Ce greseli face Franta in incercarea de a repara zona euro

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 14:16
3782 citiri
Ce greseli face Franta in incercarea de a repara zona euro
Foto: Le Figaro

Guvernul francez pare sa nu inteleaga adevaratele implicatii ale monedei unice europene, pe care o imparte cu alte 16 state, sunt de parere analistii.

Oficialii francezi au reactionat la amenintarea agentiilor de evaluare financiara de a reduce ratingul tarii prin a certa Marea Britanie, singurul stat din Uniunea Europeana care nu vrea sa faca parte din acordul de guvernanta fiscala.

Guvernatorul bancii centrale din Franta, Christian Noyer, a spus ca agentiile de evaluare ar trebui sa retrogradeze Marea Britanie. Ministrul francez de Finante, Francois Baroin, a declarat ca este mai bine sa fii francez, decat britanic, in conditiile economice actuale. Chiar si premierul Francois Fillon, a subliniat ca Marea Britanie are datorii si deficit mai mari decat Franta.

Insa, politicienii francezi nu recunosc importanta faptului ca Marea Britanie se afla in afara zonei euro, prin urmare are propria moneda, ceea ce inseamna ca nu exista riscul sa intre in incapacitate de plata. Cand guvernul isi atinge limita datoriilor, se pot tipari oricand noi lire pentru a-si plati obligatiile. In schimb, banca centrala franceza nu mai are aceasta posibilitate.

Daca investitorii nu vor mai dori sa finanteze deficitul bugetar, Franta va fi nevoita sa-si declare incapacitatea de plata. Din acest motiv, obligatiunile emise de guvernul francez sunt considerate mai riscante, iar dobanzile cerute sunt mai mari, chiar daca Franta are un deficit de numai 5,8 la suta, in timp ce Regatul Unit are un deficit de 8,8% din produsul intern brut.

Exista si un al doilea motiv pentru care situatia Marii Britanii este mai putin riscanta decat a Frantei, este de parere Martin Feldstein, profesor de economie la Universitatea Harvard si fost presedinte al Biroului National de Cercetare Economica din SUA, citat de Project Syndicate. Regatul Unit isi poate reduce deficitul de cont curent prin deprecierea lirei sterline, un lucru pe care, Franta, din nou, nu-l poate face cu moneda euro. De fapt, britanicii exact asta au facut: au adus ratele de schimb dintre euro si lira si dolari si lira la un nivel mai competitiv.

In prezent, deficitele fiscale si de cont curent sunt cele mai evidente simptome ale esecului euro. Insa criza creditelor si slabiciunea bancilor din zona euro sunt mai importante. De asemenea, diferentele dintre ratele de somaj din diferitele state din zona euro sunt inca o reflectie a efectului advers al impunerii unei monede unice unui grup eterogen de tari.

Ce ar trebui sa faca Franta

Presedintele Nicolas Sarkozy si alti politicieni francezi sunt, fara indoiala, suparati ca summit-ul recent nu a condus la o integrare politica mai ampla a Uniunii Europene, mai ales ca doi francezi, Jean Monnet si Robert Schuman, au lansat initiativa unei uniuni politice europene, dupa al doilea Razboi mondial.

Francezii au privit crearea euro drept un simbol important al progresul catre infiintarea Statelor Unite ale Europei. In anii 1960, Jacques Delors, atunci ministru de Finante, a cerut o singura moneda, intr-o lucrare numita "O singura piata, o singura moneda", care argumenta ca o intelegere de comert liber in Europa poate functiona daca membrii folosesc o singura moneda.

Pentru Franta, ajungerea la o uniune politica europeana este o metoda de a mari rolul Europei in lume si al Frantei in cadrul european. Insa acest scop este mai dificil de atins acum, fata de inceputul crizei din zona euro. Prin atacul asupra Marii Britaniei si incercarea a determina cresterea costurilor de finantare pentru aceasta, Franta a creat un conflict si tensiuni pe intregul continent.

Stoparea crizei financiare din zona euro nu necesita o uniune politica sau o promisiune de ajutor financiar din partea Germaniei. Depinde de tarile individuale din zona euro, mai ales Italia, Spania si Franta, sa efectueze schimbari in propriul comportament: in domeniul cheltuielilor, al taxelor si impozitelor, sa convinga investitorii ca fac eforturi pentru a avea surplusuri bugetare si a-si reduce datoriile.

Astfel, inloc de a ataca Marea Britanie, Franta ar trebui sa se concentreze pe propriile probleme fiscale si situatia bancilor comerciale, cochide analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#criza zona euro, #criza datorii zona euro, #criza Franta , #zona euro
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Inca un articol elaborat de adversarii monedei Euro si ai Frantei in