Cel mai puternic bancher, desemnat Omul anului de FT

Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 08:42
3272 citiri
Cel mai puternic bancher, desemnat Omul anului de FT
Foto: Arhiva

Speculatiile cu privire la destramarea zonei euro, pe fondul cresterii ingrijoratoare a costurilor de imprumut ale unor tari din regiune, cu consecinte politice si financiare incalculabile, au atins punctul culminant pe parcursul acestui an.

"In cadrul mandatului nostru, BCE este pregatita sa faca orice este necesar pentru a proteja zona euro. Si credeti-ma, va fi suficient", a asigurat Mario Draghi, presedinte al BCE, considerat cel mai puternic bancher din Europa, in iulie.

Impactul succintelor sale afirmatii a fost imediat si durabil. Rolul lui important in criza i-a adus titlul de "Omul anului" din partea Financial Times

"Am crezut ca pietele trebuie sa stie care este pozitia noastra", a explicat Draghi, in varsta de 65 de ani, intr-un interviu pentru FT.

In lupta impotriva crizei s-au remarcat si cancelarul german Angela Merkel si premierul Italiei, Mario Monti. Draghi a fost, insa, principalul protagonist, indemnand in mod insistent guvernele si bancile centrale sa sprijine masurile necesare pentru salvarea uniunii monetare.

FT il descrie pe Draghi ca fiind "un strateg care reflecta adanc asupra problemelor", fiind intr-o oarecare masura mai curajos decat predescesorul lui, Jean-Claude Trichet.

Prima sa masura a fost introducerea operatiunilor de refinantare pe termen lung pentru banci, evitand posibilitatea unei crize in sectorul bancar din cauza lipsei de finantare.

Desi programul a calmat ingrijorarile pietei cu privire la institutiile financiare din zona euro, nu a rezolvat cealalta problema majora din regiune: accentuarea discrepantelor dintre costurile de imprumut ale tarilor indatorate, Grecia, Spania, Italia si Cipru, si tarile creditoare, in frunte cu Germania.

Cand situatia a atins un punct critic, Draghi a lansat programul de achizitii nelimitate de obligatiuni. Chiar daca nicio tara nu apelat inca la acest instrument, preferand sa evite obligatiile fiscale atasate, rezultatul a fost reducerea costurilor de imprumut pentru natiunile periferice si consolidarea increderii in constructia europeana.

Mario Draghi a lucrat la Goldman Sachs intre 2002 si 2005, iar in perioada 2006-2011 a fost guvernator al Bancii Italiei. El a fost numit presedinte al Bancii Centrale Europene in noiembrie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#Mario Draghi Omul anului, #Mario Draghi presedinte BCE, #BCE masuri criza , #zona euro