Zece principii sanatoase pentru eludarea crizei

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 23:57
2889 citiri
Zece principii sanatoase pentru eludarea crizei

Nassim Nicholas Taleb, autorul best-seller-ului 'Lebada neagra - Impactul foarte putin probabilului', a scris un editorial in care enumera zece principii pentru o lume care sa evite evenimentele putin probabile. Aceste evenimente sunt denumite de autor "lebede negre".

Libanezo-american, fost trader bursier la Chicago, filosof si scriitor, profesor de la Institutul Politehnic al New York University, Taleb este, incepand din 2007 (anul aparitiei cartii sale "Lebada neagra"), unul dintre cei mai cititi eseisti ai planetei, tradus in peste 25 de limbi si cu 500.000 de exemplare vandute doar in SUA.

Cotidianul Financial Times sustine ca daca aceste principii vor fi respectate, viata noastra economica va fi o lume in care intreprinzatorii si nu bancherii isi asuma riscurile, iar companiile se vor naste si vor muri in fiecare zi fara a tine prima pagina a ziarelor. Cu alte cuvinte, va fi o lume mai imuna la 'lebedele negre'.

1.Ceea ce este fragil ar trebui sa se sparga cat e mic. Nimic nu ar trebui sa devina vreodata prea mare pentru esua. Evolutia vietii economice ii ajuta pe cei cu cea mai mare cantitate de riscuri ascunse - si deci cei mai fragili - sa devina cei mai mari.

2. Nicio socializare a costurilor si nicio privatizare a castigurilor. Orice lucru ce trebuie sustinut financiar trebuie nationalizat, oricare lucru ce nu are nevoie de ajutor trebuie lasat liber, mic si purtator de riscuri.

Am reusit sa combinam elementele cele mai rele ale socialismului si capitalismului. In Franta anilor '80, socialistii au preluat bancile. In America anilor 2000, bancile au preluat guvernul. Este suprarealist.

3. Celor care au condus un autobuz al scolii legati la ochi si l-au izbit nu ar mai trebuie sa li dea niciodata un nou autobuz. Universitatile, reglementatorii, bancherii, oficialii guvernamentali si diverse organizatii pline de economisti si-au pierdut legitimitatea odata cu prabusirea sistemului.

Este iresponsabil si nebunesc sa avem incredere in astfel de experti sa ne scoata din situatia in care am ajuns. Trebuie sa gasim oameni inteligenti cu mainile curate.

Fara bonusuri, fara derivate complexe

4. Nu lasa pe nimeni care administreaza o centrala nucleara - sau portofoliul tau financiar - sa castige bonusuri bazate pe stimulente. Exista sanse ca astfel sa renunte la orice urma de prudenta pentru a inregistra profit, tototodata pretinzand ca este moderat.

Bonusurile nu se potrivesc cu riscurile ascunse. Asimetria sistemului de bonusuri este cea care ne-a adus aici. Niciun stimulent fara sanctiune: capitalismul se refera si la pedepse, nu doar la recompense.

5. Contrabalansati complexitatea cu simplitatea. Complexitatea rezultata in urma globalizarii si a unei vieti economice extrem de capilarizate trebuie sa fie contrabalansata de o simplitate in ceea ce priveste produsele financiare.

6. Sa nu le dam copiilor dinamita chiar aceasta este insotita de avertismente. Derivatele complexe trebuie interzise pentru ca nimeni nu le intelege si putin sunt suficienti de rationali sa stie acest lucru. Cetatenii trebuie protejati de ei insisi, de bancherii care le vand produse de ''hedging' si de reglementatorii creduli care ii asculta pe economistii teoreticieni.

Puternici in fata zvonurilor

7. Doar schemele Ponzi - operatiune de investitii frauduloasa, al carei nume este dat de Charles Ponzi, celebru pentru folosirea tehnicii dupa ce a imigrat din Italia in SUA - trebuie sa depinda de incredere.

Guvernele nu trebuie aiba niciodata nevoie sa 'readuca increderea'. Zvonurile in cascada sunt un produs al schemelor complexe. Guvernele nu pot opri aceste zvonuri. Trebuie sa fim in pozitia de a ignora si a fi puternici in fata lor.

8. Nu dati droguri celor care se chinuie si au dureri incercand sa se lase. Criza datoriilor nu este o problema temporara ci una structurala. Avem nevoie sa mergem la dezintoxicare.

9. Cetatenii nu ar trebui sa depinda de bunuri financiare sau de sfatul 'expertului' pentru a iesi la pensie. Viata economica ar trebui definantata. Ar trebui sa invatam sa nu folosim pietele ca depozite de valoare, pentru ca ele nu adapostesc certitudinile pe care le cer cetatenii normali.

Refacerea sistemului, inainte de orice

10. Sa facem omleta din ouale sparte. Intr-un final, criza nu poate fi tratata prin reparatii ad-hoc. Trebuie sa refacem sistemul inainte sa o faca singur.

Sa avansam voluntar spre Capitalism 2.0, lasand ceea ce trebuie sa se sparga sa se sparga singur, transformand datoriile in actiuni, marginalizandu-i pe economisti, renuntand la premiul Nobel pentru economie, interzicand garantarea creditelor cu achizitii facute prin alte credite, smulgand bonusurile de la cei care ne-au adus aici si invatandu-i pe oameni sa traiasca intr-o lume cu mai putine certitudini.

Ce este, de fapt, faimoasa "lebada neagra" a lui Taleb? Un concept profund si complex, care s-a nascut pornind de la o constatare cat se poate de simpla. Inainte de a descoperi Australia, oamenii din Lumea Veche erau convinsi ca toate lebedele sunt albe.

Sensul acestei povesti este constatarea fragilitatii cunoasterii noastre. Nu este nevoie decat de o singura "lebada neagra" (precum cea descoperita in Australia) pentru ca tot acest edificiu de convingeri sa se naruie.

Ceea ce autorul numeste "lebada neagra" este, de acum, un eveniment care are trei atribute: este un caz izolat, aflat dincolo de taramul asteptarilor obisnuite, are un impact deosebit si in al treilea rand, faptul ca gasim explicatii pentru aparitia sa dupa ce acest lucru s-a intamplat, facandu-l explicabil si predictibil.

Crina Manolescu

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Nassim Nicholas Taleb, #lebede negre, #principii economice , #stiri economice