Alina Mungiu-Pippidi: Trei scenarii pentru Uniunea Europeana

Autor:
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 15:35
4199 citiri
Alina Mungiu-Pippidi: Trei scenarii pentru Uniunea Europeana

Traian Basescu ar fi cerut, conform presei romane, asigurari cancelarului Merkel, ca pozitia Romaniei in Europa va ramane aceeasi indiferent de criza euro. Daca se confirma, cererea a fost absurda si raspunsul ca incercam sa avem pe toata lumea in zona euro e gratuit, chiar daca bine intentionat.

Spirala pe care a intrat Europa este una a schimbarii si nimeni nu mai poate da garantii contra ei. Aceasta e concluzia principala a simpozionului Dahrendorf despre viitorul Europei desfasurat la Berlin in aceste zile. Scenariile mai probabile nu sunt cele in care totul ramane cum a fost.

Primul despre care se vorbeste in gura mare este o reincalzire a puterii transformatoare a Europei. In jargonul analizei politice, aceasta e optiunea status quo: sa facem mai mult din ce facem deja, dar cu mai mult succes.

Sa ne punem cu monitorizarea pe statele europene sa nu mai cheltuiasca, sa explicam mai bine europenilor care platesc pentru alti europeni valoarea solidaritatii, sa gasim de undeva bani pentru fondul de solidaritate (eurobonduri, China, etc), si in tot acest timp sa speram sa se intoarca de undeva o conjuctura mai favorabila economic si Europa sa isi reia ceea ce era considerata marea ei forta, puterea magnetica de face periferia sa se apropie tot mai mult de centru, sau Sudul de Nord, convergenta economica si politica, care presupune ca undeva in viitor, gratie pietei comune si euro statele europene vor ajunge la nivele foarte apropiate de dezvoltare.

Optiunea numarul doi a fost clar articulata de catre Fritz Scharpf, parintele studiilor europene in Germania. El a spus raspicat ca la originea problemei actuale europene este euro, care a fost un pod prea indepartat, avand in vedere marile diferente dintre economiile europene.

Ideea ca toata lumea are aceeasi masura, precum si faptul ca pantoful (dobanda de referinta) a fost fixata pe masura germana, si nu pe cea greceasca a expus economiile noi, gen Irlanda, Spania sau Grecia.

Nu lipsa de austeritate a distrus aceste economii, pentru ca Spania, Portugalia si Italia au facut pentru a fi primite in euro mari sacrificii initiale, si stateau la un moment dat mai bine decat Germania, ci spirala vicioasa in care au fost atrase prin moneda unica, care a ajutat Germania sa exporte masiv in aceste tari.

Figura fondatoare a simpozionului, Ralf Dahrendorf, fusese de altfel pe vremea cand traia impotriva euro. Euro trebuie ca atare abandonat, dar nu in panica, ci ordonat, si piata comuna poate fi salvata.

Mario Monti, fost comisar european pentru competitivitate si viitor prim ministru italian, dupa presa din peninsuala, a sugerat ca exista alternative la euro, de exemplu o armonizare a taxei pe profit, care nu ar fi atat de costisitoare (am rezerve aici, statele din estul Europei, care au taxe de dumping fata de vestul Europei ar avea si aici de pierdut dramatic).

Finalmente problema este ca la diferente de performanta economica atat de mari orice integrare suplimentara scoate in evidenta diferentele. Podul prea indepartat trebuie abandonat in mod deliberat sau va cadea singur, punand in pericol piata comuna.

Al treilea scenariu era in discutie de cateva zile si a fost lansat de unul din juristii principali ai UE, Jean Claude Piris, dar si, mai aluziv, de presedintele Barroso in discursul sau despre starea Europei de la Berlin sau foarte direct de Giuliano Amato si mai multi crestin democrati germani.

E vorba de diviziunea zonei euro in cei capabili sa mearga mai departe cu integrarea fiscala si sa faca niste State ale Europei cu mai putini, si cei care nu pot, care vor ramane sa decida daca vor sa progreseze ca sa ajunga in grupul unu sau sa dea cu spatele in grupul doi - in care este si Romania, adica al celor care nu au competitivitatea necesara pentru un Euro-plus.

Asta face deja trei Europe, dar sa nu ne grabim, mai e si a patra, anume tarile care nu au vrut in euro, dar la capitolul competitivitate sunt peste grupul Euro-plus: Suedia, Danemarca, Marea Britanie, cum a subliniat Monti.

Cum ar fi greu de propus un tratat revizuit care sa fie acceptat de toata lumea, situatia va fi rezolvata cu un tratat suplimentar pe care sa il adopte coalitia doritorilor care sunt si capabili.

Si asa vom avea patru Europe in una, cu tot ce presupune asta, basca alte coalitii de doritori, cei care bombardeaza Libia, care sustin Palestina, care taie unilateral emisiile de C02 si asa mai departe. Celor ramasi pe dinafara li se vor pune conditii sa nu faca rau celor dinauntru, desi detaliile nu le stie nimeni.

Europa a mai avut si alte tentative de uniune monetara care au esuat, o marca preistorica si o moneda scandinava, dar niciodata la o asemenea scara. Costul esuarii euro nu e incalculabil, dar europenii refuza sa il calculeze pe motivul ca exista un cost politic care e enorm si nu poate fi calculat, e sfarsitul Europei.

Dar optiunea unu a esuat deja, persistenta in iluzie nu ne face decat sa aruncam mai multi bani intr-o putere transformatoare care nu mai merge, riscand sa cream un vartej care sa inglobeze totul. Scenariul unu in mod inevitabil va cadea in scenariul trei, care are costuri politice la fel de mari cu doi.

Pentru oameni ca Monti care au dus Italia in zona euro ca sa o disciplineze fiscal, sau oameni ca Monica Macovei care au crezut in integrarea UE in speranta ca doar constrangerile externe vor crea vreodata buna guvernare in tarile lor, esecul scenariului unu este o mare provocare.

Inseamna ca problema bunei guvernari, ca e vorba de coruptia pe fata sau de crearea unor deficite bugetare iresponsabile, se va regla doar atunci cand va exista un echilibru politic intern intre cei care conduc si cei care ii trag la raspundere, e sfarsitul iluziei ca tarile periferice vor sari etape ca sa ajunga din urma pe cele din miezul Europei.

Puteti dezbate cele trei scenarii si pune intrebari Alinei Mungiu Pippidi pe blogul Romaniacurata.ro (in limba romana) sau in engleza direct pe blogul simpozionului Dahrendorf.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Alina Mungiu Pippidi Romania Curata, #Alina Mungiu Pippidi scenarii UE , #zona euro