Ce ar trebui facut pentru ca Romania sa semene mai mult cu Europa

Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 16:02

   

Ce ar trebui facut pentru ca Romania sa semene mai mult cu Europa
Deplangeam lipsa unor dezbateri mature pe teme europene. In locul lor, mici puseuri de entuziasm grabit, alternate cu crize depresive si toate pe fundalul unei prea raspandite apatii, despre care nici nu mai stii ce sa crezi.

Cu toate acestea la numai o saptamana dupa discursul lui Jean-Claude Juncker despre starea Europei, publicatia "Curs de Guvernare" a organizat o dezbatere cu participare competenta care a reunit deopotriva oameni din mediul economic, academic si politic: Daniel Daianu, Valentin Lazea, Cristian Diaconescu, Leonard Orban, Siegfried Muresan, Ionut Dumitru si altii.

Nu e locul sa facem o prezentare care poate fi gasita pe site-ul publicatiei citate. Ne-am propus doar sa punem in evidenta ceea ce merita a fi retinut.

Intr-o expunere am putea spune aproape completa a dificultatilor economice si politice care stau in calea integrarii europene privite nu doar din Romania, ci si din centrul ei, Daniel Daianu (membru in consiliul de administratie al BNR) spunea la un moment dat ca BNR nu se opune aderarii la zona euro, ba dimpotriva urmareste aceste obiectiv cu diligenta, dar ca nu poate ignora "o analiza lucida, onesta a preconditiilor de aderare si a regulilor de functionare a zonei euro". Iar cel care facea apoi cu adevarat o succinta si cuprinzatoare analiza a momentului actual a fost Valentin Lazea (economist sef BNR) care nu s-a dat inapoi nici de la o discreta polemica cu partizanii unui integrationism mai curand ideologic sau poate naiv, care se multumesc sa astepte "mesaje incurajatoare de aderare la nucleul tare..."

Romania - a sustinut Valentin Lazea, precizand ca vorbeste in nume propriu - nu poate adera la zona euro in conditii profitabile daca nu va reusi sa dobandeasca o structura economica pe deplin compatibila sau, in termenii metaforei sale, sa obtina acelasi ADN. Or, ADN-ul este o configuratie, o structura din care orice element, cat de insignifiant ar parea, este indispensabil.

Romania, desi indeplineste mai toate criteriile formale, a sustinut el, are cateva tendinte de semn contrar care o pun pe o traiectorie neeuropeana. Prima ar fi tendinta de crestere a deficitului bugetar in timp ce peste tot deficitele se gasesc pe o panta descrescatoare. A doua, care este mult mai grava pentru ca nu poate fi corijata prin masuri imediate ar tine de deficitul de cont curent. In ciuda a ceea ce se crede indeobste, a aratat Lazea, nici tarile din sudul Europei ca Italia, Spania si Portugalia nu au deficite comerciale, ci, dimpotriva, au excedente in ultimii 4 ani. Deficite mari au numai Franta si Marea Britanie, care de altfel a ales sa paraseasca Uniunea Europeana.

Implicatiile acestei observatii sunt uriase pentru politica din Romania, care ar trebui sa urmareasca o inversare a raportului actual dintre importuri si exporturi. Pentru asta s-ar impune insa realizarea unei cresteri economice pe alte baze: atragerea de capital si dezvoltarea fortei de munca in sens cantitativ si calitativ (politici pentru cresterea natalitatii, intoarcerea romanilor emigrati, o mai buna educatie la toate nivelurile).

In sfarsit, un alt element de structura care desparte economia romaneasca de tiparul european ar fi inegalitatea sociala tot mai mare. Nu e primul care sa semnaleze decalajele crescatoare intre veniturile romanilor, dar a fost intrucatva surprinzator, caci Valentin Lazea are presupozitii diferite fata de stanga socialista. Argumentatia sa a fost insa convingatoare: decalajele de venituri (pentru care cota unica de impozitare are o mare raspundere) atomizeaza societatea, ii ataca coeziunea, provocand rupturi dramatice intre paturi sociale si intre generatii. Apare astfel o lume care nu mai poate gandi impreuna.

