5 motive pentru care Italia nu va iesi din zona euro

Joi, 08 Decembrie 2016, ora 07:33
6963 citiri
5 motive pentru care Italia nu va iesi din zona euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Italienii au votat impotriva referendumului legat de schimbarea Constitutiei, asa ca premierul Matteo Renzi si-a pus demisia pe masa. S-au creat astfel premisele unei posibile crize politice cu adanci efecte pe plan economic. Asa ca unii s-au intrebat daca urmeaza iesirea tarii din zona euro.

Exista si un cuvant care descrie scenariul: Quitaly. Se va prabusi uniunea monetara - o idee foarte pretioasa pentru UE - si va avea efect de domino pe intreg Batranul Continent, asa cum au sugerat unii?

The Independent prezinta 5 motive pentru care Italia nu va iesi din zona euro. In ciuda votului negativ pentru schimbarile constitutionale, acesta nu trebuie vazut si ca un vot impotriva proiectului european.

Cel mai probabil, presedintele italian va numi un guvern interimar

In Italia exista unele temeri potrivit carora partidul anti-euro Miscarea Cinci Stele, condus de comediantul Beppe Grillo, va veni la putere.

Insa demisia lui Renzi nu inseamna neaparat ca vor fi organizate alegeri anticipate. Presedintele Sergio Mattarella are optiunea de a numi un Executiv interimar, iar Cabinetul sa nu sufere mari modificari.

Mai mult, se zvoneste ca noul prim-ministru ar fi chiar cel care ocupa in prezent scaunul Finantelor, Pier Carlo Padoan. Iar daca se va intampla asta, atunci se va asigura o continuitate, deci nici vorba de o ruptura si un cutremur pe scena politica.

In plus, noul Guvern ar putea ramane la putere pana in 2018, cand sunt programate noi alegeri, iar pana atunci valul de popularitate pe care s-a "cocotat" Miscarea Cinci Stele in ultima vreme s-ar putea sparge de tarm.

2. Legea electorala

Renzi a vrut sa reformeze structura legislaturii italiene, iar una dintre masurile propuse de el netezeste calea pentru ca cel mai mare partid al tarii sa poata guverna singur, fara sa mai fie nevoit sa faca vreo coalitie.

Asa ca Miscarea Cinci Stele - care se afla in prezent pe locul al doilea in preferintele votantilor - ar putea ajunge sa conduca Italia fara probleme daca se vor organiza alegeri in acest an.

Doar ca masura nu a fost adoptata si se afla momentan pe masa Curtii Constitutionale italiene, care trebuie sa dea un verdict. In plus, guvernul interimar - daca va fi numit de presedinte - ar putea renunta sa puna in aplicare aceasta schimbare, asa ca Italia se va intoarce la actualul status quo.

Miscarea Cinci Stele nu poate organiza prea usor un referendum privind apartenenta la zona euro

Constitutia Italiei nu permite organizarea unui referendum pe teme legate de tratatele internationale, o interdictie care se aplica inclusiv unui vot legat de apartenenta la zona euro.

Asa ca daca Miscarea Cinci Stele va veni la putere, mai intai trebuie sa organizeze un referendum ca sa schimbe Constitutia si apoi inca unul in care sa le ceara parerea italienilor daca mai vor sa foloseasca euro sau sa se intoarca la lira.

4. Cei mai multi italieni sunt multumiti de euro

Si chiar daca Miscarea Cinci Stele ar reusi sa parcurga toti acesti pasi, ideea e ca majoritatea populatiei e pro-euro.

Ba mai mult, cu totii stim ce s-a intamplat in Grecia, in vremurile in care tara se afunda in datorii si a cerut ajutor international - investitorii si-au scos banii de-acolo, iar populatia si-a retras economiile din banci. Iar italienii nu ar vrea ca asta sa se intampla si lor, mai ales ca nu o duc la fel de bine ca inainte, iar economia abia se mentine pe linia de plutire, in timp ce multe banci se afla in deriva.

Banca Centrala Europeana (BCE) va face tot posibilul ca sa evite izbucnirea unei noi crize financiare

Cea mai recenta criza din Italia s-a terminat in 2012, cand BCE a fost de acord sa cumpere o parte din datoria tarii, o miscare fara de care tara ar fi intrat in incapacitate de plata, caci ii era foarte greu sa se mai imprumute de pe pietele internationale.

Asa ca daca situatia se va degrada din nou, cel mai probabil BCE va intra iar in scena.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Italia zona euro, #Italia iesire zona euro , #zona euro