Ziare.com

Barroso da asigurari ca amenintarea existentiala impotriva euro a fost depasita

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 21:03

   

Barroso da asigurari ca amenintarea existentiala impotriva euro a fost depasita
Presedintele Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Durao Barroso, a apreciat, luni, ca Uniunea Europeana "trebuie sa se uneasca si mai mult" si a dat asigurari ca amenintarea la adresa supravietuirii euro a fost depasita, potrivit EFE, Publico si Jornal de Negocios.

Barroso a sustinut viitorul monedei unice europene intr-un discurs rostit la Lisabona, cu ocazia deschiderii conferintei "Portugalia in Lume", care marcheaza cei 40 de ani de existenta ai saptamanalului portughez Expresso.

Fostul premier portughez (2002-2004) a mentionat ca "Europa este privita cu neincredere, cuvintele Europa si criza apar de multe ori asociate" si a apreciat drept o interpretare "nepotrivita" asocierea dintre "criza" si UE.

"Criza financiara nu a fost generata de Uniunea Europeana, ci de datorii publice nesustenabile create de guverne si comportamente iresponsabile din domeniul financiar", a spus Barroso.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Potrivit acestuia, "criza nu a inceput in zona euro si atinge tari care nu sunt din zona euro". "Uniunea Europeana este o victima a crizei, nu este problema, este parte a solutiei", a mai spus seful executivului comunitar.

"Criza nu este a euro", ci a datoriei suverane si a sistemului financiar, a subliniat Barroso, adaugand ca "euro continua sa fie o moneda stabila si puternica".

Oficialul european a amintit, de asemenea, temerile privind iesirea Greciei din zona euro.

"Profesionistii pesimismului s-au inselat din nou. Grecia se mentine in zona euro", a spus Barroso, subliniind ca "amenintarea existentiala impotriva euro a fost depasita".

Seful executivului comunitar si-a exprimat satisfactia fata de pasii facuti catre o mai mare integrare economica si institutionala.

"Europa a ajuns intr-un moment in care, daca nu vrea sa cada in irelevanta, trebuie sa-si adanceasca integrarea, mai ales in termeni politici", a mai spus fostul premier portughez. "Credibilitatea unei monede depinde de soliditatea institutiilor care stau in spatele ei", a subliniat el.

In discursul sau, Barroso a recunoscut ca UE "ar fi putut sa reactioneze mai repede", insa a subliniat Uniunea Europeana actioneaza "ca pompier si arhitect in acelasi timp" si face schimbarile necesare.

El a criticat totodata euroscepticismul si eurofobia multor oameni politici din toate tarile UE, care, "atunci cand se intampla ceva rau, europenizeaza esecul, iar cand se intampla ceva bun, nationalizeaza succesul".

La dezbaterile din cadrul conferintei de la Lisabona au fost invitati sa participe, intre altii, Mario Soares, fost presedinte al Portugaliei, Felipe Gonzalez, fost presedinte al guvernului spaniol, Antonio Damasio, profesor universitar si Miguel Poiares Maduro, profesor de drept european la European University Institute.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 902 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Barroso

Ce faci cu somajul din spania? 24% din populatie nu are de lucru? Asta e comunist inversunat.Arata oamenilor fapte nu vorbe. Ptiu si unii il cred

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor