Ce s-ar intampla daca ar disparea Grecia asa cum o stim?

Sambata, 20 Iunie 2015, ora 07:30
16810 citiri
Ce s-ar intampla daca ar disparea Grecia asa cum o stim?
Foto: Hepta.ro

Ce s-ar intampla daca Grecia ar incepe de la zero? Ar putea renaste din cenusa proprie, in afara zonei euro? Un jurnalist Bloomberg incearca sa raspunda la aceste intrebari.

In cartea lui David Mitchel, numita "Number9Dream", un pacient sustine ca este creatorul lumii si isi demonstreaza punctul de vedere in fata unui psihiatru. El face sa dispara Belgia de pe harta, dar si din memoria oamenilor, iar in locul ei apare o alta natiune, anume Walloon Lagoon.

Pornind de la aceasta idee, Leonid Bershidsky, scriitor si jurnalist, sustine ca ar trebui sa ne imaginam cum ar fi daca Grecia ar fi eliminata de pe "radarele" noastre.

Intr-un editorial publicat de Bloomberg, el propune ca aceasta tara sa inceapa de la zero: sa iasa din zona euro (si poate si din UE), sa scape de datorii si sa se bazeze pe fortele proprii.

"Ganditi-va cum ar fi urmatorul lucru: va veti trezi intr-o dimineata si nu veti mai citi pe Internet sau pe retelele sociale stiri despre eleni. De asemenea, aceasta tara ar disparea complet din analele Uniunii Europene si din alte documente oficiale. Iar daca ne-am uita pe o harta, am descoperi un stat numit Elada (nume sub care mai era cunoscuta Grecia in trecut - n.red.), la malul Marii Mediterane, langa Bulgaria. Ar fi doar o natiune din Balcani, ca oricare alta", care nu apare in titlurile din ziare si nici nu e legata de criza economica, arata sursa citata.

Grecii, tot mai speriati de criza: Retragerile de depozite din banci s-au triplat in ultimele zile

Situatia nu ar fi asa neagra daca ar iesi din zona euro

De curand, guvernatorul bancii centrale din Grecia, Yannis Stournaras, a avertizat ca daca nu se va ajunge la o intelegere cu creditorii, atunci acest lucru va echivala cu intrarea in faliment. "Va fi ceva dureros", a sustinut oficialul de la Atena.

Insa editorialistul Bloomberg nu este de aceeasi parere.

"De fapt, va fi vorba doar de o durere-fantoma, care va proveni din regrete si visuri spulberate. Din punct de vedere economic, scenariul negru descris de Stournaras nu va fi unul grav pentru nimeni", sustine acesta.

Daca obligatiunile si produsul intern brut al Greciei vor disparea dintr-o data, atunci acest lucru va fi cu siguranta o tragedie, dar nu una de proportii epice, sustine Tim Edwards, senior director la S&P Dow Jones Indices.

Capitalizarea bursei elene - de 19 miliarde de euro - este nesemnificativa la nivel european (0,2%), PIB-ul reprezinta doar 1,5% din cel al UE, iar exporturile si importurile reprezinta cam 1% din volumul inregistrat la nivelul Uniunii Europene.

Mai trebuie sa luam in considerare si datoria - 324 de miliarde de euro - cea mai mare parte fiind detinuta de guvernele de pe Batranul Continent.

Insa nicio tara nu va da faliment daca elenii nu isi vor mai achita ratele. Fiecare stat va reusi sa isi echilibreze bugetele in asa fel incat sa se descurce bine pe viitor. Cat despre investitorii privati, ei stiau la ce riscuri se pot expun cand au achizitionat datoria Greciei.

Grecia, in continuare in impas: Nu a reusit sa ajunga la un acord cu creditorii

UE ar avea de suferit doar pe termen scurt

In aceste conditii, Leonid Bershidsky sustine ca daca Grecia, stat membru UE, ar disparea in forma actuala si ar aparea pe harta doar Hellas, un stat in afara blocului comunitar, care si-a lasat in urma datoria, ar fi in aceeasi situatie in care s-au aflat tarile care s-au rupt de URSS dupa caderea comunismului. Si ele au luat-o de la zero, pentru ca Rusia a luat asupra sa toata povara datoriilor.

Rusii au resimtit atunci complexul prabusirii unui imperiu, iar apoi a avut loc o redistribuire a increderii investitorilor intre fostele state membre URSS.

Insa sursa citata mentioneaza ca nu ar fi cazul Uniunii Europene, care ar fi capabila sa gestioneze situatia mai bine decat Rusia, deoarece e mai puternica din punct de vedere economic. Iar prin eliminarea Greciei, UE ar trimite un semnal clar tarilor aspirante, legat de standarde.

Dar Grecia?

Si Grecia e destul de bine pregatita pentru a-si continua calatoria singura. Masurile calificate de premierul elen Alexis Tsipras drept "catastrofale" au pavat, de fapt, drumul catre o crestere economica solida.

Zsolt Darvas, analist la firma de cercetare Bruegel, considera ca forta de munca elena e mai flexibila decat cea germana, iar ieftinirea mainii de lucru si reformele au crescut competitivitatea tarii, astfel ca ar putea deveni un punct de atractie si mai mare pentru investitori.

Utopica tara Elada ar putea rezolva o parte din probleme prin deprecierea monedei si prin nationalizarea bancilor, asa cum a facut Islanda.

Guvernul acestui stat renascut din propria cenusa va fi nevoit sa se bazeze pe fortele proprii pentru a se finanta, asa ca va fi nevoit sa fie mai responsabil din punct de vedere fiscal, sustine sursa citata.

"In orice caz, sa nu uitam ca multe tari europene supravietuiesc in afara zonei euro si chiar in afara UE. Nu exista niciun motiv pentru care Grecia nu ar putea face acest lucru, mai ales daca asa ar scapa de povara datoriei", incheie Leonid Bershidsky.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Grecia dispare harta, #scenarii Grecia, #Grecia probleme, #solutii probleme Grecia, #Grecia afara zona euro, #Grecia afara euro , #zona euro