Cele mai mari greseli ale liderilor europeni, in criza zonei euro

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 19:18
2916 citiri
Cele mai mari greseli ale liderilor europeni, in criza zonei euro
Foto: acus.org

Criza din zona euro, care a erupt in urma cu trei ani si a escaladat tot mai mult in ultimele 12 luni, are urmele adanci ale unor mari greseli facute de liderii europeni.

Actuala criza va fi, in viitor, un subiect interesant de studiu pentru economistii din intreaga lume. CNN prezinta 10 greseli esentiale facute de liderii europeni, in modul in care au administrat aceasta problema, care este departe de a se rezolva.

Modul in care istoria se poate repeta va depinde de cum va fi invatata aceasta lectie, astfel incat sa fie evitate crize viitoare. In opinia academicienilor de la Oxford, aceste esecuri ale conducatorilor europeni sunt de natura politica, democratica si, evident, economica.

Kristy Hughes, de la prestigioasa universitate britanica, vine cu explicatiile si posibilele solutii.

Dezechilibrul legaturilor de putere dintre statele membre. Aici se ridica intrebarea: care state conteaza in UE? Cele mai mari economii, Franta si Germania? Cele 17 tari care au adoptat moneda euro? Sau toate cele 27 de state membre, incluzandu-le si pe cele 10 care nu fac parte din zona euro? La aceasta intrebare exista raspunsuri diferite.

Franta si Germania, care au investit mult in proiectul euro, si-au asumat rolul de lideri. Deciziile luate numai de aceste tari si cei cativa oficiali numiti, nu alesi, reprezinta "cel mai rau lucru dintre toate". Acest lucru a facut ca celelalte 15 state ale zonei euro sa fie marginalizate in cadrul negocierilor, iar restul de 10 tari membre aproape ca nici nu au intrat in discutie.

Lipsa de viziune politica si strategie europeana. Pe langa discutiile despre echilibrarea bugetelor, regiunea are nevoie de o viziune "care sa arate ca Uniunea Europeana reprezinta mai mult decat o moneda unica, ca are un scop politic, social si economic".

In plus, tarile europene nu pot cere investitii pentru 10 sau 20 de ani daca nu prezinta o viziune clara a unor scopuri comune. Cu atat mai mult in tarile in care au loc discutii referitoare la erodarea suveranitatii.

Lipsa unor alegeri din punct de vedere politic - masurile de austeritate nu sunt singurele solutii. Masurile de austeritate au reprezentat leacul minune impotriva crizei din zona euro, impus de Franta si Germania. Membrii UE au inaintat foarte putine solutii alternative.

Grecia si Portugalia, care au mers pe mana solutiei minune, si-au manifestat scepticismul in legatura cu masurile de austeritate, spunand ca reducerea drastica a cheltuielilor va inabusi orice crestere viitoare si va conduce spre o generatie pierduta.

Esecul de a pune oamenii pe primul loc. Liderii Europei au actionat ca si cum ar fi fost adevarati economisti, fara sa vada cum oamenii isi pierd speranta, in tari precum Spania. Aici, somajul in randul tinerilor a ajuns la 40%.

Hughes crede ca sefii Guvernelor care nu ofera sperante propriilor cetateni nu merita titulatura de lideri.

Neglijarea rolului Uniunii Europene pe scena mondiala. Liderii europeni si-au intors privirea de la politica externa, intr-o perioada importanta, marcata de revoltele aparute in tarile din sudul Marii Mediterane si din Orientul Mijlociu.

Dupa Primavara Araba, Europa ar trebui "sa-si revendice si sa-si defineasca rolul in noua ordine, pentru a-si putea pastra influenta".

Aparitia guvernelor tehnocrate. Doua tari din zona euro, Grecia si Italia, sunt conduse in prezent de tehnocrati, care nu au fost alesi de popor. Numirile lui Lucas Papademos si Mario Monti reprezinta, spune Hughes, un esec al democratiei la un nivel national si international.

Deficientele democratice ale Uniunii Europene. Slabiciunile Uniunii au aparut cu mult timp inainte ca recesiunea din zona euro sa-si ia avant. Olandezii, francezii si irlandezii au respins, prin vot, noile prevederi constitutionale referitoare la Uniune, semnaland astfel o lipsa de coeziune.

Esecurile macroeconomice. Germania si Marea Britanie au sprijinit ideea ca o disciplina bugetara mai riguroasa este raspunsul problemelor unor tari ca Grecia, Portugalia, Irlanda si Italia, tari care au mari datorii si mici sperante ca si-ar putea plati imprumuturile prea curand.

Nu toti economistii au fost de parere ca taierile sunt mereu cheia rezolvarii unei crize. Aceste tari sufereau deja din cauza cresterii reduse, iar masurile de austeritate ar putea scadea cererea de bunuri si servicii.

Esecurile microeconomice. Proiectul zonei euro a demonstrat ca fara nivele similare de productivitate, tensiunile economice de care sufera membrii uniunii monetare vor deveni si mai vizibile.

Salariile, preturile si rata somajului, precum si alti factori, vor continua sa varieze la scara larga in randul tarilor membre.

Esecul infruntarii pietelor financiare. Esecul liderilor europeni de a reasigura pietele financiare in legatura cu Grecia a intensificat costul si dimensiunea crizei de azi.

Astfel, zona euro a fost lasata intr-o situatie in care unele dintre cele mai mari economii, precum Italia, ar putea in curand sa nu mai poata sa se autofinanteze cum fac tarile normale: prin pietele creantelor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#mari greseli lideri europeni, #cele mai mari greseli criza, #criza zona euro, #zona euro , #zona euro