Atena, mai aproape de faliment pentru ca grecii nu isi platesc taxele

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 18:07
2570 citiri
Atena, mai aproape de faliment pentru ca grecii nu isi platesc taxele
Foto: Arhiva

In timp ce liderii europeni elaboreaza planuri pentru mentinerea uniunii monetare, resursele financiare ale Greciei se epuizeaza intr-un ritm accentuat, pe fondul reducerii veniturilor din colectarea de taxe.

Fondurile guvernamentale s-ar putea epuiza pana in luna iulie, la scurt timp dupa alegerile esentiale din aceasta luna, scrie The Wall Streey Journal.

In cel mai pesimist scenariu, Atena ar putea fi nevoita sa sisteze temporar plata pensiilor si a salariilor, precum si importurile de combustibil, alimente si produse farmaceutice.

Oficialii au luat in considerare chiar si posibilitatea de a apela la fondurile destinate sectorului bancar zdruncinat.

Liderii greci sustin ca, in pofida ultimului imprumut, in valoare de 130 de miliarde de euro, tara se confrunta cu un deficit de 1,7 miliarde de euro, in special ca urmare a reducerii veniturilor din colectarea de taxe. Recesiunea si taierile bugetare au lasat companiile si persoanele fizice cu tot mai putine disponibilitati banesti pentru impozite.

Deficitul bugetar creste in timp ce creditorii Greciei, Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana, retin transa de 1 miliard de euro pentru Guvernul de la Atena, asteptand rezultatul alegerilor de pe 17 iunie.

Chiar daca acesti bani vor fi acordati, Grecia va continua sa faca eforturi pentru a-si acoperi obligatiile.

Un element central al planului de recuperare a Greciei a fost colectarea unor taxe mai ridicate de la nivelul populatiei, cu o lunga traditie in evitarea platii obligatiilor catre stat. Potrivit oficialilor de la Atena, grecii datoreaza impozite in valoare de 45 de miliarde de euro.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Grecia faliment, #impozite greci, #Grecia amenintare faliment, #Grecia iesire zona euro , #zona euro