Începe plata beneficiarilor din schema de ajutor pentru HORECA. Guvernul acordă 2,3 miliarde de lei

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 21:29
1709 citiri
Începe plata beneficiarilor din schema de ajutor pentru HORECA. Guvernul acordă 2,3 miliarde de lei

Ministrul pentru Antreprenoriat şi Turism, Daniel Cadariu a declarat marţi, 7 decembrie, la emisiunea Talk News, de la Profit TV, că începând cu data de 14 decembrie se vor plăti beneficiarii schemei de ajutor pentru HORECA.

Ministrul Daniel Cadariu a arătat că cei care au aplicat pentru schema HORECA cu siguranţă vor primi banii pentru că lucrurile au intrat pe ultima sută de metri.

”Iniţial, suma totală alocată pentru această schema este de 2,5 miliarde de lei, iar totalul aplicanţilor a fost peste 10.000. După analiză, a fost acceptat un număr de 8.300 de antreprenori”, a spus ministrul, precizând că, pentru HORECA este prevăzut un ajutor de 20%, diferenţa dintre cifra de afaceri din 2019, faţă de cea din 2020.

”Pentru că suma nu depăşeşte 2,5 miliarde de lei, este de 2,3 miliarde, vor primi întreaga sumă solicitată. Contractele au fost semnate, s-au întors deja la minister şi începând cu 14 decembrie va începe plata. (..) Avem în buget un miliard”, a arătat Cadariu.

Ministrul a dat asigurări că această sumă se va afla în buget. ”Lucrăm la proiecţia de buget, am cuprins aceste sume, mai mult, dorim să lansăm anul viitor alte programe pentru mediul de afaceri. Pentru HORECA, unde au fost întârzieri, cu siguranţă vor fi asigruate sumele pentru 2022”, a afirmat el.

Despre programul Start-Up Nation, Daniel Cadariu a spus că banii există în buget. Schema a avut 10.000 de beneficiari, iar în prezent mai sunt la plată 200. ”Sunt bani, ne propunem a treia ediţie a acestui program”, a precizat el.

Despre Măsura 1, care se adresează microîntreprinderilor, ministrul a spus că presupune asigurarea unui grant de 2.000 de euro pentru capitalul de lucru.

De la început au fost alocaţi 100 de milioane de euro, din fonduri europene. La o primă etapă, au fost 22.000 cereri, au fost eligibile 17.000 astfel încât doar 35 de milioane au fost cheltuiţi, din schema iniţială. Mai avem la dispoziţie 65 de milioane pentru schema unu, s-au înscris 33.000 aplicanţi, ceea ce ar însemna, dacă s-ar califica, 66 de milioane de euro, cam banii care mai sunt disponibili. Ministerul analizează cererile, banii ar putea ajunge anul viitor la beneficiari”, a spus ministrul pentru IMM-uri.

Citeste si:
Horoscop zilnic. Vineri, 21 ianuarie. Zodia care va avea o perioadă grea la serviciu
Horoscop zilnic. Vineri, 21 ianuarie. Zodia care va avea o perioadă grea la serviciu
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Capacitatea...
Primul domeniu schiabil din România care conectează șase locații. Se deschide în Harghita
Primul domeniu schiabil din România care conectează șase locații. Se deschide în Harghita
Sezonul de schi e în plină desfășurare și pentru pasionații acestui sport calitatea serviciilor oferite de domeniile schiabile este esențială. Primul domeniu schiabil din România ce...