Ciprul, prins intre interese straine. Taxarea depozitelor va duce la prabusirea bancilor?

Luni, 18 Martie 2013, ora 18:53
19460 citiri
Ciprul, prins intre interese straine. Taxarea depozitelor va duce la prabusirea bancilor?
Foto: Arhiva

Criza din Cipru ar putea deveni proverbiala buturuga mica ce rastoarna carul mare, dupa ce oficialii europeni au cerut taxarea tuturor depozitelor din bancile tarii, in schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro.

In weekend, se anuntase ca depozitele de peste 100.000 de euro vor fi taxate cu 9,9 la suta, iar cele sub aceasta suma cu 6,75 la suta, insemnand ca s-ar fi luat bani inclusiv de la pensionari sau persoanele cu venituri mici.

Reactia cipriotilor a fost rapida si manioasa, duminica incepand retragerile masive din conturile bancare. In fata acestei situatii, oficialii germani au anuntat, marti seara, ca termenii acordului de salvare pot fi amendati de Cipru. In acelasi timp, bancile au anuntat ca vor fi inchise pana joi.

Luni, parlamentul cipriot ar fi trebuit sa voteze asupra termenilor acordului, insa votul a fost amanat pana marti, oferind timp presedintelui Nicos Anastasiades pentru a negocia mai bine salvarea tarii.

Aproape 21 de miliarde de euro din depozitele bancare din Grecia apartin, de fapt, strainilor, in mare parte oligarhi rusi. De altfel, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a criticat decizia taxarii acestor depozite, numind-o "incorecta, neprofesionala si periculoasa", relateaza BBC News.

Sufera cipriotii pentru alegerile din Germania?

Decizia acestei taxe este fara precedent in zona euro, insa poate fi usor explicata de alegerile care vor avea loc in Germania, tara care suporta cea mai mare parte a cheltuielilor legate de salvarea diverselor tari din zona euro.

"Trebuie sa ma duc la alegatori si sa le explic de ce suntem dispusi sa imprumutam peste 3 miliarde de euro Ciprului (restul de bani ar trebui sa vina din taxa pe depozite - n.red.)", a declarat Michael Fuchs, liderul grupului parlamentar al Uniunii Crestin Democrate, partidul din care face parte cancelarul german Angela Merkel, citat de Bloomberg.

"De ce sa accepte germanii sa ii salveze pe acesti oameni, daca ei nu sunt de acord sa ajute putin?", a continuat Fuchs.

Opozitia germana, prin vocea lui Carsten Schneider, de la partidul Social Democrat, este de parere ca Merkel a pierdut, deja, prea mult timp cu salvarea Ciprului. "Profitorii modelului de afaceri cipriot trebuie sa plateasca pretul salvarii, nu contribuabilii europeni", a spus Schneider.

In mod special, politicienii germani critica deponentii rusi din bancile cipriote. "Banii contribuabililor germani nu vor fi utilizati pentru a garanta depozitele rusilor, facute din bani obtinuti ilegal", a adaugat Schneider.

Bursele, grav afectate de Cipru

Anuntul privind taxarea depozitelor, dar si amanarea luarii unei decizii definitive in acest sens, a condus la scaderea burselor din intreaga lume, mai ales in cazul actiunilor bancilor.

Indicele bancar Stoxx 600 a pierdut nu mai putin de 2,4 la suta. UniCredit, cea mai mare banca italiana, a pierdut 5,2 procente, iar Societe Generale 5,3 procente.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#banci inchise Cipru, #taxare depozite banci Cipru, #banci europene afectate Cipru , #zona euro