Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

A scapat Grecia de criza?

Sambata, 10 Martie 2012, ora 08:20
2409 citiri
A scapat Grecia de criza?
Foto: Daylife

Grecia a obtinut o victorie majora, vineri, dupa ce majoritatea creditorilor sai au fost de acord sa accepte pierderi imense, in cadrul programului de schimb al obligatiunilor, evitand, cel putin pe moment, intrarea necontrolata in incapacitate de plata.

Ministrul Finantelor din Grecia a declarat ca 85,8 la suta din detinatorii privati au acceptat sa schimbe obligatiunile cu maturitate pe termen mai scurt cu unele pe termen lung, iar, cu ajutorul unor clauze de actiune colectiva, prin care vor fi fortati si alti creditori sa-si dea acordul pe program, se va ajunge la 95,7 la suta.

"Raspunsul (investitorilor - n.red.) a intrecut toate asteptarile si precedentele istorice", a precizat ministrul Finantelor, Evangelos Venizelos (foto). Grecia a propus schimbul a unor obligatiuni in valoare de 206 miliarde de euro. Astfel, peste 100 de miliarde de euro vor fi taiate din datoriile tarii.

Rezultatul acestui schimb va fi mai clar in urmatoarele zile, insa, cu siguranta, va ramane un moment de referinta in istoria uniunii monetare si este esential pentru rezolvarea crizei datoriilor care a inceput in Grecia in urma cu doi ani si a pus in amenintare existenta euro, sunt de parere analistii citati de The Wall Street Journal.

De asemenea, este un moment critic pentru Grecia, care va primi un moment de respiro si isi va asigura finantarea din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International. Totusi, tara are in fata ani intregi de masuri de austeritate si recesiune, iar putini cred ca situatia arata mai bine in prezent.

Restructurarea va reduce valoarea obligatiunilor detinute de creditorii privati cu 53,5 la suta. Alti creditori majori ai Greciei sunt celelalte state din zona euro, care i-au imprumutat 53 de miliarde de euro, FMI, cu 20 de miliarde de euro, si Banca Centrala Europeana si celelalte banci centrale, care au cumparat, in total, obligatiuni elene in valoare de 50 de miliarde de euro. Aceste sume nu vor fi afectate de programul schimburilor de obligatiuni, care se refera strict la creditorii privati.

Luni, vor fi emise noi obligatiuni grecesti, iar detinatorii care vor sa schimbe titlurile pe care le au (sau care sunt fortati sa faca asta) vor primi un pachet ce include bani cash, obligatiuni cu maturitate pe termen scurt emise de fondul de salvare din zona euro, in masura a 15% din valoarea obligatiunilor schimbate, plus o serie de obligatiuni elene care au maturitate intre 11 si 30 de ani, in masura a 31,5% din valoarea schimbului.

Totusi, noile obligatiuni pe 30 de ani au o cota cuprinsa intre 15 si 17 centi, iar cele pe 11 ani intre 20 si 22 de centi, ceea ce face multi investitori sa creada ca Grecia tot nu va fi capabila sa-si respecte obligatiile, nici macar dupa restructurare.

Grecia salvata, grecii inca vor suferi

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, un personaj important in efortul de a proteja economiile mai mari, gen Italia si Spania, de criza datoriilor, a declarat ca schimbul obligatiunilor reprezinta "o contributie decisiva la stabilitatea financiara in zona euro".

Cu toate acestea, el a avertizat guvernul din Atena, cunoscut pentru incapacitatea de a-si respecta promisiunile privind masurile de austeritate, sa-si mentina programele de ajustare economica, relateaza Reuters.

Problemele economice, politice si sociale ale Greciei sunt departe de a fi rezolvate. Reformele cerute de UE si FMI, cu mari reduceri de cheltuieli, au provocat violente in strazile Atenei si au ridicat rata somajului la peste 20 la suta.

De asemenea, la sfarsitul primaverii se vor organiza alegeri, cand socialistii si conservatori, ce sustin primirea sprijinului financiar, vor trebui sa se lupte cu mai multe partide de stanga si de dreapta, care se opun acordului cu UE si FMI. Din aceasta cauza, formarea unui guvern va fi extrem de dificila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#schimb obligatiuni Grecia acceptat, #salvare Grecia, #program salvare Grecia , #zona euro