Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

SUA și-au atins plafonul îndatorării și se cer măsuri pentru a se evita incapacitatea de plată: Ce cheltuieli vor fi tăiate?

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 09:27
2282 citiri
SUA și-au atins plafonul îndatorării și se cer măsuri pentru a se evita incapacitatea de plată: Ce cheltuieli vor fi tăiate?

Pentru prima dată în istorie, administrația de la Washington se confruntă cu riscul de a intra în incapacitate de plată a datoriilor guvernamentale.

Ultimele programe de stimulare a economiei propuse de președintele Joe Biden fac ca plafonul datoriei guvernului federal să fie atins pe parcursul acestui an.

Mai mulți congresmeni americani cer deja reducerea drastică a cheltuielilor publice, dar în timp ce unii vor tăierea cheltuielilor militare, alții se îndreaptă spre zona socială.

Plafonul datoriei a fost atins

Plafonul datoriei este limita cu privire la îndatorare impusă de Congres guvernului federal.

Dacă Congresul nu ridică sau suspendă plafonul datoriei, SUA pot intra în incapacitate de a-și onora datoriile, ceea ce ar avea un impact major asupra piețelor financiare și a economiei.

Plafonul datoriei a fost atins din nou pe 19 ianuarie 2023, când datoria națională a SUA a depășit 31,4 trilioane de dolari, conform thebalancemoney.com.

Limita fost stabilită în decembrie 2021, când plafonul datoriei a fost majorat cu 2,5 trilioane de dolari.

Până când Congresul va crește limita datoriei, Departamentul de Trezorerie trebuie să se bazeze pe ”măsuri extraordinare” pentru a îndeplini obligațiile guvernului.

Ultima dată când plafonul datoriei a fost atins a fost 1 august 2021, limita de îndatorare fiind de 28,4 trilioane de dolari.

Riscul pierderii de rating

Dacă plafonul nu ar fi fost ridicat sau suspendat, Trezoreria nu ar fi putut emite mai multe obligațiuni de trezorerie, care aduc venituri pentru a finanța nevoia de bani a guvernului federal.

Guvernul ar fi fost astfel obligat să aleagă între plata salariilor angajaților federali (salariile publice), beneficiile de securitate socială (pensii și ajutoare sociale) sau dobânda la datoria națională.

Datoria SUA a fost văzută până acum la nivel mondial ca o investiție sigură. Majoritatea investitorilor privesc titlurile de trezorerie ca și cum ar fi garantate 100% de guvernul SUA.

Orice amenințare de neplată ar putea determina însă agențiile de rating de datorii, precum Moody's și Standard and Poor's (S&P), să scadă ratingul de credit al SUA, ceea ce ar putea avea un impact major asupra burselor.

Reducerea cheltuielilor publice

Democrații îi acuză pe republicani de faptul că sunt fost responsabili pentru cea mai mare parte a creșterii împrumuturilor din SUA în ultimele decenii.

Pentru ca guvernul federal să nu intre în incapacitate de plăți în 2023, au apărut deja mai multe propuneri din partea congresmenilor privind creșterea încasărilor publice și/sau reducerea cheltuielilor.

Dacă pe partea de venituri se vorbește despre creșterea impozitelor pentru cei foarte bogați, în SUA este deja în desfășurare o amplă controversă publică legată de reducerea cheltuielilor.

În timp ce unii aleși americani propun reducerea drastică a cheltuielilor cu sistemul public de sănătate și cu securitatea socială – pensii și ajutoare sociale, alții cer vehement reducerea cheltuielilor militare, potrivit Bloomberg.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#economie , #stiri economice