E un subiect care se gaseste in miezul realitatii noastre chiar daca nu e usor de observat din cauza ecranului de automultumire ridicat de cei avantajati. Efectele ar fi ca politicile la nivel national nu mai au suport, oamenii repliindu-se pe solutii de supravietuire individuala sau emigrand pur si simplu. In sfarsit - aspectul acesta e mai clar pentru toti - o tara de emigratie nu e o tara cu ADN european. Si, desi nimeni nu o spune explicit, o tara predispusa la emigratie de masa nu poate participa la spatiul de libera circulatie.

Remarcabila in aceasta analiza este, de fapt, mai cu seama situarea. Pentru ca, de regula, oficialii romani stau si asteapta semnale binevoitoare sau incurajatoare din mediul european (a spus Juncker - explozie de entuziasm si vorbarie mobilizatoare, a spus Rutte - deruta si deceptie etc.) cand, de fapt, au la dispozitie, in fiece clipa, toate elementele pentru a proiecta un traseu european, nu cu ochii atintiti la semnalele din afara (care sunt oricum foarte volatile si capricioase), ci urmand un traseu de emancipare economica centrat pe o buna cunoastere a vulnerabilitatilor Romaniei. Iar in cele din urma analiza lui Lazea a fost un indemn pentru responsabilii politici sa gandeasca subiectul pe cont propriu si sa lase deoparte ghicitul in stelele europene.

Horatiu Pepine, DW-Bucuresti
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Deutsche Welle

Articol citit de 5604 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Cat timp Romania
sta si asteapta directive externe,sa li se dea voie sa faca ceva,si se uita in gura sfertodoctilor numiti in primul paragraf va regresa si nu va avansa.In Romania este obligatorie introducerea in ciclul secundar al studiilor politice,care sa-i invete pe romani de mici ce e democratia,ce inseamna oranduirile sociale cu avantaje si defecte,de ce sunt necesare partide si de ce strada nu are ce cauta in politica decat la vot,etc.Cum sa dai lectii despre ceva tu Diaconescu care ai trecut din secretarul puscariasului Nastase Bombonel la secretarul lui Boc si eu sa te cred ca te pricepi sa ma consiliezi politic.
Romania se va face bine doar in momentul in care dispar migratorii sfertodocti ca Diaconescu,Stefanescu,etc,si apar cu adevarat partide organizate piramidal,cu decizia la baza partidului nu la varf sa ajunga unul din Bihor ales la Tulcea,sau taraie mapa a lui Diaconescu TV senator la Bacau,neam de neamul lui necunoscand unde e Bacaul.Sau mai rau sa fie sef de partid unul care nu a fost niciodata membru de partid.
PS.Cam putine subiecte de discuta,e ordin pe unitate sa nu scrie nimeni despre justitie,ca e subiect la ordinea zilei.
strand
rank 5
Chestie de mentalitate care Nu se va schimba usor
Ce-a fost mai intai: politica sau afacerea? Pentru multi dintre cei inregistrati pe listele unui partid din Romania, businessul a fost rampa de lansare si in politică. Politica face avere bună!

Sărac si cinstit. Două cuvinte care, in Romania, alăturate ideii de politician, au darul de a sfida orice logică. Cine a mai văzut sau auzit asa ceva?
Un roman care să fi ajuns la ciolan si care să nu se fi infruptat un pic, măcar asa, de poftă, din el.

Nu stiu ce-ar trebui facut!

O bagheta magica sa fac sa dispara complet aceasta clasa politica romaneasca impotenta, incapabila si pusa doar pe capatuiala.
Utilizator sters
Alegeri
Atata timp cat psd poate sa manipuleze alegerile, n știu ce se poate face. Psd a găsit o șmecherie sa fraudeze alegerile, asta se vede și pe ziare.com unde descoperi in fiecare zi noi manării. Inșelătoria e un mod de viața al psd.
O alta chestie e ca in sondajele de opinie psd iese cu 45%, asta e simplu de obținut, dar ce este interesant e ca și la alegeri a avut tot 45%. Numai ca la alegeri au participat numai 18% din populație. Inșelătoria mi se pare evidentă.
Carrandash
rank 3
ambilii au fost de la'nceput:.....
afacerea politica si politica afacerii. mai tarziu au aparut shtitzilii politice - o mare afacere pentru belferii si belferitele kkare habar n-au nimic de altceva si vor sa se faca ca stiu ceva pentru o mahmudea. avem si p'acilea pe-acest site cateva specimene exemplare de omi si oame savanti politici kkopiatori, palmasi sau iediteiuri simpli sau signeiuri, orakkolisti si analisti unii prea stelati kkomentatoristi si kkomentatoriste parfumati din plin cu miasme pesederaste pe kkare le dekklara a fi de la a lu'
nea pol ion oaste.....
strand
rank 5
"atragerea de capital" Sa faceti CE... cu el?
Sa vi-l bagati in buzunarele proprii?
Coruptia este marea problema a "democratei" romanesti.
"... s-a pierdut orice posibilitate de a aduce in Romania investitii in industrii cu valoare adaugata mare: daca ne-au plecat inginerii, nu se mai investeste in tehnologie, ci in fabrici de nivelul anilor '80, unde multi oameni produc lucruri simple si ieftine.

