Ce tara ar putea rupe zona euro si care ar fi efectele

Vineri, 17 August 2012, ora 18:49
4140 citiri
Ce tara ar putea rupe zona euro si care ar fi efectele
Foto: Arhiva

Destramarea zonei euro a devenit un subiect extrem de dezbatut in ultima vreme, o multime de analisti oferind exemple si contraexemple in legatura cu tara care va declansa acest dezastru.

Desi unele state ar putea avea mai multe beneficii daca ar iesi din regiune, nimeni nu vrea sa fie cel care pleaca primul si care va lua vina pentru ruperea uniunii monetare asupra sa, asa cum a subliniat ministrul de Externe al Finlandei, Erkki Tuomioja, pentru The Telegraph.

Grecia, in prima linie a frontului

Inca de cand Grecia a primit primul pachet de salvare, in mai 2010, analistii financiari s-au intrecut in declaratii in ceea ce priveste iesirea acestei tari din zona euro. Totusi, statul elen a rezistat cu stoicism, primind un al doilea ajutor extern, doi ani mai tarziu. Insa pana cand va functiona acest plan pentru tara mediteraneana?

Recent, analistul de la Market Securities, Paul Day, a opinat ca Grecia va mai sta doar o luna in uniunea monetara.

"In septembrie, Parlamentul german trebuie sa ratifice intrarea in vigoare a Mecanismului European de Stabilitate (MES). Exista posiblitatea ca acesta sa fie aprobat, Grecia sa iasa din zona euro, iar Spania si Italia sa ceara finantare de la fondul de salvare", a sustinut acesta.

Cat de inteleapta este excluderea Greciei?

Seful ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, considera ca acest eveniment ar fi unul gestionabil. "Insa trebuie adaugat ca nu este o chestiune de dorit, pentru ca ar aduce dupa ea riscuri importante, in special pentru cetatenii cu venituri mici", a precizat oficialul, citat de Independent.ie.

Chiar daca unele voci sustin iesirea Greciei din zona euro, acest proces are implicatii enorme asupra intregii regiuni. Unii sustin ca statul elen ar trebui data afara din cauza datoriei uriase, de 303,5 miliarde de euro, considerata nesustenabila.

Insa cea mai mare parte din ea este detinuta de sectorul oficial, iar excluderea din zona euro ar face aceasta datorie inutilizabila. Grecia ar fi fortata sa intre in incapacitate de plata, generand mari pierderi de capital in alte tari europene, deoarece nu si-ar mai plati creantele fata de acestea, potrivit Financial Times.

De altfel, economia elena este intr-o stare deplorabila. Din cauza masurilor dure de austeritate, ea se afla in al cincilea an de recesiune, raportand in al doilea trimestru din 2012 o scadere a PIB de 6,2%.

Rata somajului este ingrijoratoare, de 23,1%, deficitul bugetar este urias, Guvernul anticipand ca acesta va ajunge la 6,7%, la sfarsitul anului. In aceste conditii, unii analisti se tem ca Grecia nu isi va recapata niciodata competitivitatea.

Insa Executivul de la Atena a facut tot ce i s-a cerut, impunand chiar masuri dure de austeritate, astfel ca cei de la Bruxelles nu au motive prea solide pentru a o expulza.

Daca, totusi, scenariul s-ar adeveri, atunci revenirea la drahma va face ca solutia mai facila a devalorizarii sa fie preferata in defavoarea reformelor structurale care ar genera competitivitatea, potrivit analiziei profesorului universitar Tasos Kalandrakis, publicate de eKathimerini.com.

Insa instabilitatea monetara pe care o va aduce adoptarea drahmei nu va face decat sa reduca, de fapt, competitivitatea. Companiile vor trebui sa plateasca pentru asigurarea impotriva riscului valutar, iar tara va fi vulnerabila la schimbarile bruste ale mediului comercial, cum ar fi pretul petrolului.

Tasos Kalandrakis considera ca noua drahma s-ar confrunta cu un risc mult mai mare ca fondurile speculative internationale sa profite de devalorizare decat in cazul vechii drahme. Atacurile acestora s-au inmultit in ultimii ani, raportat la dimensiunea economiei Greciei.

