Banca Centrala Europeana poate salva zona euro?

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 22:07
2378 citiri
Banca Centrala Europeana poate salva zona euro?
Foto: Arhiva

Banca Centrala Europeana are mari puteri decizionale si, de aceea, reprezinta un subiect de discutii aprinse intre Franta si Germania, cele doua mari puteri ale zonei euro. Daca nemtii considera ca BCE nu poate atenua criza economica, francezii isi pun toate sperantele in aceasta institutie. Insa oare BCE poate salva zona euro?

Tarile europene se confrunta cu datorii din ce in ce mai mari, iar dobanzile la obligatiuni au atins cote record. Cele din Italia au depasit pragul critic de 7%, ceea ce inseamna ca economia acestui stat este nesustenabila pe termen lung, iar cele din Franta, Olanda si Austria au crescut si ele destul de mult in ultima perioada, noteaza Reuters.

Premierii din Grecia si Italia au declarat ca Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), care ar fi trebuit sa furnizeze bani tarilor care au nevoie de ajutor, nu are destule resurse pentru a ajuta aceste state, desi acesta era speranta Europei.

In aceste conditii, este posibil ca povara datoriilor sa cada pe umerii BCE. Aceasta institutie ar putea reduce dobanda obligatiunilor italienesti la 4%, dar acest lucru nu intra in atributiile sale. Rolul pe care il poate juca este stabilit, in mare parte, de Franta si Germania, insa aceste doua tari nu ajung la un compromis.

"Rolul BCE este sa asigure atat stabilitatea monedei euro, cat si cea financiara a Europei. Avem incredere ca aceasta institutie va lua masurile necesare pentru a asigura acest lucru", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Valerie Pecresse.

Insa cancelarul german, Angela Merkel, s-a opus ferm ideii de a extinde atributiile Bancii Europene Centrale, mentionand ca institutia nu are capacitatea de a rezolva aceste probleme. Ea a mai spus ca solutii pentru rezolvarea crizei nu sunt nici taierea datoriei unei tari, asa cum a fost in cazul Greciei, nici formarea unor obligatiuni comune europene, insa oficialul german nu a precizat ce masura ar duce la salvarea zonei euro, scrie The Telegraph.

Ce poate face Banca Centrala Europeana pentru zona euro

Printre atributiile Bancii Centrale Europene nu se numara si imprumutarea de bani guvernelor tarilor membre ale Uniunii Europene, lasand, astfel, la mana oficialilor sa rezolve criza economica prin impunerea unor masuri de austeritate. Insa analistii considera ca furnizarea banilor necesari de catre BCE ar fi singura solutie salvatoare, cu riscul cresterii inflatiei din cauza faptului ca se tiparesc mai multi bani.

Toate economiile mari din lume, cum ar fi Statele Unite, Japonia sau China, au o banca centrala care furnizeaza bani statului. Doar Europa nu are, si, din aceasta cauza, doar pe acest continent criza este atat de grava, scrie Business Insider. In plus, in multe alte state din lume, in afara celor europene, datoria externa este mai mare de 100% din Produsul Intern Brut (Japonia are 200%), insa acestea nu se afla in recesiune.

Germanii nu vor extinderea rolului BCE din cauza filosofiei lor, mai ales ca aceasta institutie isi are radacinile din Bundesbank, banca centrala germana. Conform acestei publicatii, seful Bundesbank nu vrea sa recunoasca ca tari precum Grecia si Italia au intrat in criza economica din cauza unei probleme fiscale, nu din cauza turbulntelor politice sau a datoriei externe mari.

Economistul Edward Harrison a punctat impasul in care se afla BCE, spunand ca "cumpararea de obligatiuni de catre BCE reprezinta o chestiune riscanta. Hai sa ne imprumutam cu totii mai mult decat ne putem permite, pentru ca suntem siguri ca BCE va interveni si ne va cumpara datoria", a mentionat Harrison.

Insa aceasta solutie ramane cea mai plauzibila pentru salvarea zonei euro, avand in vedere ca adoptarea altor masuri de austeritate ar impovara si mai mult statele europene.

"Timpul trece repede. Poate dura cateva saptamani sau cateva luni pana cand Italia si Spania se vor prabusi si vor trage in jos si economia UE si a Americii de Nord. Trebuie ca oficialii europeni sa ia imediat o decizie", a precizat economistul Willem Buiter.

"Exista doua solutii, una teoretica si una pracitca. Prima este extinderea Fondului European de Stabilitate Financiara la o capacitate de 3 trilioane de euro, fapt imposibil de realizat din cauze politice, iar cea de-a doua o reprezinta BCE. Iar daca nu va fi adoptata prea curand, atunci zona euro se va prabusi", a concluzionat Buiter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#criza zona euro, #criza Uniunea Europeana, #Banca Centrala Europeana, #criza economica, #criza financiara , #zona euro
Comentarii