Zapada si viscolul impiedica redresarea economica a Europei

Marti, 23 Februarie 2010, ora 12:06
1821 citiri
Zapada si viscolul impiedica redresarea economica a Europei
foto: thelocal.de

Iarna grea a afectat semnifictiv cresterea economica din Europa continentala, in special in Germania, care a inregistrat un inceput de an extrem de slab, pentru mai multe ramuri ale economiei, ce par sa fi pierdut startul in cursa pentru revenirea dupa criza financiara.

Constructiile, retailul, turismul si HoReCa au avut de suferit, in mod deosebit, din cauza temperaturilor extrem de scazute si a zapezii abundente, urmarind aceeasi tendinta de stagnare instaurata la finalul anului trecut, odata cu venirea iernii, potrivit Financial Times.

Una din tarile afectate cel mai grav de capriciile iernii este Germania, unde cresterea economica din primul trimestru al lui 2010 risca sa fie diminuata cu 0,3%, potrivit analistilor bancii germane Commerzbank.

Germanii s-au confruntat cu cea mai friguroasa luna ianuarie din 1987 si pana acum. Mai mult, prima luna a lui 2010 se afla pe locul 12 intr-un top al celor mai scazute temperaturi din ultimul secol, din Germania.

Recordurile negative inregistrate in aceasta iarna au afectat intr-o mare masura cresterea economica si produsul intern brut al Germaniei, care ar putea sa se contracte usor in primul trimestru al acestui an, potrivit presedintelui Bancii Nationale a Germaniei, Axel Weber.

Pentru ca redresarea economica se bazeaza in principal pe cresterea exporturilor, in timp ce consumul intern este in continuare stimulat de guverne, cresterea produsului intern brut al statelor din UE a fost incetinita cu 0,1 la suta, in primul trimestru al anului, de conditiile meteo nefavorabile.

De asemenea, asociatia constructorilor europeni FIEC a anuntat ca iarna a afectat acest sector mult mai grav decat de obicei.

In Belgia, de exemplu, santierele au fost inchise circa 30 de zile, din cauza vremii nefavorabile, in conditiile in care belgienii erau obisnuiti cu numai 15-20 de zile de intrerupere a activitatii.

O scadere similara a activitatii a fost inregistrata si in Irlanda.

Chiar daca sectorul constructiilor a scazut in Germania si Franta, cu 2,6%, respectiv 1,9%, in luna decembrie a lui 2010, fata de noiembrie, cresterea medie a acestui sector, pentru intreaga Europa, a fost de 0,5%, multumita unei cresteri de 6,2% a constructiilor din Spania.

Mai mult, indicele Markit Eurozone Purchasing Managers arata ca decelerarea procesului de revenire din criza economica a fost influentata in mod decisiv de zapada cazuta, cel putin in luna ianuarie.

In lipsa acestor efecte adverse ale conditiilor meteo ce afecteaza nordul Europei, cresterea din domeniul serviciilor ar fi continuat si in luna ianuarie, in Germania, iar decelerarea nu ar fi fost atat de pronuntata nici in Franta, sustine Rob Dobson, senior economist al Markit.

Chiar si asa, Germania si Franta raman campioanele redresarii economice din Europa, in luna februarie, surclasand Spania si Grecia.

Economistii spera ca acest handicap va putea fi recuperat pe parcursul anului, iar cresterea impresionanta a sectorului manufacturier, din luna februarie, va impinge inainte intreaga economie germana.

"Perceptia oamenilor asupra economiei germane este stabilita de evolutia sectorului manufacturier, nu de piata constructiilor", sustine Jorg Kramer, economistul sef al Commerzbank.

In aceste conditii, Kramer crede ca Germania mai are o sansa buna de redresare, dupa ce ultimele rapoarte ale achizitorilor, publicate saptamana trecuta, arata ca sectorul manufacturier "a crescut puternic".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#conditii meteo criza constructii, #iarna scadere constructii, #crestere economica Europa , #stiri economice