Articol citit de 9941 ori
in afara zonei EURO,
Romaniei ii va fi foarte rau. Moneda sa va fi permanent obiect de specula afinantei internationale, inflatia va deveni mod de viata, metoda de spoliere permanenta a populatiei in numele unei competitivitati economice imbunatatite si a unei inventivitati sporite, cuvinte de imbrobodit hutupanii in timp ce orice plus va fi rapid transferat catre zone stabile financiar in loc sa fie invstit (de ce ar fi?) intr-o economie inflationara.
In afara zonei EURO, Romania va dispare ca stat.
sa fim seriosi
Moneda euro mai are de trait maximum cativa ani. Guvernantii trebuie sa priceapa ca o moneda puternica se face prin performante economice. Stimuleaza forta de munca pe care si-o vinde cetateanul si nu ai decat de castigat. Asta ar trebui sa stie stapanii vremelnici ai tarii. Inselaciunea pe termen lung are picioare scurte.
cum se potriveste
ce mi-ai raspuns mie cu ce i-ai raspuns Alternantei? Joci alba-neagra, uite cucu, nu e cucu?
cam mult spus "Romania va disparea ca stat"
Am ajuns chiar acolo? Exagerata ipoteza dvs. Sunt tari care o duc suficient de bine fara euro.
lasa-ma cu disparitia Romaniei!
Ma era putin si il intreceai pe Nostradamus.
Romaniei i-ar sta cel mai bine in zona euro si in spatiul...
...Schengen! Acolo ar fi locul sau natural, dictat de marime, populatie, nivel de cultura, de trai, de civilizatie! Ne aflam AFARA exclusiv din cauza unei conduceri incompetente si necinstite, mai pregatita sa inventeze crize si sa saraceasca populatia, sub diverse pretexte, decat sa elaboreze o strategie adecvata si sa se preocupe de implementarea sa! Suntem victimele propriei noastre "elite" si a propriei naivitati politice!
Bine exprimat
Actuala clasa politica de la conducere si nu numai ea este "nestiutoare de carte" economica. sau si mai grav, a invatat doar capitolul furt, inselaciune, trafic de influenta etc.
Domnule Mladinoiu,
Este bun articolul. Cind vorbim insa de teoria unei monedei nationale optime, criterii importante sint: flexibiliitatea fortei de munca si preturile salariilor. Lipsa unei monede flexibile la socurile exogene aduce o povara asupra salariilor reale. Daca salariile sint rigide atunci povara cade asupra fortei de munca.
O piata a muncii rigida in general este asociata cu numarul de zile de munca pierdute in litigii de munca si o rata ridicata a somajului. Un exemplu de piata rigida de munca este Polonia. Din ce citesc eu, Romania are un somaj scazut artificial din cauza migratiei in masa a fortei de munca.
Aveti dreptate
In privinta ratei somajului insa cifrele sunt neconforme cu actualitatea. de pilda, nu sunt luati in calcul cei care au iesit din plata ajutorului aferent. De obicei se practica diminuarea numarului somerilor ca nu da bine. Romania nu face figura aparte.
Ma intreb cand a fost scutita Romania
De inflatie, dupa 1990 incoace? Mai mult sau mai putin provocata.
Niciodata
Asta e capitalismul. Nimic nu se programeaza economic, cu exceptia...inflatiei.
Dle Mladinoiu fara sa vreti ati facut apologia guvernarii Boc!
Nu ca ati gresi!Dar ma surprinde!
Adoptarea de catre Romania a rigurozitatii pe care vrea s-o impuna cuplul franco-german ar fi o mana cereasca pentru clasa declasata a politicienilor damboviteni!De fapt normele preconizate ,sunt deja asigurate de administratia Boc.Drumul spre adoptarea lor este mai usoara pentru Romania decat pentru alte tari.In plus adoptarea lor ar apropia momentul adoptarii euro cu implicatii benefice asupra sabiei lui Damokles numita cont curent(de fapt debalansarea schimburilor comerciale).Teo
daca imi amintesc bine
Actuala putere si guvernatorul BNR spunea de o aderare a Romanieie la moneda euro prin 2014-2015. Gresesc?
plus vreo 5 de acomodare
de va mai fi vreun euro pe atunci.