CE: Romania nu indeplineste conditiile de aderare la zona euro - reevaluarea, peste 2 ani

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 15:21

   

CE: Romania nu indeplineste conditiile de aderare la zona euro - reevaluarea, peste 2 ani
Comisia Europeana a publicat miercuri raportul de convergenta 2014, in care analizeaza daca Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia indeplinesc conditiile de adoptare a monedei euro.

Conform raportului, Lituania a indeplinit toate criteriile de convergenta pentru adoptarea euro. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2015, zona euro va ajunge la 19 membri, odata cu aderarea Lituaniei, care va deveni a cincea tara fosta comunista din zona euro, dupa Slovacia, Slovenia, Estonia si Letonia.

Celelalte sapte statele membre care beneficiaza de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia nu indeplinesc in prezent toate conditiile. Situatia lor va fi prin urmare reevaluata in urmatorii doi ani, se arata in comunicatul CE.

Basescu: Romania indeplineste 4 din cele 5 criterii pentru intrarea in zona euro

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat: "Disponibilitatea Lituaniei de a adopta euro reflecta sprijinul sau de lunga durata pentru politici fiscale prudente si reforme economice. Uniunea Economica si Monetara ramane o comunitate atractiva.

Zona euro are in prezent o coordonare economica mai eficienta, un zid de protectie financiara robust pentru a proteja stabilitatea si, din acest an, o uniune bancara. La toate acestea Lituania s-a angajat sa participe si sa le intareasca. Datorita eforturilor depuse in ultimii cinci ani, acest vas este mai bine plasat pentru a naviga in apele dificile decat a fost la inceputul crizei".

Romania indeplineste pentru prima data toate criteriile de aderare la zona euro

Rapoartele de convergenta, publicate de Comisia Europeana si de Banca Centrala Europeana, evalueaza daca statele membre care beneficiaza de o derogare au atins un nivel ridicat de convergenta economica durabila si daca prevederile legale aplicabile respecta pe deplin Tratatul. Ele stau la baza deciziei Consiliului privind aderarea unui stat membru la zona euro.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4548 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Mesiah
rank 5
Fereasca Dumnezeu sa intram in zona euro
Preturile vor creste de 4-5 ori.
Eram in Germania cand s-a introdus euro.
Paritatea era 1 euro = 2DM
Dar preturile au aparut exact cele in DM, doar moneda se schimbase. Deci nemtilor li s-a taiat dintr-un foc jumatate din nivelul de trai.
Litza Chitzalau
rank 2
Ba, Adolf, vorbesti prostii!
Paritatea leu-EURO este stabilita de piata la vreo 4 lei si ceva pentru un EURO - Grosso modo, preturile sunt deja aliniate la nivelul european si nu mai au unde sa creasca - Unele preturi sunt chiar mai mari decat in Europa - Salariile romanesti sunt de mizerie - Daca ar fi cum zici tu, vom cumpara mancarea si alte bunuri de consum, online, direct de pe site-urile europene si speculantii autohtoni vor da faliment
valigabi
rank 4
restul ...
"Conform raportului, Lituania a indeplinit toate criteriile de convergenta pentru adoptarea euro.Celelalte sapte statele membre care beneficiaza de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia nu indeplinesc in prezent toate conditiile. Situatia lor va fi prin urmare reevaluata in urmatorii doi ani, se arata in comunicatul CE."
restul...de ce nu scrieti fiecare tara ce conditii nu indeplineste, de exemplu suedia samd.
Utilizator sters
Conditia e sa te lasi furat la greu!
.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor