Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

A fost atribuit contractul pentru achizitionarea celor 30 de trenuri destinate metroului din Drumul Taberei. Primele 13 garnituri costa peste 100 de milioane de euro

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 10:55
4776 citiri
A fost atribuit contractul pentru achizitionarea celor 30 de trenuri destinate metroului din Drumul Taberei. Primele 13 garnituri costa peste 100 de milioane de euro
Presedintele Klaus Iohannis, aflat la inaugurarea metroului din Drumul Taberei FOTO Administratia Prezidentiala

Contractul pentru achizitionarea celor 30 de trenuri destinate Magistralei 5 de Metrou a fost atribuit deja unei companii private. Acestea vor fi livrate in doua transe. Valoarea primelor 13 garnituri este de peste 100 de milioane de euro.

Primul tren va fi livrat in mai putin de 29 de luni, iar contractul poate fi extins cu optiunea de livrare a inca 17 trenuri, pe baza unei comenzi din partea Metrorex, potrivit Grupului francez Alstom.

Magistrala de metrou Drumul Taberei - Eroilor s-a deschis la 15 septembrie, cu cinci ani intarziere fata de termenul stabilit. Inaugurarea oficiala a avut loc in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si premierului Ludovic Orban.

"Companiei Alstom i-a fost atribuit un contract de catre Metrorex SA, operatorul retelei de metrou din Bucuresti, pentru a asigura un total de pana la 30 de trenuri Metropolis pentru noua Magistrala 5, livrate in doua transe. Valoarea contractului pentru primele 13 trenuri este de peste 100 de milioane euro. Acest contract poate fi extins cu optiunea de livrare a inca 17 trenuri, pe baza unei comenzi din partea beneficiarului, valoarea totala a proiectului putand ajunge la 240 de milioane euro", arata Alstom intr-un comunicat.

Acesta este primul contract al Alstom pentru material rulant in Romania.

Primul tren va fi livrat in mai putin de 29 de luni si va circula pe prima sectiune a Magistralei 5 de metrou, aflata deja in serviciul comercial. Celelalte 12 trenuri ale primului lot vor fi livrate imediat dupa omologarea primei unitati, urmand ca lotul optional de 17 unitati sa fie livrat pe baza unei cereri ferme din partea operatorului bucurestean.

"Suntem foarte mandri de acest contract, deoarece vom vedea trenuri Alstom pentru prima oara in circulatie in Romania. Competenta de clasa mondiala a Alstom in materie de solutii pentru metrou este apreciata in intreaga lume de peste 30 de ani, iar acum si pasagerii metroului bucurestean vor putea beneficia de ea. Suntem bucurosi sa vedem ca este recunoscuta in Romania si expertiza Alstom in productia de trenuri, nu doar cea de mentenanta a materialului rulant," a declarat Gabriel Stanciu, directorul general al companiei Alstom pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

Fiecare tren are sase vagoane are 216 locuri intr-o dispunere longitudinala si asigura doua zone speciale de acces destinate pasagerilor cu dizabilitati.

"Trenurile au o configuratie specifica, personalizata pentru metroul din Bucuresti: caroserie din otel inoxidabil, 114 metri lungime si trei metri latime, asigurand o capacitate totala de 1.200 de pasageri/ tren. Configuratia finala, culorile si finisajele vor fi complet personalizate in conformitate cu cerintele clientului, in etapa de proiectare. Trenurile vor fi echipate cu tehnologia CBTC la bord, pentru a fi compatibile cu cea mai moderna tehnologie de semnalizare din calea de rulare", arata compania.

Pasagerii vor beneficia de o serie de inovatii care fac calatoria mai sigura si mai confortabila, inclusiv atenuarea zgomotului intern, patru usi duble pe fiecare parte a fiecarui vagon, ferestre mari, iluminare cu LED-uri si informatii in timp real pentru pasageri, cum ar fi harta dinamica a traseului. Unele caracteristici au fost proiectate pentru a permite un flux optim de pasageri, cum ar fi usi largi, zone largi de trecere si zone dedicate persoanelor cu dizabilitati, precizeaza reprezentantii Alstom.

"Gama de trenuri de metrou Metropolis de la Alstom este in operare de peste 20 de ani in toata lumea, versatilitatea sa facand posibile numeroase configuratii. Printre cei 60 de clienti din intreaga lume se numara operatorii de metrou din Paris, New York, Londra, Amsterdam, Singapore, Riyadh, Dubai, Sydney si Montreal", adauga ei.

Alstom dezvolta si comercializeaza sisteme integrate ce asigura fundamente sustenabile pentru viitorul transporturilor. Alstom ofera o gama completa de echipamente si servicii, de la trenuri de mare viteza, metrouri, tramvaie si autobuze electrice, pana la sisteme integrate, servicii personalizate, infrastructura, controlul traficului si solutii de mobilitate digitale. In anul fiscal 2019/2020, Alstom a inregistrat vanzari de 8,2 miliarde euro si a contabilizat comenzi in valoare de 9,9 miliarde de euro. Avand sediul principal in Franta, compania Alstom este prezenta in peste 60 de tari si are 38.900 de angajati.

REPORTAJ Metrou inaugurat, angajati medaliati. Ziua pe care bucurestenii din Drumul Taberei o asteptau de noua ani

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#metrou, #magistrala 5, #metrorex, #trenuri noi, #Alstom, #contract, #achizitii , #stiri economice