Ce urmeaza dupa iesirea Greciei din zona euro

Duminica, 20 Mai 2012, ora 09:12
4467 citiri
Ce urmeaza dupa iesirea Greciei din zona euro

Din ce in ce mai multi analisti incep sa prezica retragerea Greciei din zona euro, in timp ce liderii europeni continua sa ceara noi masuri de austeritate.

Agentia de rating Fitch a retrogradat, joi, Grecia din cauza riscului crescut de a parasi zona euro.

Fitch a retrogradat ratingul Greciei

Economistii de la Citi au estimat ca, in prezent, exista sanse de 50-75% ca statul sa iasa din uniunea monetara, iar economistii preseaza pentru o inlaturare a acestei tari.

Chiar si politicienii arata o indiferenta surprinzatoare fata de acest eveniment, mai ales ca in trecut erau extrem de implicati.

Publicatia Business Insider a realizat o lista ce cuprinde 16 lucruri care se vor intampla dupa ce Grecia va iesi din zona euro.

16. In primul rand, Grecia va promulga o lege prin care drahma devine moneda nationala si prin care se va stipula nivelul ratelor de schimb ale acesteia.

15. Grecii vor trebui sa emita legi de prevenire a retragerii depozitelor bancare. Statul elen se confrunta deja de doi ani cu exporturi de capital, iar acestea se vor intensifica dupa iesirea din zona euro. Din acest motiv, singura cale de a fi controlate este adoptarea unor acte normative care sa le interzica.

14. Insa populatia va protesta fata de acest lucru, incercand cu disperare sa gaseasca metode de a evita aceste legi.

13. Neincrederea in noua moneda va crea o piata neagra masiva. In prezent, peste 25% dintre greci isi desfasoara activitatea in afara legii, pentru ca sa nu plateasca taxe, iar evaziunea fiscala se va mari dupa iesirea din zona euro.

12. Valoarea noii drahme se va prabusi in raport cu alte monede. Desi deprecierea monedei nationale va crea oportunitati de crestere a competitivitatii pe termen lung, pe termen scurt va avea consecinte dezastruoase, unul dintre ele fiind cresterea masiva a preturilor. Pentru a fi tinuta in frau, banca centrala trebuie sa tipareasca mai multi bani, insa acest lucru trebuie facut moderat, pentru a nu se ajunge la hiperinflatie.

11. Instabilitatea politica ar putea distruge Grecia, deoarece populatia se va rascula impotriva Guvernului, care va fi considerat vinovat pentru conditiile derizorii de trai.

10. Banca Centrala Europeana va fi institutia internationala asupra careia se vor muta majoritatea criticilor, dupa o iesire a Greciei din zona euro, pentru ca va fi prinsa intre ciocan si nicovala, adica intre mentinerea stabilitatii preturilor si puterea monedei euro.

Cat costa iesirea Greciei din zona euro

9. Bancile nationale din zona euro si Banca Centrala Europeana vor face fata unor pierderi uriase, amenintandu-le solvabilitatea, deoarece aceste institutii detin o parte semnificativa din datoria elena.

8. Potrivit estimarilor UBS, Produsul Intern Brut al Greciei se va contracta cu 50%, din cauza prabusirii sistemului bancar, comertului si a intrarii in incapacitate de plata.

7. Teama se va raspandi in toata zona euro, lovind deopotriva bancile si guvernele. In timp ce Grecia va avea nevoie de o restructurare a datoriei, tari precum Italia, Spania sau Portugalia vor avea problme mari in gasirea unor investitori care sa le cumpere obligatiunile.

6. Aceasta frica ar putea conduce la iesiri masive de capital din bancile din Italia si Spania, care ar putea ajunge la 30% din totalul depozitelor.

5. Retragerea Greciei ar putea determina Banca Centrala Europeana sa adopte masuri care sa miste spre integrarea fiscala a zonei euro.

4. Salvarea sistemului bancar european va implica cel mai probabil noi cheltuieli cu Grecia. Potrivit economistului Nouriel Roubini, recapitalizarea bancilor grecesti se va face printr-o injectie directa din capitalul Mecanismului European de Stabilitate. Astfel, europenii care platesc taxe vor suporta default-ul institutiilor financiare.

3. Unii analisti sunt sceptici in privinta faptului ca liderii europeni vor lua masurile necesare pentru a opri efectele crizei ce vor afecta restul Europei.

2. Euro se va devaloriza si el pe termen scurt, dar mult mai putin decat noua drahma, deoarece investitorii se vor teme ca vor iesi si alte tari din zona euro. Insa liderii europeni vor impiedica acest lucru, potrivit analistilor.

1. Un nou faliment al Greciei ar putea conduce la un razboi juridic extins cu liderii straini, mai ales daca se va decide ca sa fie platiti doar unii investitori.

Citeste si:
Strategia PSD în cazul în care moțiunea de cenzură trece. „Vrem alegeri anticipate”
Strategia PSD în cazul în care moțiunea de cenzură trece. „Vrem alegeri anticipate”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți seară, 28 septembrie, la România TV, că social-democrații nu vor face o propunere de premier în cazul în care moțiunea de cenzură va...
Kelemen Hunor, previziuni sumbre: „Criza politică, până la urmă, faţă de criza ce ne aşteaptă în această iarnă la preţul energiei electrice şi la gaze, este minoră”
Kelemen Hunor, previziuni sumbre: „Criza politică, până la urmă, faţă de criza ce ne aşteaptă în această iarnă la preţul energiei electrice şi la gaze, este minoră”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 28 septembrie, că actuala criză politică este "minoră" faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie și gaze....
Sursa: Ziare.com