Vulnerabilitate majoră pentru economia României: Deficitul comercial s-a adâncit cu peste 34% în primul trimestru

Marti, 10 Mai 2022, ora 15:31
1782 citiri
Vulnerabilitate majoră pentru economia României: Deficitul comercial s-a adâncit cu peste 34% în primul trimestru

Vulnerabilitate majoră pentru economia României adusă de adâncirea deficitului comercial.

Dezechilibrul dintre exporturi și importuri a crescut semnificativ în primul trimestru.

Agravarea deficitelor gemene face deja ca România să fie privită ca o țară riscantă de investitori.

Deficit de peste 7 miliarde euro

Deficitul comercial a ajuns la 7,17 miliarde euro după primul trimestru din 2022, mai mare cu 1,83 miliarde euro decât cel consemnat pentru perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă un salt uriaș de peste 34%.

Nu doar că discrepanța dintre importuri și exporturi se adâncește, dar ritmul la care în care se mărește acest dezechilibru, în valori reale, este dublu, în comparație cu 2019, ultimul an de dinainte de pandemie și care poate fi luat ca referință pentru o imagine de ansamblu.

Astfel, în 2019, avansul deficitului comercial după primul trimestru a fost de 33%, comparabil cu cel din 2022, dar la valori mult mai mici: dezechilibrul dintre importuri și exporturi a fost de 3,65 miliarde de euro, cu 921,8 milioane mai mare decât în primul trimestru al anului anterior.

Se poate obeserva că atât nivelul deficitului în sine, cât și al avansului față de anul anterior, reprezintă valori aflate la jumătatea celor din 2022.

Revenire la avansul de dinainte de pandemie

De precizat că pandemia a adus un regres al comerțului internațional în general și o încetinire a ritmului anual de creștere a deficitului comercial, care a fost de 20% în primul trimestru din 2020 (a ajuns la 4,5 miliarde după primele trei luni, cu 732,4 milioane mai mult decât ăn 2019) și de aproximativ 19% în 2021 (5,3 miliarde, avans de 861,1 milioane de euro).

Anul în curs a adus însă o nouă adâncire a dezechilbrului, considerat de majoritatea economiștilor o vulnerabilitate majoră pentru economia românească.

În primele trei luni din 2022, exporturile au însumat 22 de miliarde de euro, cu 24,4% mai mari decât în primul trimestru al lui 2021, potrivit INS.

De cealaltă parte însă, importurile au totalizat 29,2 miliarde de euro, consemnând un avans de 26,7% față de anul anterior, mai mare decât cel înregistrat în dreptul importurilor.

În luna martie 2022, exporturile au însumat 8,2 miliarde de euro, iar importurile au totalizat 10,8 miliarde euro, rezultând un deficit de 2,6 miliarde euro. Faţă de luna martie 2021, exporturile din luna martie 2022 au crescut cu 26,0%, iar importurile au crescut cu 22,9%.

Problema deficitelor gemene

Deficitul de cont curent, alături de cel bugetar, formează așa-numitele ”deficite gemene”.

BNR a avertizat deja că situația balanței externe este complicată. Deficitele de cont curent au fost de circa 5% din PIB în 2019 și 2020, probabil va fi consemnat un deficit către 7% din PIB în 2021.

Iar principala alimentare a deficitului de cont curent vine tocmai din dezechilibrul balanței comerciale.

De precizat că deficitul de cont curent este prezentat în literatura de specialitate ca fiind o problemă majoră în momentul în care depășește 5% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe partea de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#economie , #stiri economice