Majorarea salariilor la bugetari: Alternative si impact economic

Vineri, 11 Mai 2012, ora 08:02
2939 citiri
Majorarea salariilor la bugetari: Alternative si impact economic

Statul ar trebui sa se comporte corporatist, pentru ca bugetarii sa se simta motivati. Noul Guvern a decis majorarea salariilor bugetarilor incepand cu o prima transa de 8% de la 1 iunie, insa oamenii de afaceri considera ca existau si alte alternative.

In loc sa majoreze salariile bugetarilor, Guvernul ar fi trebuit sa le renegocieze la pachet creditele bancare, astfel incat sa le scada ratele cu o treime. Este parerea omului de afaceri Dan Sucu, proprietarul Mobexpert.

Propunerea acestuia a fost dezbatuta in cadrul Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri. In opinia omului de afaceri, pentru salariatul roman nu conteaza atat de mult nivelul salariului, cat venitul liber de care dispune in fiecare luna. De aceea, statul ar putea prelua obligatia de a garanta 20% pentru creditele noi sau vechi.

Potrivit consultantului financiar Ionel Blanculescu, secretar al Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, statul, ca o "corporatie" cu 1,2 milioane de angajati, dispune de doua metode prin care isi poate sprijini salariatii: cele cantitative si cele calitative.

"Cele cantitative sunt reprezentate prin majorari salariale in conditiile in care aceste sume de bani vin de la bugetul de stat si nu fac altceva decat sa incarce efortul zonei private care este generatoare de taxe si impozite.

Domnul Sucu, cu o experienta in actul de management, a precizat ca statul ar trebui sa abordeze metode calitative. La nivelul bugetarilor, la fel ca si la nivelul angajatilor din mediul privat, un numar destul de mare are diverse credite contractate la banci. Daca statul s-ar comporta corporatist si ar gandi pe acest model calitativ, ar putea sa se organizeze astfel incat sa negocieze in numele angajatilor proprii, conditii mai bune cu bancile pentru aceste contracte de imprumut", a declarat secretarul Consiliului Consultativ.

Acesta considera ca propunerea formulata de omul de afaceri Dan Sucu ar putea fi extrapolata pe toate acele elemente care tin cont de nevoile bugetarilor.

"Una este sa negociezi cu anumite spitale private care ofera servicii de sanatate si alta e sa lasi pe fiecare de capul lui sa se duca sa negocieze", mai spune acesta.

Dan Petre: "O idee ciudata"

Pe de alta parte, analistul Dan Petre este de parere ca aceasta idee formulata de presedintele Mobexpert este una ciudata, fara a avea legatura ci disciplina contractuala a functiei publice.

"Si daca n-ai credit?! De ce sa-l discriminezi pe cel care nu are credite semnificative?! E o obligatie pe care si-a asumat-o Guvernul in 2010 si a amanat-o un an si jumatate. Nu a fost o masura permanenta, ci doar o masura temporara", spune analistul.

Citeste mai multe despre Majorarea salariilor la bugetari: Alternative si impact economic Business24.ro

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#majorare salarii bugetari, #majorare salarii, #impact economic salarii bugetari, #Guvern Ponta consiliu consultativ , #transa