Cat costa iesirea Greciei din zona euro

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 07:20
5325 citiri
Cat costa iesirea Greciei din zona euro
Foto: Financial Post

Iesirea Greciei din zona euro pare din ce in ce mai probabila, chiar daca majoritatea grecilor s-au pronuntat impotriva acestei schimbari, in sondajele de opinie, iar costurile aferente ar putea afecta grav intreaga economie europeana.

Dupa alegerile de pe 6 mai, partidele din opozitie si cele care se aflau la guvernare nu s-au inteles asupra unui guvern care sa sprijine masurile de austeritate necesare primirii ajutorului financiar international.

Marti seara, negocierile au esuat, din nou, potrivit liderului partidului socialist Pasok, Evangelos Venizelos. Astfel, miercuri, urmeaza sa se numeasca un guvern interimar, pana la urmatoarele alegeri, ce vor avea loc in prima jumatate a lunii iunie.

Pana atunci, insa, Grecia ar putea fi, deja, in incapacitate de plata, a avertizat actualul premier, Lucas Papademos. Oficialii Uniunii Europene si ai Fondului Monetar International au cerut ca noul guvern, indiferent din cine e format, sa accepte masurile de austeritate agreate in iarna. In caz contrar, Grecia nu are decat sa suporte consecintele, in traducere libera, sa iasa din zona euro.

In prezent, Grecia are un acord pentru un imprumut in valoare de 130 de miliarde de euro, bani pe care ii primeste doar in schimbul reformelor.

In schimb, o eventuala parasire a zonei euro ar avea costuri mult mai ridicate pentru toate statele din Uniunea Europeana, atat directe, cum ar fi detinerile de obligatiuni ale bancilor, cat si indirecte, prin prabusirea increderii investitorilor, manifestata deja in scaderile burselor, precum si a monedei unice in raport cu dolarul si a monedelor emergente, considerate riscante, inclusiv leul, in raport cu euro.

Potrivit unui raport al bancii JPMorgan, costurile asupra zonei euro s-ar ridica la 395 de miliarde de euro, din care 240 de miliarde de euro reprezinta ajutoarele financiare internationale, 130 de miliarde de euro imprumuturile de la alte banci centrale din zona euro, iar 25 de miliarde de euro imprumuturile de la bancile comerciale.

Contagiunea, cel mai mare risc

Banca centrala germana si oficialii europeni au recunoscut ca exista deja sau se lucreaza la planuri pentru limitarea efectului de contagiune in cazul unui exit al Greciei.

Astfel au aparut si Mecanismul European de Stabilitate si Fondul European de Stabilitate Financiara, primul permanent, al doilea temporar, ce insumeaza o capacitate de creditare de 750 de miliarde de euro.

Iar, avand in vedere ca tari care au deja economii fragile, gen Spania sau Italia, ar avea cel mai mult de suferit din cauza renuntarii la moneda unica a Greciei, aceste fonduri uriase ar trebui chiar utilizate, desi, in mod nromal, ele exista pentru a impresiona investitorii si a le da impresia ca Europa se poate salva singura.

Pe de alta parte, majoritatea analistilor sunt de parere ca cele doua fonduri nu ar putea face fata unui colaps al Spaniei, de exemplu, cu atat mai putin al Italiei sau al ambelor tari.

Miliarde de euro ar fi pierdute si de alte state din zona euro si nu numai. Franta, de exemplu, ar pierde 50 de miliarde de euro in cazul in care Grecia iese din uniunea monetara, potrivit ministrului francez de Finante in timpul presedintiei lui Nicolas Sarkozy, Francois Baroin. Aceasta suma ar reprezenta doar pierderile statului francez, la care s-ar adauga si cele suferite de banci si asiguratori cu active in Grecia.

Totusi, pierderile directe sunt mai putin amenintatoare, crede Baroin, decat cele indirecte. "Este foarte complicat sa estimam riscul exceptional de contagiune, din punctul de vedere al neincrederii din mintea investitorilor chinezi, japonezi si altii", a precizat acesta, pentru postul radio Europe 1.

In Irlanda, a doua tara care a beneficiat de sprijin financiar din partea UE si FMI, dupa Grecia, costul initial al unui exit ar fi de 380 de euro pe cap de locuitor, potrivit unui calcul al Irish Independent. Costurile finale, insa, ar fi mult mai mari, deoarece analistii se asteapta la o criza financiara de cinci ani, dupa iesirea Greciei din uniunea monetara.

Nici tari ca Romania nu ar scapa de probleme. Din cauza crizei politice din Grecia, leul deja a ajuns la cea mai slaba cotatie din istorie in raport cu euro, cursul oficial trecand de 4,44 lei/euro.

In plus, 12,5 la suta din activele din sistemul bancar din Romania sunt controlate de bancile elene National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank si Piraeus, iar romanii au depozite de 4,7 miliarde de euro in aceste patru institutii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#costuri iesire euro Grecia, #iesire zona euro Grecia, #criza politica Grecia , #zona euro