Ziare.com

BCE va face orice pentru a salva zona euro. Chiar si sa imprumute statele?

Joi, 26 Iulie 2012, ora 22:20

   

BCE va face orice pentru a salva zona euro. Chiar si sa imprumute statele?
Banca Centrala Europeana (BCE) este pregatita sa ia toate masurile necesare pentru a evita destramarea zonei euro, inclusiv masuri pentru reducerea costurilor de imprumut nejustificat de ridicate pentru unele natiuni, a declarat presedintele institutiei, Mario Draghi.

Potrivit unor oficiali, atributiile BCE ar trebui extinse astfel incat aceasta sa poata finanta tarile aflata in dificultate.

"In cadrul mandatului nostru, BCE este pregatita sa faca orice este necesar pentru a proteja euro. Si credeti-ma, va fi suficient", a spus oficialul in cadrul unei conferinte desfasurate la Londra, potrivit Reuters.

"In masura in care randamentele obligatiunilor guvernamentale impiedica functionarea canalelor de transmitere a politicii monetare, aceasta intra in sfera competentelor noastre", a adaugat Draghi.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Acestea reprezinta cele mai indraznete afirmatii ale presedintelui BCE, indicand faptul ca institutia este pregatita sa intervina pentru a proteja Spania si Italia, ale caror costuri de imprumut au urcat la niveluri nesustenabile.

Potrivit economistilor, mijloacele prrin care BCE poate interveni sunt reluarea programului de cumparare de obligatiuni sau relaxarea cantitativa.

"Lasati BCE sa ajute statele" - ministru belgian

Extinderea competentelor BCE ar trebui sa fie parte a dezbaterilor actual din zona euro cu privire la o integrare fiscala mai puternica, este de parerea ministrul belgian de Externe, Didier Reynders.

Potrivit acestuia, BCE ar trebui sa poata finanta tarile care intampina dificultati pe pietele financiare, precum Grecia, Spania si Italia. Acest lucru ar fi posibil daca tarile membre ale zonei euro ar accepta sa cedeze o parte mai mare din suveranitatea lor nationala, scrie Financial Times.

"Daca este posibil ca BCE sa finanteze bancile cu o rata de dobanda de 1%, de ce nu ar putea face acelasi lucru si pentru anumite state? Pe termen scurt, problema poate fi rezolvata prin interventia BCE pe piete", a spus Didier Reynders, adaugand ca pentru aceasta este necesar sa existe un progres in directia unei uniuni bancare si a unei uniuni bugetare federale.

"BCE este o institutie independenta. Rolul sau este, desigur, sa mentina rata inflatiei sub 2%, dar si sa protejeze moneda euro", a mai spus oficialul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1684 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

asa e foarte corect !

Vrei s a scapi de datorii ? Imprumuti bani si mai multi !
Cred ca s-au inspirat de la soacra-mea

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor