BCE: Achizitia de obligatiuni de catre banca centrala nu este solutia la criza

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 17:05
827 citiri
BCE: Achizitia de obligatiuni de catre banca centrala nu este solutia la criza

Criza din zona euro nu poate fi rezolvata prin politici monetare, iar implementarea rapida a deciziilor de la summit-ul UE este cruciala, a declarat Juergen Stark, membru in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE).

Strak a afirmat ca demisioneaza la sfarsitul anului din consiliul executiv al BCE deoarece nu este multumit de felul in care a evoluat situatia din zona euro, aluzie la presiunile ca banca sa ia masuri mai agresive pentru solutionarea crizei datoriilor, potrivit revistei germane WirtschaftsWoche.

Demisia, anuntata in septembrie, a fost motivata la momentul respectiv doar prin motive personale, in timp ce surse apropiate bancii au afirmat ca Stark renunta din cauza programului de achiztie de obligatiuni al BCE.

Banca centrala a avertizat repetat si la timp zona euro in legatura cu problemele din ultimii ani, a adaugat bancherul german in interviul pentru WirtschaftsWoche. Politicienii nu au acordat atentie, iar acum asteapta ca BCE sa rezolve criza.

"Nu cereti prea mult din partea bancii centrale", a spus Stark, adaugand ca noi achizitii de obligatiuni nu vor rezolva criza.

BCE se afla sub presiuni puternice pentru a salva statele supraindatorate prin achizitia masiva de obligatiuni ale acestora, astfel incat sa le scada costurile de imprumut pe pietele financiare. BCE rezista, cu sprijinul Germaniei, acestor presiuni, venite din partea Frantei, Italiei, Statelor Unite, Marea Britanie si Rusiei.

Banca zonei euro a cumparat deja, incepand din mai anul trecut, obligatiuni de circa 210 miliarde de euro, a spus Stark.

Germania l-a propus deja pe secretarul de stat din Ministerul Finantelor Joerg Asmussen pentru a-l inlocui pe Stark in consiliul executiv al BCE.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Juergen Stark BCE, #cumparare actiuni , #zona euro