Cel mai bogat om din Irlanda a ajuns falimentar

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 17:40
2538 citiri
Cel mai bogat om din Irlanda a ajuns falimentar
Foto:ctv.ca

Un antreprenor faimos, care a fost odata cel mai bogat om al Irlandei, a fost declarat falimentar, luni, acesta fiind urmarit de o banca pentru datorii care depasesc 2,1 miliarde de euro.

Avocatii care judeca situatia magnatului Sean Quinn au respins recursul acestuia fata de decizia Bancii Irlandei de a-l declara falimentar, decizie solicitata de Anglo Irish, institutia financiara care a stat in centrul prabusirii sectorului imobiliar din aceasta tara, noteaza msnbc.

Hotararea de declarare a falimentului va fi urmata de investigatia procurorilor privind situatia financiara a lui Quinn, banca sperand ca in urma acesteia sa fie dezvaluit capitalul sau activele pe care aceasta le poate recupera de la Quinn, sotia si cei cinci copii ai sai.

Quinn avea, in 2007, un venit net de 4,7 miliarde de euro, insa si-a investit mare parte din avere in banca Anglo Irish, la cateva luni inainte ca aceasta - cel mai agresiv creditor pentru baronii imobiliarelor din Irlanda - sa sufere pierderi paralizante, pe masura ce bula imobiliara din aceasta tara a explodat.

Familia Quinn si-a crescut in mod secret cotatia in actiunile Anglo Irish, la 28%, folosind un instrument financiar ilegal, care a ascuns investitia celorlalti actionari.

Pe masura ce pretul actiunilor s-a prabusit, Quinn a declarat ca banca a incurajat familia sa sa imprumute sute de milioane pentru a cumpara mai multe actiuni la Anglo, acuzatie pe care banca o respinge.

Irlanda a nationalizat Anglo in 2009 pentru a evita prabusirea acesteia si nimicind investitia de 2,8 milioane de euro a familiei Quinn.

Gugernul a redenumit banca Anglo in Irish Bank Resolution Corp (IRBC). Platitorii de taxe vor trebui sa achite 29 de miliarde de euro pentru a o salva, o nota de plata atat de mare ca a coplesit sistemul financiar irlandez si a fortat guvernul, anul trecut, sa negocieze un acord de imprumut umilitor cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Sean Quinn Anglo Irish, #bula imobiliara Irlanda criza, #magnat falimentar Irlanda , #zona euro