Tot mai multe voci sustin ca Romania nu ar avea nicio sansa sa intre in zona euro in 2015, anul tinta sustinut de Guvern.
Unul dintre cei mai cunoscuti economisti ai lumii, Nouriel Roubini, a declarat ca Romania nu ar trebui sa se grabeasca sa adopte moneda unica europeana, deoarece nu este deloc pregatita si ar putea repeta greseala Greciei, o tara care se lupta cu datorii imense si cu o incapacitate de redresarese economica, in ciuda unor ajutoare financiare de 110 miliarde de euro din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International.
La randul sau, consilierul prezidential Leonard Orban a spus, recent, ca Romania nu indeplineste, in acest moment, criteriile de intrare in zona euro, insa decizia de mentinere a tintei de 2015 va reprezenta un imbold in plus de a realiza planul de reforme.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a explicat, intr-un interviu pentru Ziare.com, care sunt riscurile si avantajele intrarii tarii in zona euro, precum si ce conditii trebuie sa indeplinim pentru a atinge acest obiectiv, dupa ce, de curand, declara ca Romania este "admirabil de nepregatia" pentru acest lucru.
Ce risca Romania daca intra nepregatita in zona euro?
Riscul sa intram nepregati nu exista. Nu putem sa intram, daca nu suntem pregatiti.
Inainte de '89, examenele la Drept si la Medicina erau foarte grele. Erau cate 14 - 15 candidati pe un loc, se intra foarte greu, si erau candidati cara dadeau de vreo 4 - 5 ori, pana sa intre. Au fost multi dintre marii juristi ai tarii si marii medici ai tarii, care au intrat a patra sau a cincea oara. Nu este nicio jena sa nu intri in primul an.
Important este sa ne pregatim ca sa intram. Pregatirea, fie ca intram in zona euro sau nu intram, criteriile tot trebuie sa le indeplinim pentru noi, pentru ca, altfel, ramanem saracii Europei.
Cu cat vom intra, cu atat mai bine, pentru ca inseamna ca vom fi mai repede bine pregatiti.
Care sunt avantajele intrarii in zona euro?
Primul avantaj va fi ca suntem intr-un club de elita. Asta e mare lucru. Depinde intotdeauna in ce anturaj esti. Si omul simplu isi cauta un anturaj.
In al doilea rand, riscul valutar este o mare problema pentru economia Romaniei si pentru oamenii care s-au imprumutat la banci, in valuta. Romania ar scapa de riscul valutar.
Pe urma, ar fi intr-o zona competitiva. De ce se bat parintii ca sa-si dea copiii la licee tari, unde competitia e foarte mare? Pentru ca, acolo, si ei se duc cu valul.
Care sunt principalele dezavantaje?
Dezavantaje sigur ca pot fi. Dar, unde in lumea asta exista numai avantaje?! Intotdeauna trebuie sa le pui in balanta.
Ca vor creste unele preturi? Dar si acum unele preturi sunt mai mari decat in zona euro. Probabil ca va creste pretul painii. Dar tot se va scumpi odata, pentru ca ne vom alinia la Europa. Poate si benzina. Acum avem cea mai ieftina benzina din Uniunea Europeana. Poate n-o s-o mai avem pe cea mai ieftina. Dar e posibil sa si ramanem cu benzina ieftina.
Aceste riscuri sunt potentiale, ele pot sa vina, pot sa nu vina, dar avantajele sunt sigure.
Cum va resimti romanul de rand avantajele adoptarii monedei unice?
In primul rand, vor ajunge intr-o zona in care vor avea o perspectiva daca se apuca de munca sau de furat. Ca sa traiesti bine, ai aceste doua perspective: sa te apuci de munca sau de furat. Sa muncesti e greu, dar sa furi e riscant. Daca vor munci mai bine, vor trai mai bine. Din cer nu cade nimic si nu o sa cada niciodata, de acum inainte.
Niciodata efectele nu vin imediat. Intai trebuie sa muncesti, sa te apuci serios de lucru, si apoi vin efectele, dupa doi - trei ani.
Care sunt, punctual, conditiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a putea intra in zona euro?
Conditiile sunt foarte limpezi, exact ca la examenul de admitere: e data materia si din asta trebuie sa te pregatesti. Sunt 5 criterii nominale si "n" criterii de convergenta reala.
Cele cinci criterii nominale sunt:
Inflatia: trebuie sa fie cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante trei tari in materie de inflatie.
Datoria publica a tarii: trebuie sa fie pana in 60 la suta din PIB. La noi, deocamdata, e de 32 la suta.
Cursul: trebuie sa fie stabil.
Dobanda pe termen lung: trebuie sa fie, de asemenea, cu 2 puncte procentuale peste media celor mai performante trei tari.
Deficitul bugetar: trebuie sa fie sub 3 la suta.
Pe urma, criteriile de convergenta reala. Unul este PIB-ul pe cap de locuitor. Nu este o norma anume, dar trebuie sa ne apropiem cat de cat de media statelor europene. Ponderea alimentelor in cosul de consum, care trebuie sa fie mai restransa, la noi e foarte mare inca. In general, sunt probleme de structuri economice.