Citigroup: Grecia, afara din zona euro pana la sfarsitul anului

Joi, 26 Iulie 2012, ora 11:00
2577 citiri
Citigroup: Grecia, afara din zona euro pana la sfarsitul anului
Foto: Arhiva

Citigroup a majorat estimarea privind probabilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro, in urmatoarele 12 - 18 luni, la aproape 80 la suta.

Astfel, Citigroup estimeaza ca exista o probabilitate ca Grecia sa renunte la moneda unica europeana de 75 la suta, in crestere fata de 50 la suta, cat estimase anterior, relateaza Bloomberg.

In plus, analistii bancii estimeaza ca acest lucru se va intampla in urmatoarele doua sau trei trimestre. Mai exact, ei spun ca exitul Greciei din zona euro va avea loc pe 1 ianuarie 2013, desi precizeaza ca nu pot da, totusi, o data fixa exacta.

Asa-numita troika, formata din Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Fondul Monetar International, se afla in Atena, in aceasta saptamana, pentru a evalua progresul facut de Grecia in respectarea tintelor impuse.

De asemenea, Citi estimeaza ca o slabiciune economica prelungita, in tarile periferice ale UE, in timp ce va exista si un efect de contagiune, pe fondul noii recesiuni din zona euro, in acest an si in urmatorul.

Potrivit analistilor bancii, chiar si ajutorul financiar oferit bancilor din Spania, atat aceasta tara, cat si Italia "probabil" vor avea nevoie de o forma de ajutor financiar pana la sfarsitul anului.

#iesire Grecia zona euro, #probabilitate iesire Grecia euro , #zona euro