Caderea si renasterea Greciei in declaratii

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 10:34
2267 citiri
Caderea si renasterea Greciei in declaratii
Foto: Bloomberg

Din 2010, cand au aparut primele semne ale crizei din Grecia, si pana in momentul de fata, cand se intrezareste un oarecare progres in urma implementarii unor masuri fara precedent, principalii politicieni europeni, precum si reputati analisti au fost permanent citati de presa internationala cu declaratii prin care vesteau sfarsitul Greciei ca stat membru al zonei euro si falimentul iminent al acesteia.

"Tragedia greceasca" a debutat in mod oficial la inceputul anului 2010, confirmand zvonurile ingrijoratoare privind finantele guvernului de la Atena. Gestionarea crizei la nivelul declaratiilor a inceput prin negare. In contextul cresterii accelerate a costurilor de imprumut ale Greciei, premierul elen de la acea data, George Papaconstantinou, decalara, in aprilie, ca atitudinea pietelor nu reflecta starea reala a economiei Greciei si nu are in vedere eforturile depuse de guvern in vederea ameliorarii situatiei financiare. Astfel, spunea fostul premier, Grecia nu va solicita sprijin extern.

Ultima speranta a grecilor: Un calugar care a prezis criza - Wall Street Journal

Cu o luna inainte, cancelarul german Angela Merkel incerca sa calmeze pietele financiare, sustinand, de asemenea, ca Atena nu va avea nevoie de ajutor din partea statelor europene partenere, iar aceasta ar trebui sa isi rezolve singura problemele legate de nivelul datoriei. "Nu exista pericolul unui faliment", declara Merkel pentru un post german de radio.

Pe de alta parte, acelasi oficial ceruse, anterior, ca membrii zonei euro sa poata exclude din aceasta constructie tarile care nu respecta obligatiile fiscale asumate prin tratatul de aderare, categorie in care fara indoiala Grecia se incadra cu succes. Ulterior, punand probabil in balanta avantajele si dezavantajele exluderii Greciei, tonul liderului german s-a schimbat radical.

In mai 2010, Papaconstantinou anunta ca Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au aprobat primul pachet financiar pentru Grecia, necesar pentru evitarea falimentului, si pregatea poporul greu pentru "mari sacrificii".

Sacrificiile s-au tradus in plan economic prin adancirea recesiunii, iar datoria publica a tarii a continuat sa creasca, context in care au inceput discutiile cu privire la un nou imprumut. Acesta a fost aprobat in iulie 2011, valoarea cumulata a celor doua pachete financiare acordate Greciei de statele zonei euro si FMI ajungand la 240 de miliarde de euro.

Verdict: Faliment!

Problema Greciei a fost abordata gresit, iar aceasta ar trebui sa paraseasca zona euro, declara in vara anului 2011 investitorul multimiliardar George Soros. Totodata, Nouriel Roubini, profetul crizei, avertiza ca Grecia nu va scapa de faliment, cu tot ajutorul extern pe care il va primi. Singura solutie pentru Grecia ar fi fost, in opinia analistului, ca aceasta sa intre in default voluntar, sa iasa din zona euro si sa revina de drahma.

Dupa inca un an, falimentul Grecia continua sa ramana cel mai probabil scenariu in opinia multor oficiali. Printre pesimisti s-a aflat si ministrul suedez de Finante, Anders Borg. "Avand in vedere modul in care a fost gestionata situatia pana in prezent, nu poate fi exclusa varianta unui faliment al Greciei in cele din urma", spunea acesta in iulie 2012, in timpul unui interviu la postul public de radio suedez.

Insusi guvernatorul bancii centrale afirma in vara ca Grecia ar trebui sa parasesca zona euro in 2013, declaratii criticate de Merkel pentru efectul lor de destabilizare. "Ne aflam intr-o faza foarte decisiva in procesul de combatere a crizei datoriilor din zona euro. Cererea mea este ca toata lumea sa isi cantareasca cuvintele foarte atent", a spus aceasta.

"Vreau ca Grecia sa ramana in zona euro", a spus Merkel, in octombrie, aflata in vizita la Atena. Este, desigur, necesar ca aceasta sa indeplineasca toate cerintele prevazute in acordurile cu creditorii internationali, au avertizat lideri precum presedintele francez Francois Hollande si presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker.

Grecia va publica luni planul pentru reducerea datoriilor

In prezent, pentru prima data in ultimii trei ani, pot fi observate primele rezultate ale reformelor. Astfel, exporturile Greciei au inregistrat cel mai mare avans dintre tarile din zona euro in luna septembrie, iar tara si-a imbunatatit semnificativ competitivitatea, ceea ce inseamna ca aceasta se afla pe drumul cel bun, potrivit francezului Christian Noyer, membru al consiliului de guvernare al Bancii Centrale Europene.

Grecia se afla pe drumul cel bun - oficial BCE

"Grecia va ramane in zona euro. Am realizat mai multe in ultimele doua luni decat s-a incercat in ultimele trei decenii. Toata lumea va realiza in curand acest lucru. Si atunci nimeni nu se va mai indoi de caliatatea noastra de membru al zonei euro", asigura premierul grec Antonis Samaras.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#declaratii faliment Grecia, #lideri europeni criza Grecia , #zona euro