Ziare.com

BERD: Riscurile crizei din Cipru in Europa de Est, mai mari decat am crezut

de Camelia Sisea
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 16:57

   

BERD: Riscurile crizei din Cipru in Europa de Est, mai mari decat am crezut
Programul de asistenta pentru Cipru ameninta sa incetineasca cresterea economica in tarile din estul Europei prin legaturi comerciale si bancare, riscand sa declanseze un exod al capitalului din cele mai indatorate natiuni din zona euro, avertizeaza reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Un alt moment de incertitudine in Europa ar putea genera o crestere a costurilor de finantare pentru banci, precum si o retragere masiva a depozitelor mari si a finantarilor din tarile cu sectoare bancare mai slab dezvoltate, a afirmat economistul BERD Jeromin Zettelmeyer, pentru Bloomberg.

In plus, UE nu a facut suficiente eforturi pentru a asigura deponentii ca formula utilizata in Cipru reprezinta o solutie unica.

Cipru a primit recent un imprumut extern in valoare de 10 milioane de euro, iar in schimbul banilor guvernul este obligat sa implementeze un program amplu de restructurare a sectorului bancar, in urma caruia deponentii cu plasamente mai mari de 100.000 de euro vor suporta pierderi semnificative.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Cresterea economica din Europa de Est este dependenta de capital strain si de exporturi, iar pachetul financiar acordat Ciprului ar putea afecta tari precum Italia si Spania, foarte importante ca urmare a dimensiunii lor, avand astfel repercusiuni in intreaga Uniune Europeana.

"Riscurile sunt mai mari decat am crezut si vizeaza in mai mare masura periferia decat am crezut", a adaugat Zettelmeyer.

In cea mai recenta prognoza, BERD se astepta o la revenire a cresterii economice in regiune. "Este foarte dificil de spus daca aceasta a fost anulata sau nu de episodul cipriot", a mai spus economistul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 706 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vrea si BERD o felie de placinta!

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor