Bulgaria ingheata planurile de aderare la zona euro

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 12:52
2639 citiri
Bulgaria ingheata planurile de aderare la zona euro
Foto: The Wall Street Journal

Bulgaria, cel mai sarac membru al Uniunii Europene si o tara cu probleme fiscale, a inghetat pe termen nedefinit planurile de aderare la zona euro, au anuntat premierul bulgar Boiko Borisov si ministrul de Finante al tarii, Simeon Djankov.

Oficialii bulgari au declarat ca decizia vine ca raspuns la situatia economica tot mai precara si la incertitudinea crescanda in ceea ce priveste perspectivele fostului bloc comunist, impreuna cu o schimbare decisiva a opiniei publice din Bulgaria, tara care intra in al treilea an de austeritate, potrivit The Wall Street Journal.

"Avantul din gandirea noastra si a opiniei publice s-a schimbat... In acest moment, nu vad niciun beneficiu in aderarea la zona euro, ci numai costuri", a declarat Djankov, adaugand ca publicul este indreptatit a dori sa stie pe cine ar trebui sa salveze Bulgaria cand va intra. "Este prea riscant pentru noi si nici regulile nu sunt clare, iar ele se pot schimba peste un an sau doi", a mai spus ministrul Finantelor.

Criza datoriilor europene a determinat si alte natiuni prudente fiscal sa dea inapoi in fata deciziei de a adopta moneda comuna. Prim-ministrul Lituaniei, Andrius Kubilius, a anuntat saptamana trecuta ca tara lui va intra in zona euro numai cand "Europa va fi pregatita", semnaland ca entuziasmul guvernamental de pana atunci se temperase.

Anterior, pemierul leton Valdis Dombrovskis declarase ca guvernul tarii sale urmeaza sa decida asupra programului adoptarii euro in primavara lui 2013. Faptul aparea in contrast cu angajamentul de pana atunci, de a adopta moneda unica in 2014, mai scrie The Wall Street Journal.

Bulgaria a primit laude pentru reducerea cu succes a deficitului bugetar la 2,1% din PIB in 2011, chiar daca pentru acest lucru a taiat salarii si pensii. Economia este stabilizata de un consiliu valutar care asigura echilibrul monedei nationale. Dupa trei ani de rigoare fiscala, Sofia indeplineste acum toate criteriile de intrare in mecanismul ratei de schimb, etapa finala dinaintea adoptarii euro.

Dar Borisov a spus ca ingrijorarile au fost sporite de disputele in crestere dintre factorii de decizie europeni, dintre care unii sprijina apelul Germaniei la prioritate pentru disciplina fiscala, in defavoarea cresterii economice, in timp ce altii doresc o politica mai expansionista, potrivit publicatiei americane.

Calendarul bulgar pentru adoptarea euro s-a modificat din cauza fluctuatiilor crizei financiare europene. In ianuarie 2010, Borisov a spus ca Sofia intentiona sa se inscrie formal pentru aderarea la mecanismul ratei de schimb, in vederea adoptarii euro in 2013. Acel calendar a fost dat uitarii pe fondul deteriorarii situatiei generale a Europei, dar ministrul de Finante Djankov declarase pana in vara lui 2012 ca Bulgaria a ramas angajata sa adere la blocul valutar.

Cresteri economice in Balcani

Djankov a anuntat ca economia Bulgariei ar trebui sa continue sa creasca anul acesta cu aproximativ 1,5%, dar a avertizat ca zona euro s-ar putea confrunta cu pana la cinci ani de "crestere zero" daca liderii nationali continua sa cantareasca bine politicile de raspuns la criza, in loc sa sprijine complet apelul Germaniei la continuarea consolidarii fiscale.

Desi Bulgaria a avut anul trecut o crestere de 1,7%, cu 0,5% peste predictia BERD, somajul a atins 12%. Totusi, acest nivel este la aproximativ jumatate fata de cel din Grecia si Spania, in timp ce investitiile rusesti din zona Marii Negre cresc rapid.

La nord, Romania a plonjat in criza politica in timp ce guvernul a incercat in repetate randuri sa il puna pe presedintele Traian Basescu sub acuzare pentru coruptie. Serbia si Macedonia conteaza pe fondurile de salvare internationale, in timp ce economia Turciei, care a crescut cu 9% anul trecut, a scazut accelerat, micsorand brusc un avant comercial bilateral.

Situatia politica din Bulgaria

In ciuda acestui fapt, sondajele de opinie dau GERB, partidul lui Boiko Borisov, drept cea mai populara formatiune politica din Bulgaria. Pe de alta parte, sprijinul public a scazut semnificativ in ultimele luni, dupa masurile de austeritate si lipsa unor rezultate semnificative in lupta antiinfractionala si anticoruptie. Analistii sunt foarte sceptici pentru Borisov, care intentioneaza sa formeze un guvern unipartidist in urma alegerilor din 2013.

Partidul de guvernamant deja a supravietuit la patru voturi de neincredere de cand a preluat puterea in 2009. Parlamentarii opozitiei au esuat in incercarea de a il demite pe Borisov in urma acuzelor ca nu ar fi reusit sa reformeze ineficientul sistem judiciar si sa lupte impotriva infractionalitatii si a coruptiei, lucruri care au starnit ingrijorari la Bruxelles.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Bulgaria adera zona euro, #masuri austeritate Bulgaria, #Lituania adera zona euro, #Letonia adera zona euro , #zona euro