Nu mai exista astazi nicio firma romaneasca mare capabila sa proiecteze si sa construiasca mari realizari ingineresti. Ar mai avea cine sa faca astazi un baraj de la Vidraru? Sau de la Portile de Fier? Poate firmele straine care castiga pe banda rulanta contractele de modernizare.

Ar mai fi vreo firma romaneasca acum capabila sa construiasca un pod la Cernavoda sau la Ruse? Din cate se pare, romanii participa la astfel de lucrari doar cu partea de sapaturi si cu cantina mobila, toata tehnologia vine "de afara"...

" intoarcerea romanilor emigrati"... La ce?... La binefacerile lui Dragnea si guvernului marioneta analfabet cu dimplome? Uitati!
Ce-l care-o zice e si el constient ca spune o aberatie.

"Romania a pierdut teritorii vaste (Basarabia, nordul Bucovinei, Cadrilaterul), a pierdut resurse naturale pretioase (petrolul si gazele exploatate irational in anii '60-'90), a pierdut o treime din suprafata impadurita, a pierdut mlastinile din Lunca Dunarii, a pierdut un sfert din Delta Dunarii (pe care l-am transformat in ferme de porumb!), a pierdut a noua flota a lumii, a pierdut 1% din productia de otel a lumii, a pierdut dreptul de a-si extrage jumatate din petrolul propriu, a pierdut jumatate din resursa de peste (in special in Dunare si Delta), a pierdut unele dintre cele mai productive perimetre de pescuit oceanic ale lumii... (plus) pierderea catastrofala si ireparabila a unei cincimi de populatie." Petrisor Peiu, analist

La ce intoarcerea romanilor emigrati?
"politicienii au scapat de presiunea de a avea grija si a gandi pentru romani mai multi si mai destepti"

"Daca maine Uniunea Europeana ne-ar da, la sacosa, toate zecile de miliarde de euro fonduri structurale promise pana in 2020, nu am sti si nu am putea sa le folosim singuri. De ce? Nu ar avea cine sa gandeasca marile proiecte (de infrastructura energetica sau de transport), nu ar avea cine sa le proiecteze si nici cine sa le execute."
Hastalavista
rank 5
Pentru ca Romania sa semene mai mult cu Europa
trebui Tara golita desinfectata si repopulata cu Elvetieni si Scandinavi!!
O erbicidare puternica Nu ar strica ca si fie 100% ca nu mai
rasare vreun Manelist!!
malmo
rank 5
O idee foarte buna!
Ce-ar fi daca am lua cele 19 - 20 de milioane de romani, inclusiv sau mai ales clasa politica cu Guvern cu tot si am repopula cu ea intinsul teritoriu al Suediei, ba si in Norvegia si Danemarca ar fi destul loc pentru toti la schimb cu locuitorii de drept ai tarilor Scandinave. Ar fi o idee!

