Zece persoane care au prezis criza financiara

Duminica, 09 Noiembrie 2008, ora 11:40
3371 citiri
Zece persoane care au prezis criza financiara

Evenimentele financiare din ultimele luni au semanat panica si soc. Cu toate acestea, pentru cativa, nu au fost deloc imprevizibile, dimpotriva.

Publicatia britanica The Times a intocmit o lista de zece persoane care au prevazut criza.

1. Vince Cable - vice lider al liberal-democratilor britanici

Cable l-a intrebat in noiembrie 2003 pe Gordon Brown, cancelar pe atunci, ce actiune poate rezolva problema indatorarii consumatorilor in conditiile in care "cresterea economiei britanice este sustinuta de cheltuielile consumatorilor care sunt indatorati la nivele-record, datorii care sunt garantate cu preturile umflate ale caselor".

Brown nu a raspuns cum va rezolva problema, replicand ca "am avut dreptate in privinta cresterii economiei britanice iar domnul Cable s-a inselat". Cinci ani mai tarziu, ingrijorarea lui Cable s-a dovedit intemeiata.

2. Christopher Wood -strateg sef la CLSA, firma de brokeraj

In octombrie 2005, Wood a declarat ca "investitorii trebuie sa-si vanda toate instrumentele financiare bazate pe ipoteci in Statele Unite". Intr-un interviu din 2007, a spus ca "unele institutii s-au comportat ca si cum ar fi speculatori si nu banci...Economia britanica se indreapta spre un soc".

3. Fondatorii www.stock-market-crash.net - website pentru investitori

Expertii paginii de Internet sustin ca prezicerea crizelor este simpla. "Unul dintre marile mituri este ca prabusirea pietelor este imprevizibila. Insa evenimentele care conduc la o prabusire se produc pe parcursul a ani buni de zile. Exsita semne de alarma timpurii. Daca le descoperi, iti poti lichida investitiile la timp", spun ei.

4. Henry Weingarten - astrolog

Weingarten este seful Astrologers Fund, o firma din New York care ofera consiliere astrologica firmelor pe baza miscarilor planetare. El a prevazut o mare criza din marie 2007.

Pagina lui de internet sustine ca a reusit sa mai prevada si alte crize inclusiv "ambele crize mexicane din 1995, prima criza a dolarului din 1995, prabusirea pretului petrolului in 1998 si revenirea din 1999 si declinul euro dupa nasterea monedei unice in 1999".

5. Nouriel Roubini - profesor de economie

Supranumit si "Dr. Doom", Roubini este profesor de economie la New York University. La e septembrie 2006, la o intalnire a FMI, a anuntat ca se coace o criza. A mai spus ca SUA va avea de infruntat o criza imobiliara colosala, un soc petrolier, scaderea dramatica a increderii consumatorilor si o recesiune serioasa.

6. Nikolai Kondratiev - economist marxist rus

La inceputul anilor '20, Kondratiev a propus teoria potrivit careia economiile capitaliste occidentale au cicluri de crestere pe termen lung de 50-60 de ani urmate de depresiuni. Aceste cicluri se numesc "valuri Kondratiev". Cum crahul de pe Wall Street a avut loc in 1929, inseamna ca economistul rus s-a insleat doar cu 10 ani in privinta actualei crize.

7. Fondatorii Housepricecrash.co.uk

HousePriceCrash.co.uk a fost infiintata in octombrie 2003dupa ce fondatorii sai au prezis "una dintre cele mai mari one prabusiri din istorie", cu scopul de a oferi o varianta contrara la toate lucrurile pozitive care se spuneau atunci despre economia mondiala.

8. Lord Oakeshott - purtator de cuvant al trezoreriei "din umbra" a liberal-democratilor britanici

Nu a prezis chiar toate efectele crizei, insa a avertizat guvernul britanic impotriva posibilului colaps al bancilor din Islanda.

9. Stephen Roach - senior executive la Morgan Stanley

In noiembrie 2004, Roach a prezis un "Armageddon economic", insa opinia lui a fost contrazisa.

10. Ron Paul - Congresman republican

In septembrie 2003, Paul a declarat in fata Comitetului pentru servicii financiare din congresul american ca "ironic, prin transferul riscului unei prabusiri a pietei imobiliare, guvernul mareste posibilitatea unui crah dureros in piata imobiliara".

Maria Ionescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#criza financiara, #prezicatori, #previzibil , #stiri economice