Ziare.com

Vor scadea salariile? Traim intr-o aventura pe care nimeni nu o mai controleaza Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 11:19

   

Vor scadea salariile? Traim intr-o aventura pe care nimeni nu o mai controleaza Interviu
Ma astept sa apara un numar mare de falimente, vor fi obligati sa faca restructurari, inflatia va creste, deficitul balantei comerciale muta cresterea economica la cei de la care importam. Traim intr-o aventura fiscala pe care nimeni nu o mai controleaza, avertizeaza prof. univ. dr. Mircea Cosea.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, prof. Cosea a explicat motivele pentru care situatia economica se va deteriora: "Noi nu facem bani, ci doar rotim bani dintr-o parte intr-alta, bani neregenerabili. Bugetul din 2018 nu se va putea baza pe ei. Daca mai reduci si impozitul, lucrurile se agraveaza foarte mult."

"Schimbarile Codului fiscal anuntate saptamana trecuta nu duc nicaieri si nu stiu de ce au fost facute. Nu mai au nicio explicatie, nu aduc niciun ban in plus. Caracteristica Romaniei nu mai e coruptia, ci impredictibilitatea", a avertizat prof. Cosea.

Intrebarea momentului e una simpla, dar cu raspunsuri contradictorii: vor creste sau vor scadea salariile de la 1 ianuarie?

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Eu cred ca traim intr-o aventura fiscala pe care nimeni nu o mai controleaza. Salariul s-ar putea sa nu scada la stat, unde exista garantia, cel putin formala, ca va fi completat brutul pentru ca net-ul sa nu fie mai mic.

Dar contrar declaratiilor sforaitoare de acum o luna, privatii nu pot fi obligati prin lege sa mareasca salariul brut, pentru ca ar fi nu numai neconstitutional, ci si impotriva oricaror reguli ale economiei de piata.

Si nu e vorba numai despre bunavointa privatilor de a face acest lucru, ci si despre capacitatea lor sa completeze astfel incat salariatul sa nu piarda.

PSD se bazeaza pe faptul ca angajatorii nu vor sa-si piarda forta de munca.

Nu e corect. Piata fortei munca merge in functie de cerere si oferta. Si nu in toate locurile si situatiile exista un deficit al acesteia.

Teoretic, ar exista o explicatie pentru ca salariile ar putea creste foarte putin, si anume micsorarea concomitenta a impozitului pe venit de la 16 la 10%. Aceasta micsorare trebuie insa pusa in contextul altor situatii la care guvernul nu s-a gandit.

Ea ne pune in situatie de egalitate cu tarile din jur in privinta competitivitatii pe piata, pentru ca si alte tari din jurul nostru au 10% impozit pe venit, dar am putea avea anumite dereglari in pivinta capitalului strain care va fi atras mai mult fiscal si nu din alte puncte de vedere, de aici dezechilibre in teritoriu. Din nou zona Moldovei si sudul vor fi in dificultate.

Angajatorul va fi oricum in pierdere pentru ca el va trebui sa cheltuiasca sume importante pentru schimbarea softurilor, a contractelor de munca, pentru toata logistica birocratica inevitabila.

In plus ramane cu acel 2,25% teoretic pentru fondul obligatoriu de garantare. Dar au acesti bani o destinatie precisa? Din declaratia dui Misa nu se intelegea.

Declaratia initiala a tanarului domn ministru a fost aiuristica. S-a revenit, taxa de solidaritate are alt nume, dar problema de fond ramane: ca nu exista un fond special, ci banii acestia merg la buget intr-o oala generala in care nimeni nu mai stie daca e ciorba de pui sau ciorba de fasole.

Deci sunt bani la dispozitia guvernului pe care ii va folosi in functie de necesitati si nu avem garantia ca ei vor merge pe destinatiile invocate.

Isi permite bugetul aceasta reducere a impozitului pe venit de la 16 la 10%?

Asta e o problema. Bugetul pe acest an e acoperitor pentru ca rectificarea de acum o luna de zile a mutat fondurile dintr-o parte intr-alta. Dar nu au fost creati bani noi.