De fapt se si spune ca teritoriul scandinavic dupa macelul celui de-al treilea razboi mondial va fi unul dintre putinele locuibile in Europa.
Si Romania va avea de suferit dar nu in totalitate ca alte state europene.
Si tocmai pe suprafata ramasa locuibila se vor gasi in afara de bastinasii romani si foarte multe alte natii, americanii fiind in numar covarsitor.
Asta va dura o perioada de timp pana ce incet incet viata se va reaseza si in restul teritoriilor europene, dar nu va mai fi vai!!! aceeasi harta a Europei pe care o stim azi. Europa asa cum o stim noi azi va ramane doar o amintire si un studiu pentru istoricii timpului respectiv.
MosGerila
rank 5
Malmö, sunti un pic cataclismic, daca nu chiar
clizmatic ... pardon !
Ati ajuns chiar dupa al treilea ...?!?!?
Nu stiu ce sa mai spun dupa atata entuziasm si optimism...
Poate, Doamne Fereste !!!
angel9913
rank 5
Teritoriul Scandinaviei poate parea locuibil...
... pe timpul verii. Amatorii de transhumantze ioropene ar trebui sa incerce sa petreaca vreo cateva ierni pe acolo inainte de a-si face definitiv bagajul. Nu de alta da' iernile "suedeze" sunt cam de 2 ori mai grele decat cele de prin nordul Romaniei.

In alta ordine de idei, la ce a ajuns acum Europa de Vest si, mai ales, tinand cont de directzia in care se misca in mod voios in prezent si viitorul imediat, cred ca cel mai bine ar fi ca Romania sa semene cat mai PUTZIN cu Europa. Polacii, cehii si ungurii au realizat deja de chestia asta si actzioneaza in consecintza. Romanii, ca intotdeauna, sunt printre ultimii care sa "se prinda" din ce directzie bate vantul schimbarii... :)
Utilizator sters
Angel radios
Cand locuiești la tel aviv desigur ca climatul Suediei ți se pare insuportabil. Numai ca nu e așa, sunt oameni,islandezii, care au intr-adevăr un climat dur. Iernile din sudul Suediei sunt chiar mai ușoare decat in RO, unde crivățul vine din Siberia. Chestia cu polonezii și ungurii și acolo sunt niște populiști care au probleme cu sistemul judiciar nici o legătura cu climatul suedez. In Polonia climatul e și mai rău decat in Suedia. De fapt nici nu e clar ce vrei tu sa demonstrezi.
MosGerila
rank 5
Hastalavista, multumesc pentru invitatie :)))
Sunt o gramada de elvetieni care au cumparat ferme in RO si care cresc aceleasi vacute ca cele de aici, care dau ciocolata :))) Am mancat si carne de vita crescuta in libertate pe campiile transilvane, si exportata aici :))) Un deliciu :)))

As fi incantat sa stiu ca Romania este Elvetia din Est :))) Ar putea ajunge, daca ...
strand
rank 5
Mosule... Mosule... Judecati-ma cum vreti!
Despre world war 3 se vorbeste de mult
E o chestiune de timp Nimic nou sub soare

Kim si Trump pregatesc cartile, Putin le taie si Xi Jinping e prima mana.
Intreg scenariu, cum si ce va fi nu-l stie nimeni din muritorii de rand
Insa oricum ar fi, daca tot e scris sa se inrample, trebuie sa ne gandim (cei care mai raman) si la un dupa... Viata nu dispare o data cu ne-bunii astia.

