Care este in acest moment cel mai mare pericol pentru Europa

Luni, 29 Februarie 2016, ora 12:35
3612 citiri
Care este in acest moment cel mai mare pericol pentru Europa

Scaderea preturilor (deflatia) este principalul pericol cu care se confrunta zona euro, a afirmat Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), subliniind sporirea temerilor privind presiunea preturilor.

"Daca ne uitam la situatia din Europa in acest moment, pericolul cu care ne confruntam este fara indoiala deflatia, nu inflatia", a declarat Villeroy de Galhau intr-un interviu acordat publicatiei germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, transmite Bloomberg.

Conform datelor Eurostat, rata inflatiei in zona euro a urcat pana la 0,3% in ianuarie, de la 0,2% in decembrie. Analistii se asteapta la o stagnare a preturilor de consum in februarie (inflatie zero), in timp ce Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%.

"Declinul pretului titeiului si al materiilor prime sunt factorii principali care au determinat inflatia scazuta. Dar daca pretul scazut al energie are efecte sustenabile pe termen lung, va trebui sa actionam. Vom vedea la sedinta de politica monetara din martie ce masuri vor fi adoptate", a explicat Villeroy de Galhau, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Frantei.

Bloomberg, despre pericolul revenirii inflatiei in Romania

Pentru a stimula inflatia, BCE a demarat o serie de masuri de relaxare cantitativa in cursul anului trecut. Incepand din luna martie 2015, BCE achizitioneaza lunar obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro.

Conform calendarului initial, aceste achizitii urmau sa se deruleze pana in luna septembrie 2016.

Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%. Insa, inflatia in zona euro a fost sub aceasta tinta inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, in conditiile in care pretul petrolului s-a redus semnificativ. Urmatoarea sedinta de politica monetara a BCE este programata in 10 martie.

Si Romania urmeaza tendinta din zona euro. Indicele preturilor de consum a fost de -2,1% in luna ianuarie 2016, comparativ cu ianuarie 2015, insa BNR estimeaza ca inflatia va incepe sa creasca dupa a doua jumatate a anului.

Citeste si:
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...
UDMR, mărul discordiei în coaliția de guvernare. Care sunt șansele ca problemele din teritoriu să se răsfrângă la nivel național
UDMR, mărul discordiei în coaliția de guvernare. Care sunt șansele ca problemele din teritoriu să se răsfrângă la nivel național
Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR a fost învestită de Parlament în noiembrie 2021, iar de atunci nu au existat tensiuni și conflicte majore care să zdruncine guvernul Ciucă. Totuși, se...
Comentarii
CONTESTATARUL
rank 1
Derbedeii pusi la varf in UE !