sa fie gata, tocmai pentru a avea unde consuma acel gaz surplus pe care il scoatem din Marea Neagra", a mentionat Virgil Popescu, la "Ora Guvernului".

Romgaz negociaza in acest moment cu Exxon preluarea participatiei de 50% pe care o detine compania americana in proiectul gazelor de mare adancime Neptun Deep din Marea Neagra.

In aprilie, Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, afirma ca producatorul roman este pregatit sa preia participatia ExxonMobil, iar modalitatea de finantare va fi una mixta, formata din surse proprii si surse atrase.

"La 31 martie am inaintat o oferta de preluare a participatiei ExxonMobil in cadrul perimetrului Neptun Deep. Procedura este organizata printr-o banca intermediara si asteptam cat mai curand raspunsul. Daca oferta noastra este considerata atractiva, vom proceda la negocierea contractului pentru preluarea acestei participatii", a spus Jude.

"Romgaz este pregatita sa asigure prin intermediul unui consortiu de banci finantarea necesara pentru realizarea acestui proiect. Deci plata participatiei o vom asigura atat din surse proprii, cat si din duse atrase, conditionat, desigur, de acceptarea ofertei", a continuat directorul general.

In prezent, ExxonMobil si OMV Petrom sunt parteneri egali in proiectul de mare adancime Neptun Deep, unde explorarile au relevat zacaminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Spre comparatie, Romania a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi, potrivit Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

ExxonMobil si-a anuntat intentia de a parasi Romania, iar OMV Petrom a precizat ca este posibil sa ia anul viitor decizia de a investi in proiectul Neptun Deep, in functie de modificarile legislative din Romania si de situatia pietei.

In 2012, Exxon si OMV Petrom au anuntat ca intr-un perimetru numit Neptun Deep, pe care il concesionasera impreuna, au gasit cantitati importante de gaze. Cantitatea estimata: 200 de miliarde de metri cubi, de circa 18 ori cat consuma Romania intr-un an.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#gaze Marea Neagra, #Neptun Deep, #virgil popescu, #ExxonMobil gaze Marea Neagra, #OMV gaze Marea Neagra , #stiri economice