La fel si romanii. Au ales o clasa politica abjecta, ridicol de nepregatita care sfideaza golaneste Puterea Judecatoreasca din Romania.
Asta au ales, asta au.
Ciudat e ca nici un roman daca-l intrebi nu v-a recunoaste faptul ca el i-a ales, si te privesc cu ura, dusmanie instinctiva. Nu realizeaza ca nu raul le doresti, ci dimpotriva, ai vrea sa-i vezi mai destupati la minte, sa nu-si mai de-a votul ptr un kg de zahar si unul de faina ca-n Constanta.
Si astfel avem niste parveniti, fatarnici lipsiti de moralitate cu deprinderi exersate de "afaceristi" in fruntea tarii. Coruptia se intinde ca o pecingine peste tară iar majoritatea romanilor pare multumita. Deci cam asta e profilul romanului actual, si atunci ce sa mai mire pe cineva ca nu suntem in spatiul Schengen s.a.m.d. Cine bå... Romanii! Asta e realitatea!
Cu riscul ca trezesc antipatie sau dusmanie o spun cu foarte mult regret.
As fi vrut sa fiu mandru de politica romaneasca, de alesii Tarii, dar nu sunt
Judecati-ma cum vreti!
Dante Alighieri
rank 5
corect este ce trebuie sa faca europa sa semene cu romania
domnul juncker ar trebui sa le spuna asta la bruxell colegilor sai...
occidentalii astia sa ajunga la acelasi nivel cu romania..in primul rand ca nu au bunacciunile noastre,nu stiu sa fure ca noi,nu au habar sa cerseasca,nu le plac manelele...si daca nu isi cumpara bmw si audi e greu ...
si degeaba daca nu au lei iseamna ca nu stiu ce e ala buzunar burdusit ...naspha total
alta chestie sa le spuna domnul juncker e ca noi nu vrem in schengen de aceea nu ne zbatem..ci dimpotriva sa iasa aia din schengen si sa intre ei la noi ca.i mai corect...
alta chestie e ca ue trebuie musai sa invete coruptia ca la noi sa dea spaga si cand doarme altfel dansii nu inteleg bine ce este democratia originala..
si dansii e bellea totala ca au parnaile goale sa vina sa invete meserie cum e sa pui paturi supraetajate pe tavan ..
alta chestie e cu spitalele pai bai sarantocii astia de occidentali nu au germeni,maaama pai bai de aia nu traiti ca noi in conviventa cu toate bacteriile si virusii si va imbolnaviti numai cand murritzi ..
alta chestie e politica,total gresit statul nu trebuie sa muceasca pentru oameni este exact invers oamenii se nasc,traiesc si muncesc fericiti doar daca li se duce tot salariul pe impozite...
lta problema deranjanta la vesticii astia domnilor nu su muzica de jale din aia sa pui banii la manelisti si sa strige cat ai dat si de ce..pai ce-i plictiseala aia in discotecile lor sa nu poti tu sa te duci la una si sa-i dedici un salam din partea ta si sa arati ca esti baiat de baiat de indragostit si ca nu mai poti de pofta daca nu vine cu forta dupa tine...
naspha nu stiu cum pot trai aia in tarile lor band panala 10 ..baaa veniti la noi sa fii tzeapan cate 4 zile din trei e beton...
pappagali vestici romania e tara cea mai frumoasa din europa..si asta este fara bascalie...
MosGerila
rank 5
Dante, INSPAIMANTATOR :))) Ai descris infernul cat se poate de
fidel :)))
Cu toate astea, umorul romanesc este un PLUS pe care il pot aduce la zestrea comuna eurpeana :)))
Au plecat britanicii, au venit romanii :)))
Europa nu a pierdut nimic :)))
MosGerila
rank 5
Ce ar trebui facut pentru ca Romania sa semene mai mult cu Europa?
Pai dle. Horatio, in primul rand ar trebui sa inversati culorile rosu si albastru din poza articolului :)))

In al 2lea rand, tov. Horatio, ar trebui sa le taiati pzdistilor unghiile cat mai scurt, sa le confiscati sireturile si cureaua de la pantaloni. Nu ii lasati sa mai poarte fulare Burberry :))) Deparazitarea mi se pare un lucru pozitiv. Cu Rosu de Kremlin, Albastru de Prusia... sau Verde de Paris !!!

In al 3lea rand, sa organizati alegeri parlamentare anticipate, urmare a dizolvarii guvernului draknea2.

Asa, Europa va deschide poarta si va va invita acolo unde trebuia sa fie Romania de 100 de ani !!! In Occidentul civilizat.
MosGerila
rank 5
Strand 19:02. Domnule, fiindca sunteti un domn, apreciez comentariul
Dvs. Am aceleasi opinii in ceea ce priveste sansas RO de a fi o tara ca alte tari avansate din occdentul european. Sunt multe variabile care au contrubuit la aceasta relativa intarziere. Unele de natura externa, altele de natura interna. Desprea aceste lipsuri interne din mentalitatea actuala ar trebui sa ne preocupam.

Cum putem sa ne mai imaginam ca in 2017 (sau in anii urmatori), cineva isi va acirda sufragiul unui condamnat penal sau unei guriste de la TV? Aici este esenta chestiunii.

Va fi asa cum este normal (ca si in alte tari) sau va ramane ca acum ? Pentru cata vreme? Prin ce mijloace societatea se va putea proteja de de acesti zombii cu drept de vot?

Cele mai bune salutari din adapostul meu atomic, cu vedere catre lac :)))
Carrandash
rank 3
simplu:....
====================
"Ce ar trebui facut pentru ca Romania sa semene mai mult cu Europa"
====================
...sa se mute singura la est de urali.
Utilizator sters
Vocea moscovei
Gavarit maskva!
Carrandash
rank 3
muskala maskva este....
...la VEST de Urali!!!! La realfabetizare cu tine deoarece habar n-ai de chestia asta din geografie!
Caliman Eugen
rank 4
Reindustrializarea ! si nimic mai putin...
1.Am propus oficial evaluarea si implementarea unui "proiect de reindustrializare" guvernului Dragnea, personal presedintelui P.N.Liberal Orban, oficial presedintelui Johanis, fara rezultat.Ce altceva poate crea Romaniei conditii de aderare la Euro, acelasi ADN cu al nucleului economic de baza, excedent comercial, atragerea de capital industrial strain, diminuarea decalajelor dintre venituri, o crestere economica sanatoasa, credinta intr-un destin personal de succes pentru intorcerea migrantilor, adica un traseu de emancipare economica nationala?Daca marile dezbateri si consfatuirile intelighentiei nationale constata doar nevoile si vulnerabilitatile tarii fara a construi "traseul de emancipare economica" pe care sa-l realizeze
"responsabilii politici", adica un "proiect de tara" (cu obiectivul aratat), viitorul nostru in UE este numai de colonie agricola!
2.Guvernul Dragnea si coalitia actuala nu are sanse de a fi curind inlocuita, deoarece nu are cine sa o faca si trebuie sa distingem (si exploatam) farima de masura de dezvoltare economica pe care a lansat-o prin cresterea salariilor la Primarii, fara limita!Aceasta masura poarta o pacaleala uriasa pentru inertia si lenea primariilor - care pentru a putea suporta salariile majorate - trebuie sa se zbata pentru a sprijini sau a se initia noi afaceri industriale si agricole, capabile sa aduca impozitele care sa finanteze salariile lor "nelimitate"!Din "fericire" bugetul national nu va avea de unde sa transfere bani primariilor pentru noile salarii, incit acestea se vor trezi sa faca ceeace nici in cosmarurile lor cele mai urite nu si-au imaginat:sa se zbata ca sa apara noi afaceri si intreprinderi industriale si agricole!Acest cosmar si iesirea din starea de liniste birocratica va urma cit de curind, deoarece de voie de nevoie d-l Dragnea le va spune:daca vreti bani, va trebui sa munciti sa-i produceti prin noi intreprinderi!
3.Daca oferta proiectului de reindustrializare nu interesa pe nimeni, poate ca macar acum, "criza salariala" a primariilor il va face interesent pentru Guvern si primarii, deoarece el este un adevarat "indrumar tehnic" in "producerea" de noi intreprinderi pentru reconstructia industriala si agricola nationala si locala a Romaniei!
4.Cred ca unica tema importanta pentru o viitoare Conferinta de felul celei prezentate, este reindustrializarea si sa speram ca ea va fi subiectul central al acesteia.In caz contrar, n-are sens sa mai fie organizate astfel de Conferinte, doar pentru a afla ceeace stim cu totii de ani de zile...
(probabil ca acest comentariu este greu de digerat, dar adevarurile aratate ramin dincolo de orice discutie).
Caliman I. Eugen - constructor "proiect de reindustrializare".
angel9913
rank 5
Stai linistit...
... pana ajunge Romanica sa adere la euro se desfiintzeaza "minunea" coapta la Maastricht... din fericire pt. romani, desi prea putzini realizeaza chestia asta :)
Utilizator sters
Eu vreau Romania...
asa cum este ea fara sa semene cu..Ioropa!
O vreau cu olteni, regateni, ardeleni si moldoveni si cu maramureseni si banateni si cu dobrogeni!
Nu vreau o Romanie cu tunisieni, sudanezi, algerieni, marocani, sirieni, libanezi si dr-aq-u mai stie ce natii venoite cu "religia pacii" de furat, mintit, asasinat, escrocat si inselat!
Stai asa cum esti Tu Romanie cu toate defectele tale pe care noi le intelegem si greu dar cu siguranta le vom indrepta!
Go Romania! Go!
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
Utilizator sters
bai gelatina
eu nu am vorbit cu tine, ci despre tine !
angel9913
rank 5
Nu conteaza...
... important e ca ai vorbit. Oricum nu te asculta nimeni... :)
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor