China ar putea veni in ajutorul Europei cu 100 de miliarde de euro

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 14:52
1444 citiri
China ar putea veni in ajutorul Europei cu 100 de miliarde de euro
Foto: In Dies

China ar putea sa vina in ajutorul Europei cu o investitie de aproape 100 de miliarde de euro, sustine un economist de la Academia de Stiinte Sociale din China.

Banii ar urma sa ajunga la fondul european de stabilitate sau la Fondul Monetar International, conform economistului Yuan Gangming. Acesta crede ca un ajutor din partea Chinei ar insemna sa se impuste doi iepuri deodata, ajutand si Europa si economia Chinei.

Specialistul spune insa ca este vorba despre o analiza personala si nu reflecta neaparat planurile guvernului chinez, relateaza Bloomberg.

"Ar fi o investitie sigura, pentru ca natiunile europene raman bogate. Doar au imprumutat prea mult si au dificutati de finantare temporare", a spus Yuan.

China a lansat recent semnale ca ar putea investi in Europa - cancelarul german Angela Merkel a efectuat recent o vizita in China, unde s-a intalnit cu presedintele Hu Jintao si cu premierul Wen Jibao.

Premierul chinez Wen Jiabao a declarat in cursul forumului economic de la Guangzhou ca tara sa nu are nici intentia, nici resurse pentru a cumpara UE, insa ca doreste sa ajute tarile europene.

China vrea doar sa ajute Europa, nu s-o cumpere!

FMI avertizeaza China asupra riscurilor caderii zonei euro

Fondul Monetar International a lansat recent un avertisment, aratand ca in cazul in care Europa ar fi lovita de recesiune, cresterea economica din China s-ar putea injumatati.

Autoritatile din Grecia negociaza in prezent cu delegatia FMI si a Uniunii Europene, pentru a primi inca o transa dintr-un imprumut de aproape 110 miliarde de euro, iar liderii europeni se tem ca problemele care afecteaza Grecia s-ar putea raspandi si la alte tari precum Spania, Portugalia sau Italia, care au datorii mari.

#China, #China ajutor Europa , #zona euro
Comentarii