Care este in acest moment cel mai mare pericol pentru Europa

Luni, 29 Februarie 2016, ora 12:35
3785 citiri
Care este in acest moment cel mai mare pericol pentru Europa
Foto: Arhiva Ziare.com

Scaderea preturilor (deflatia) este principalul pericol cu care se confrunta zona euro, a afirmat Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), subliniind sporirea temerilor privind presiunea preturilor.

"Daca ne uitam la situatia din Europa in acest moment, pericolul cu care ne confruntam este fara indoiala deflatia, nu inflatia", a declarat Villeroy de Galhau intr-un interviu acordat publicatiei germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, transmite Bloomberg.

Conform datelor Eurostat, rata inflatiei in zona euro a urcat pana la 0,3% in ianuarie, de la 0,2% in decembrie. Analistii se asteapta la o stagnare a preturilor de consum in februarie (inflatie zero), in timp ce Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%.

"Declinul pretului titeiului si al materiilor prime sunt factorii principali care au determinat inflatia scazuta. Dar daca pretul scazut al energie are efecte sustenabile pe termen lung, va trebui sa actionam. Vom vedea la sedinta de politica monetara din martie ce masuri vor fi adoptate", a explicat Villeroy de Galhau, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Frantei.

Bloomberg, despre pericolul revenirii inflatiei in Romania

Pentru a stimula inflatia, BCE a demarat o serie de masuri de relaxare cantitativa in cursul anului trecut. Incepand din luna martie 2015, BCE achizitioneaza lunar obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro.

Conform calendarului initial, aceste achizitii urmau sa se deruleze pana in luna septembrie 2016.

Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%. Insa, inflatia in zona euro a fost sub aceasta tinta inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, in conditiile in care pretul petrolului s-a redus semnificativ. Urmatoarea sedinta de politica monetara a BCE este programata in 10 martie.

Si Romania urmeaza tendinta din zona euro. Indicele preturilor de consum a fost de -2,1% in luna ianuarie 2016, comparativ cu ianuarie 2015, insa BNR estimeaza ca inflatia va incepe sa creasca dupa a doua jumatate a anului.

Quarterly Report - Editia 4

De ce sunt românii nevoiți să cumpere case și mașini în euro, deși câștigă în lei: "Încă un argument pentru adoptarea euro"
De ce sunt românii nevoiți să cumpere case și mașini în euro, deși câștigă în lei: "Încă un argument pentru adoptarea euro"
Leul nu mai este principala unitate de măsură în discuțiile despre bani. Atât pe piața imobiliară sau a salariilor, cât și în discursurile guvernanților, moneda euro iese în prim-plan....
De ce limitarea adaosului la importuri la 5% nu va ajuta cu nimic alimentele românești. Economist: „Controlul prețurilor nu rezolvă nicio problemă, ci o agravează”
De ce limitarea adaosului la importuri la 5% nu va ajuta cu nimic alimentele românești. Economist: „Controlul prețurilor nu rezolvă nicio problemă, ci o agravează”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, joi, că se lucrează la proiectul privind limitarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, menţionând că "există o...
#deflatie zona euro, #inflatie zona euro, #inflatie pericol, #pericol Europa , #zona euro
Comentarii
Poza CONTESTATARUL
CONTESTATARUL
rank 1
Derbedeii pusi la varf in UE !
Poza MiscareaTehnocrata
MiscareaTehnocrata
rank 5