In consecinta, cel mai bine pentru toate partile implicate ar fi ca statul elen sa creasca in interiorul zonei euro. Cum va face acest lucru, ramane, din pacate o enigma.

Spania ar putea lua taurul de coarne

Dupa ce Grecia a primit al doilea pachet de salvare, toate ingrijorarile s-au redirectionat catre Spania, care a cerut, recent, un ajutor de 100 miliarde de euro pentru a salva sistemul bancar. Desi se confrunta cu aceleasi probleme majore ca grecii, adica somaj crescut si datorie uriasa, spaniolii au, de fapt, un alt motiv de ingrijorare: economia tarii este prea mare pentru a fi salvata.

De ce Spania va iesi din zona euro inaintea Greciei

Creditorii externi ar prefera sa salveze Grecia, pentru ca ies mai ieftin. Comparativ, in cazul Spaniei, ar fi nevoie de 350 de miliarde pentru banci si Guvern, potrivit economistului de la JP Morgan, David Mackie, citat de Bloomberg.

Insa aceasta s-ar putea redresa dupa ce va iesi din zona euro, deoarece are legaturi comerciale puternice cu tarile din America Latina, situatia politica este stabila, iar industria si exporturile ar putea ajuta relansarea ei.

Surpriza din partea Germaniei

Alternativa neconventionala la rezolvarea problemelor din zona euro ar fi daca Germania ar renunta la moneda, insotita, poate, de alte cateva state bogate, sunt de parere unii analistii.

Daca Germania ar iesi din zona euro, moneda unica ar pierde din valoare, relativ la noua moneda nationala germana si la dolar. Astfel, tarile cu dificultati financiare din Europa ar putea sa-si pastreze si moneda euro si sa realizeze devalorizarea de care au nevoie, ceea ce ar cobori costurile cu forta de munca intr-un mod mai putin dureros decat prin taierea salariilor, potrivit revistei Time.

De ce ar fi mai bine sa iasa Germania din zona eur

De asemenea, valoarea datoriilor s-ar reduce, odata cu devalorizarea euro, si ar putea si sa efectueze platile mai usor, evitand incapacitatea de plata.

Argumentul impotriva acestei solutii este ca multe banci ar avea pierderi masive. Pe de alta parte, pierderile cauzate de scaderea preturilor obligatiunilor sunt de preferat celor cauzate de intrarea in incapacitate de plata.

In plus, aceste pierderi deja au aparut, chiar daca nu au fost pe deplin recunoscute. Scopul nu este atat sa se previna pierderile, ci sa se gaseasca o metoda prin care bancile si alte institutii financiare internationale sa absoarba pierderile, fara a exista falimente sau o criza financiara.

Pe scurt, nu este vorba despre bani, ci despre stabilitate, iar aceasta ar fi mai usor de mentinut fara ajutorul Germaniei.

De altfel, 39% din germani sunt in favoarea renuntarii la euro, deoarece s-au saturat sa plateasca facturile altor state. Insa Berlinul are de castigat de pe urma crizei din zona euro, avand in vedere ca investitorii platesc Germania pentru a-si plasa activele intr-un loc singur.

Italia si Irlanda sunt si ele candidate

Potrivit unui studiu realizat de Bank of America Merrill Lynch, Italia si Irlanda au mai multe motive sa iasa din zona euro decat Grecia, deoarece ar vea mai multe de castigat.

Vicepremierul italian: Prabusirea Italiei va insemna sfarsitul zonei euro

Folosind analiza cost-beneficiu si teoria jocurilor, economistii acestei institutii au concluzionat ca a patra cea mai mare economiei din zona euro, Italia, si Irlanda au toate sansele sa aiba parte de o iesire controlata, urmata de o imbunatatire a competitivitatii, cresterii economice si a conturilor publice.

Irlanda a primit deja un pachet de salvare, iar Italia ar putea fi in pericol de colaps, in conditiile in care tot mai multe orase au cerut falimentul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#iesire tari zona euro, #rupere zona euro, #destramare zona euro , #zona euro