In perioada asta prost-criza, bani se scumpesc si a aparut termenul: fiat money! Sa faci bani e o chestiune esentiala. Noi nu facem bani, ci doar rotim bani dintr-o parte intr-alta, bani neregenerabili. Bugetul din 2018 nu se va putea baza pe ei.

Banii nu se pot face in Romania decat prin impozite si taxe, pentru ca nu vin din economie, nu este o valoare adaugata mai mare. Banii se rotesc, ne sunt dati, ne sunt luati, dar pe ansamblu cresterea e foarte mica, sub 1% la rectificare. In conditiile acestea, daca mai reduci si impozitul, lucrurile se agraveaza foarte mult.

Nu e corect sa ni se spuna ca totul e in regula pentru ca deficitul bugetar e in limita. Nu e mare lucru sa-l tii in limita daca faci lucruri nepermise, adica nu faci investitii, amani fondurile comunitare ca sa nu mai dai confinantarea, te imprumuti.

Rata de indatorare la noi inca nu e periculoasa, 38-39% din PIB, dar viteza cu care ne imprumutam este ingrijoratoare.

Deci bugetul pe 2018 va fi probabil foarte frumos scris, cu deficit in limita de 3%, dar in interiorul lui banii vor fi plimbati dintr-o parte intr-alta.

Totusi, avem o crestere economica foarte mare. De ce nu sunt bani in plus?

Cresterea noastra economica este nesustenabila. Oricat de mare ar fi ea, procentul este anulat in mare masura de deficitul balantei comerciale. Consumul a fost principalul motor de crestere economica, dar el s-a bazat pe import, mai ales la cea mai importanta parte a bugetului de familie: alimentele si electronicele.

Deficitul acesta creste cu aproape un miliard pe luna si transfera cresterea economica, prin consum, din Romania la cei care exporta produse in Romania.

Cel care ne exporta noua o legatura de marar din Italia, ne ia o bucatica din cresterea economica a Romaniei. La fel cel care ne vinde carne de porc, la fel prin faptul ca noi exportam grau si importam aluat congelat din Polonia si din alte tari. Sunt niste distorsiuni care ne macina cresterea.

Deci noi ne imprumutam ca sa alimentam o crestere economica pe consum de ale carei rezultate beneficiaza cei de la care importam? Ne imprumutam cumva in beneficiul altora?

Da, alimentam alte economii care ne sunt superioare din punctul de vedere al productiei si al raportului calitate-pret. Comercial e corect sa importam porci din Polonia, pentru ca e mai ieftin, dar pentru viitorul nostru e o tragedie, pentru ca vom deveni dependenti, o tara de servicii.

Elvetia nu traieste din serviciile bancare?

Tarile de succes sunt cele care au avut serviciile subordonate productiei materiale. Elvetia are servicii bancare, dar are o industrie supercompetitiva, pe primul loc din lume in cel putin patru domenii.

Daca noi am crescut lefurile atat de mult in sectorul public luand banii din sectorul producator material privat, ne orientam spre o structura economica bazata pe servicii neproductive.

Nici macar nu sunt servicii productive, ca acelea bancare, de mentenanta la avioane, masini, armament, noi suntem cu birocratia. Structura ministeriala s-a dublat, tot felul de consilii, de comitete etc. Suntem ca Revizorul lui Gogol.

O astfel de structura ne va pune la limita UE si vom fi catalogati ca o zona din care se poate lua materie prima si in care se poate exporta orice. Noi exportam porumb si luam malai din Italia, ca nu stim sa facem malai. Ne vom intoarce probabil in situatia in care Romania exporta 10 vagoane de grau pentru un vagon cu tractoare.

Care este scopul acestor miscari fiscale? Care e castigul?

Nu am gasit un raspuns. In prima faza parea ca e vorba despre inventarea unor solutii exotice pentru a mai carpi cate ceva pentru a acoperi promisiuni electorale care se dovedeau nefezabile. Asa a fost TVA split, impozitul pe cifra de afaceri, trecerea contibutiilor.

Dar schimbarile Codului fiscal anuntate saptamana trecuta nu duc nicaieri si nu stiu de ce au fost facute. Nu mai au nicio explicatie, nu aduc niciun ban in plus. Nu vad sa existe o gandire clara, structurata pe obiective acolo unde e conceputa politica fiscala.

Singurul lucru bun este introducerea in aceasta modificare si a patru elemente de contracarare a externalizarii profiturilor multinationalelor, aproape ad litteram din Directiva 1864, preluata la randul ei dintr-un proiect OCDE de acum 7 ani.

Dar, din pacate, nu e aplicabil. Pentru ca lucrurile sunt prezentate intr-o forma acceptabila acum 7 ani de zile. Intre timp multinationalele au evoluat intr-o directie si economia mondiala in alta directie, schimband cu totul capacitatea de a urmari si a cuantifica profiturile pentru a le impozita.

Pana acum directia era de descurajare a PFA-urilor, considerate forma de eludare a fiscalitatii. Acum, dimpotriva, vedem o relaxare uriasa in aceasta zona cu reducerea contributiilor la salariul minim pe economie. Care este explicatia?

Mai mult, sunt incurajate prin acel impozit de 1% firmele care nu fac investitii materiale. De ce o fac e greu de spus. Nu au un castig important la buget, poate fi un argument politic, dar mai degraba cred ca, la fel ca in cazul justitiei, e vorba despre interesul unor grupuri.

Ce efecte va avea extinderea impozitului de 1% pe cifra de afaceri de pana la 1 milion de lei?

Cei care fac investitii, care au activitate cat de cat productiva sunt in mare pericol. Micile afaceri sufera foarte mult. Din nou imi pun intrebarea ce se doreste pana la urma?

Am impresia ca la nivelul celor care fac politica fiscala nu exista o viziune a efectelor dincolo de aritmetica bugetara. Dar bugetul nu e cum crede dl Misa un cont contabil, ci un instrument de politica economica, prin care incurajezi sau descurajezi activitati si sectoare economice.

Ati fost printre primii care au anticipat ca in directia pe care o ia PSD, in cel mult un an vor aparea problemele majore. Cum vedeti situatia in continuare?

Nu vad niciun motiv care sa ma incurajeze in schimbarea opiniei. M-as fi asteptat la o recunoastere a faptului ca anumite lucruri au fost gresite si sa se revina macar asupra periodicizarii unor aspecte din programul de guvernare. Pe tacute, s-a mai facut cate ceva, dar nu a existat o reasezare clara. Vedem doar o incercare de a mentine aparentele.

Nu ai cum sa duci o economie prin rotarea banilor daca puterea economica nu e amplificata. Ma astept sa apara un numar mai mare de falimente, vor fi obligati sa faca restructurari cu efecte negative in timp.

Oamenii din sectorul birocratic administrativ nu au unde sa se duca, nu stiu sa faca altceva decat hartii si nici nu avem un real sistem de protectie sociala. Se vor strange niste lucruri care vor fi amplificate de ce se intampla in afara Romaniei pe care nu le putem regla si vin peste noi.

Adica?

Este clasica perioada post-criza in care se scumpesc banii, de aici scumpirea creditelor, ceea ce vedem deja. Apoi tensiunea din SUA, problema Cataloniei, toate acestea genereaza o stare de nesiguranta mai ales in raport cu o tara nepredictibila.

Caracteristica Romaniei nu mai e coruptia, ci impredictibilitatea. Nu se stie ce se va intampla nici maine, nici poimaine, poate veni orice modificare fiscala, nu se explica, nu se respecta termenul de 6 luni. Si atunci de ce sa vina omul de afaceri aici si sa nu se duca in Bulgaria unde legea e aceeasi de 10 ani.

Nu ar fi trebuit sa fie schimbata structura fiscala. Am vorbit cu persoane importante din PSD si am descoperit oameni care inteleg ca lucrurile nu sunt asa cum ar trebui. Sunt chiar reactii vizibile, ca a dlui Teodorovici. Ce prevaleaza, interesele politce sau cele personale?

Apoi, nu avem o sursa importanta de crestere.

Dl ministru al Agriculturii se lauda cu o productie agricola foarte mare, dar ea nu se vede in PIB. Agricultura mananca si banii statului, si ai UE, dar evaziunea e atat de mare incat agricultura contribuie cu 3,9 pana la 4% in PIB.

Industria merge acum relativ bine pentru ca avem una specializata pe auto, iar piata a fost intr-un varf in lunile trecute. Dar va mai fi? Mai ales ca este o ofensiva masiva sustinuta legislativ de reorientare spre automobile cu alte tipuri de carburant decat cele pe care le facem noi.

Este o conjuctura care nu e favorabila. Da, avem o relatie strategica cu SUA, dar pe langa Deveselu ne trebuie si investitii in orice, de la marmelada, la automobile.

Va asteptati la o crestere galopanta a inflatiei?

Nu galopanta, dar o crestere va fi. Efectul scaderii TVA aproape ca se sterge, iar cresterea pretului carburantilor, al utilitatilor se varsa in costuri. E un lant trofic ca in ocean: de la alge la rechin toti mananca acelasi lucru de fapt. Daca se scumbeste carburantul se scumpesc si cartofii.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12963 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Salariile pana in 6000 de lei sigur nu vor scadea.Patronii sa fie

CORECTI ca vor castiga prin redecerea impozitului pe dividente si profit la 10%.Puneti mana pe creion si calculati sine ira et studio. Vor scadea salariile barosanior care agita pe cei care nu citesc proiectele de legile si pun botul la tot ce da presa si televiziunile lipsite de deontologie. Va face ordine si la cei care au sinecuri,impletind privatul cu lucrul la stat de unde castiga inca 2-3 salarii grase. Si cosea este unul dintre aceia cu multe sinecuri de unde ia bani frumosi !!!

 

Cum asa ? O controleaza programul alde-psd alcatuit de drakknea !

Marele carmaci din teleorman stie orice metoda de hotie si o aplica constructiv pentru gasca alde-psd-ista ...

 

Intr-o tara normala atunci cand ai crestere economica

ai si incasari mai mari la buget. In Romania condusa de dragnea situatia e anormala: crestere economica si in acelasi scaderea incasarilor la buget.
Unde raman banii care ar trebui colectati pentru a putea apoi fi impartiti pe investitii, pensii, salarii, ajutor social? Cum sa imparti ce nu ai, doar in capul olgutzei banii vin din perete, de la bancomat.

Problema Romaniei este printre altele evaziunea fiscala pe care alde-psd NU o combate. De ce are acel primar negoita psd peste 200 milioane datorie la stat, de ce nu sunt acei bani in bugetul tarii?

Se da vina pe mama lui dre.ak multinationale, blabla, dar cine umbla cu elicopterul si Ferrari prin tara? dragnea si interlopii lui!
Ceva e ciudat la un guvern socialist, care ar trebui sa fie social, de partea clasei muncitoare: nu incaseaza impozite si taxe de la imbogatiti peste noapte-motivul este simplu: astia sunt cei care din banii castigati usor dau si "taxa de solidaritate" partidului.

Restul e pierdere de timp, mai face gadea o emisiune falsa, mai ia olgutza un ditamai pix in mana si super-cresteri salariiale deseneaza.
Adevarul crunt o sa vina in 2018, cand omul de rand o sa-si vada fluturasul: salariul, pensia, ajutorul de somaj.

Ziare.Com by DNA

L-am urmărit acum ceva vreme pe domnul profesor: la trei posturi de televiziune a avut trei puncte de vedere diferite pe aceeași speță, totul in funcție de politica editorială a postului respectiv! Doamna Dogioiu, lăsați salariile, jos CCR!
P.S. Pentru tefeliști, poate ies mai mulți duminică in stradă😊😊😊:
Performantă mondială pentru Antena 3 la gala Asociatiei Internationale a Radiodifuzorilor. Mihai Gadea a obtinut Premiul de "Prezentatorul Anului 2017", la gala AIB Londra. Realizatorul "Sinteza Zilei" a fost premiat de un juriu format din profesionisti media din intreaga lume.
A fost o sectiune extrem de valoroasă. Printre cei care au fost nominalizati pe lista scurtă a juriului aflandu-se binecunoscutul realizator al emisiunii "Hard Talk", de la BBC, Tim Sebastian. Anul trecut, titlul de prezentatorul anului a fost decernat renumitei jurnaliste Christiane Amanpour.

...

..."Performantă mondială pentru Antena 3 la gala Asociatiei Internationale a Radiodifuzorilor. Mihai Gadea a obtinut Premiul de "Prezentatorul Anului 2017", la gala AIB Londra."
...nene premiul asta costa bani frumosi (adica gadea ii da). e exact ca una din diplomele lui vadim

Doar guzanul mustacios de Teleorman stie...

"pogromul" din scoarta in scoarta........EL doar EL....Carmaciul

...

..."din scoarta in scoarta" si daca nu iese bine de vina va fi ala si alalalt dar nu EL...El Comandante, visul pi$dii

SIMPLU!

Raspunsul e unul simplu": la unii salariile vor scadea (patroni lacomi) la altii nu vor scadea -(patronii acopera pierderea)

Normal ar fi ca unele salarii,sa scada,vertiginos ! Ofiterilor de la

maior in sus,ar trebui injumatatite...stiu ei de ce,procurori i si judecatorii ar trebui platiti in acord global si sa-si plateasca greselile . De parlamentari,ce sa mai spun ? astia ar trebui sa aiba programul si diurne ca membri MAN ...pentru ca se stie 75% din fondul de salarii il mananca 25% din angajatii de la stat.

 

Chiar daca pare ca nu are legatura cu interviul domnului Cosea,

ceea ce vreau sa spun incearca sa explice unele pozitii si politici economice pe care, din pacate, suntem nevoiti sa le jucam la "figuri impuse" (in situatia noastra post-comunista - spun eu, un post-comunism in care am facut reforme atat intarziate, cat si gresite).
Nu sunt de acord cu afirmatiile de ieri ale domnului Tariceanu, dar trebuie sa recunosc ca spune un adevar (intr-o anumita masura si cu o amaraciune amestecata cu revolta) in legatura cu "statul paralel". Acest concept a existat intotdeauna, pentru ca daca nu ar fi existat, cel mai probabil nu am fi contat in ecuatia pentru NATO si Uniunea Europeana. Vedem bine ca exista anumite state (indeosebi cele foste comuniste) care isi exprima nemultumirea fata de hegemonia statelor capitaliste industrializate, dezvoltate si civilizate, incercand diverse manevre (de tipul Visegrad). Se pare ca aceasta "razmerita" molipseste si Romania sau anumiti politicieni romani care vor sa isi faca de cap fara nicio opreliste, incluisv sa scape de justitie daca exagereaza in afacerile lor bazate pe coruptie (careia mai nou i se spune "neglijenta in serviciu" pentru a fi incadrata la alte spete unde sa se poata aplica, eventual, circumstante atenuante).
Domnule Tariceanu, cat de direct ati spus-o dumneavoastra, spun si eu acum: toata clasa politica din 1990 incoace nu a demonstrat cu nimic ca populatia poate avea incredere in ea si Romania poate merge de una singura pe drumul ei absolut independent. Avem nevoie, in special pentru ca ne-am dat cu stangul in dreptul prin liderii politici pe care i-am ales de-a lungul anilor, sa fim trasi de maneca din cand in cand si chiar mai des.
In ceea ce priveste interesul pentru Justitie este evident, batalia se da pentru cine numeste sefii mari in justitie si procuratura, precum si incercarea de incadrare a faptelor de coruptie in alte spete mai blande cu care sa se poata jongla.
Nu sunt de acord cu umflarea salariilor brute (de incadrare) cu contributiile sociale ale angajatorului, pentru ca astfel creste baza de impunere pentru orice taxa sau impozit care se va pune de acum incolo. De exemplu la nivelul salariului minim, baza de impunere creste de la 1550 de lei (cat ar trebui sa fie in 2018) la 1900 lei. Si implicatiile sunt multe, inclusiv amenzile vor creste corespunzator.
Si totusi, aceasta umflare a salariilor brute cu contributiile angajatorului si trecerea tuturor impunerilor pe seama salariatilor (angajatorul ramanand doar cu cei 2.25%, practic un fond de garantare a creantelor salariate pe care, intr-adevar, Uniunea Europeana il cere), poate avea un efect interesat si anume: orice marire salariala viitoare va fi suportata aproape in totalitate (exceptie 2.25%) de catre salariat, angajatorul nu va mai simti marirea la nivelul de 22.75% (cel de acum). Poate, in acest fel, pe masura ce eficienta creste, angajatorii vor fi mai deschisi la a mari salariile brute, taxarea cazand in sarcina salariatilor. Sa fie un experiment inceput in Romania?

 

Statul paralel

există, dar e acela a borfașilor și infractorilor din parlament, care trăiesc intr-o altă lume decat poporul obișnuit, și e protejat și promovat de Tăriceanu, Dragnea și toată șleahta lor de hoți. De aceea și luptă impotriva Justiției, care vrea să ne apere de ei. O inăsprire a legilor Justiției n-are de ce să-l infricoșeze pe omul cinstit, doar pe hoț. De aceea e simplu să ne dăm seama cine e cinstit și cine nu, cine ne vrea binele și cine nu.

alphpha@ Foare frumos explicat cu "statul paralel"

O data Tăriceanu nu minte știe despre ce vorbește..
nici el nu este aliniat unde trebuie...Santajeaza si este santajat ca doar are Dosar(e) penale !!

@info, incearca sa apere prostia alde-psd

Viata reala bate minciuna.
Ia vezi ce se intampla in statele grupului Visegrad: oficial ai cei lideri latra la UE, pentru alegatori fraieri.
Real acolo economia nu duduie doar pe hartie, functioneaza, acele tari absorb si cele mai multe fonduri de la UE. Tot acele tari "care lupta" in capul tau si a lui gustov vontra UE vor fi cele care vor introduce EURO.
Tot cu acele tari avem un deficit comercial COLOSAL. Ia spune cate miliarde valuta trebuie sa-i dam lui Orban/Ungariei, Poloniei, samd?
De ce nu avem noi surplus? Asa ca Orban et co poate vorbi vorbe si numara lovele, miliardele pe care guvernul dragnea trebuie sa le plateasca pentru marfa importata!
Cand o sa ai 1 milion, 1 miliard, 100 miliarde plus in balanta cu statele "Visegrad", mai vorbim.
NB: "prazul" tau zilnic, acoperit in multe cuvinte, din pacate nu-l cumpara nimeni, nu-i marfa de export!

Tariceanu s-a referit la alt stat paralel

Statul paralel la care va referiti dumneavoastra este, din pacate, si legal, si legitim. Acestia au fost votati.

Interesant

Un bugetar susține că Olguța i-a mărit salariul atat de mult incat nu a mai rămas cu nimic!

 

Interesant

Dragnea : Ce, ma, sarantocilor ! Nu va mai ajung promisiunile ? Acum vreti si realizarea lor ? Unde va credeti ? Nu va mai ajunge 1 kg de ulei si un calendar de alegeri ? Hai ca m-am enervat !

 

Nu stiu de ce unii guitza peste tot fara motiv,doar pentru ca au ei

impresia ca poate vor scadea salariile,dar cand Basescu&Boc taia salarii si pensii,taceau malc. Nu cumva e o conspiratie a statului paralel mafihotz ?

 

@lupa_imasgusi 09.34

- altu' care anagrameaza trivial nick-u' , da' care corespunde exigentelor de exprimare ziare.com ! de guitzat se guitza la porkarie , nu pe site ! o(((

"Vor scadea salariile? Traim intr-o aventura pe care nimeni nu o mai controleaza"

Daca se jongleaza cu aceeasi bani

salariile scad.

Un calcul simplu:
pentru un salariu de 3000 de lei, anvelopa este de 3676.
In acest moment se scad contributiile si impozitul (1178+409) si raman 2098
In 2018: se scad 35% (angajat)+2.25% si impozit (10%) si raman 2076.

Prin urmare, angajatorul va trebui sa ia in calcul o crestere a efortului pentru plata salariilor (1-2%). Sau sa mai concedieze 1-2 angajati :)

 

Nu .nu ! Angajatorul nu trebuie sa creeze probleme sociale....

