5 scenarii pentru 2012

Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 08:42
2975 citiri
5 scenarii pentru 2012
Foto: Arhiva

Summit-ul Uniunii Europene, de la mijlocul lunii decembrie, a avut ca scop solutionarea crizei din zona euro. Insa deciziile luate la aceasta intalnire nu au recastigat pe deplin increderea investitorilor. In aceste conditii, analistii considera ca, in anul 2012, economia tarilor de pe batranul continent va fi pusa foarte mult la incercare.

CNBC a realizat 5 scenarii posibile pentru anul 2012.

1. Criza datoriilor se va accentua

In 2012, criza datoriilor europene se va accentua din ce in ce mai mult, ajungandu-se la stadiul in care pietele financiare vor ingheta. Analistii sunt terifiati de viitorul economiei europene, din cauza ca UE si Banca Centrala Europeana (BCE) nu vor actiona la timp.

Acest lucru va determina cresterea costurilor de finantare si probabilitatea ca tari precum Franta sa fie atrase in vartejul crizei datoriilor. Doar Germania si BCE mai pot pune capat crizei lichidatilor, iar daca masurile in acest sens nu vor fi luate rapid, atunci criza se va inrautati drastic incepand cu ianuarie 2012.

2. Bancile slabe vor cadea

Autoritatile nationale vor fi nevoite sa preia bancile mai slabe, supuse presiunii pietelor financiare. Aceasta operatiune va duce la cresterea vulnerabilitatii institutiilor creditoare, din cauza trecerii de la sistemul privat la cel de stat. Ca si in cazul falimentului Lehman din 2008, consecintele acestui scenariu nu pot fi prevazute.

3. Liderii UE vor actiona in ultimul minut

Banca englezeasca RBS a fost nationalizata in 2008, imediat dupa falimentul Lehman. Acest gen de masuri se vor lua si in cazul in care cancelarul german, Angela Merkel, trebuie sa actioneze pentru a evita colapsul financiar al zonei euro. Ea va fi nevoita sa semneze o polita in valoare de cateva trilioane de euro pentru a salva Europa.

4. Bancile puternice vor reinvia

Odata ce planul de salvare al Europei va functiona in totalitate, desi inca nu se stie care va fi acesta, riscurile pe burse vor fi mai mici si va urma o perioada de prosperitate. Fie ca actiunile vor creste spectaculos, fie ca se vor face profituri mari din obligatiuni, banii obtinuti vor fi foarte multi. La sfarsitul anului 2012, se asteapta ca marile banci sa reinvie.

5. Datoria uriasa a SUA, urmatoarea mare problema

Dupa ce tarile din zona euro vor iesi din criza economica, toata atentia se va indrepta catre datoria externa a SUA, care a ajuns la 15 trilioane de dolari si creste foarte rapid. Deoarece anul 2012 este unul electoral, acest factor ingrijorator nu va fi luat in calcul. Politicienii americani inca nu au gasit o rezolvare si nici nu se stie care solutie va fi mai eficienta. In aceste conditii, datoria externa a SUA va deveni cea mai mare problema a economiei mondiale.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#criza zona euro, #predictii 2012, #scenarii 2012, #economie zona euro, #solutii criza , #zona euro