.... ca sa creaswca pretul produselor lui.
Pe asta mizeaza si guvernul asa pe sest.

atentie la ce scrie o jurnalista agent CIA

Ioana Ene Dogioiu e agent cia!....atentie la manipularile ei desantate care vin sa demaste ipocrizia ei de a parea lupul moralist, la fel ca si grasana mungiu care manipuleaza cu nerusinare opinia publica...

https://www.activenews.ro/stiri/Elena-Udrea-dezvaluie-LISTA-jurnalistilor-acoperiti-aflati-in-subordinea-lui-Florian-Coldea-147196

 

madan nuti .

BA minte scurta de unde **** mea stie udrea cine sunt jurnalisti acoperiti.

Si cine e ba coldea, ca a plecat cu coada'ntre picioare de vre un an de zile .
coldea era bun si prieten cu udrea cu ghita cu cocos cu basescu cu dragnea cu ponta... cat astia au furat si au facut ''afaceri''fara sa i interbe nimeni nimic ,cand au aparut dosarele si catusele coldea e rau ii bate cu statul paralel ....hai mars canta la alte mese.
coldea a fost un papagal ,ceea ce e [a fost] grav pt romania .

...

...hai bre ca lui udrea intotdeauna i-au bagat o gramada in gura ..de data asta ce sa spuna!

E bine ca sunt oameni care isi petrec zeci de ani

la munca cea mai grea, de a invata apoi fac astfel de pomeni de idei autoritatilor.
Acest tip de munca nu e recompensat inapoi in niciun fel desi beneficiaza intregul popor.

 

nu nene asta nu e aventura

e cosmar.

 

Absolut fals ! Traim intr-o aventura pe care draknea o controleaza

pana la ultima virgula.
Problema este ca are numai virgule, nu are si punct :)))
Nu se mai poate opri... A luat-o la vale... astept sa vina santzul.

 

Ehei do-mle Koshea...

Fost-ai neică cand ai fost! Pe vremea cand ministeriai ti-ai pus vreodată chestiunea ce si cat costă pe antreprenorii din acele vremuri "revolutiile" domniilor voastre?
Nu crezi că esti duplicitar! Fără coloană si caracter?! ACum de dai de pragul mortii si de mila semenilor? Tot asa făceai si pe vremea ministeriatului dumitale? Ori pe acea vreme "revolutiile" erau bune si acum sunt rele?!

 

Guvernarea PSD-ALDE devine tot mai mult una inepta,ruinatoare!

Aceasta guvernare iresponsabila,haotica trebuie sa inceteze
cat mai repede pana cand distrugerea macroeconomica nu va deveni ireversibila!!
Romanii trebuie sa impuna un guvern de uniune nationala care sa adopte masuri menite sa previna catastrofa economica!
Pana nu va fi prea tarziu!Teo

 

1.) Drama de ,,Cultura Economica Aplicata" a Romaniei, este ca de

27 de ani, analizele si solutiile avansate ce (marii) economisti de situeaza STRICT in domeniul "administrarii PASIVE Bugetare" a economiei din Romania, lipsind cu desavirsire viziunea, tehicile si instrumentarul "ADMIISTRARII dezvoltarii/reconstructiei industriale, care are cu totul alte principii si instrumentar!
Blocarea in proiectul simplei "administrari a economiei existente" din tara, prin analiza critica a ciclurilor "bugetare" anuale si electorale - in lipsa proiectului si tehnicilor de crestere industriala, durabila - face ca Guvernantii sa nu dispuna de posibilitatea si capacitatea programatica de a scoate tara din stagnarea industriala si raminerea generala in coada UE la toate capitolele.
Rezultatele acestui vid de cultura economica aplicata si de incapacitate "academica" de a oferi fondul stiintific pentru un "proiect de reindustrializare", sint saracia endemica si eforturile Stingii de a creste consumul national, strict prin cresterea taxelor si impozitelor!
2.Epidemia de critici ale neajundurilor, in urma constatarilor (realiste ale) economistilor, merg mina in mina cu PENURIA de solutii concrete si fezabile prin proiecte de tara, cu obiectivul reindustrializarii, ca baza tehnica-economica primara, a unei cresteri economice sanatoase, durabile si ne-consumatoriste ca acum!
Caliman I. Eugen.
consultant independent - dezvoltare industriala.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor