Ce impact credeti ca va avea criza din Grecia asupra Romaniei? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 18:13
2841 citiri
Ce impact credeti ca va avea criza din Grecia asupra Romaniei? - Sondaj Ziare.com
Foto: Daylife

De la Fondul Monetar International la cel mai mare fond de investitii din lume si oficiali britanici, multe voci sustin ca Grecia nu are sanse sa scape de intrarea in incapacitate de plata. Ce inseamna acest lucru pentru economia globala dar, mai ales, pentru cea din Romania?

Liderii europeni pun presiuni asupra guvernului din Atena, in vederea adoptarii unor masuri de austeritate severe si foarte nepopulare, in schimbul unor sume de bani masive, care vor duce - se spera - la evitarea falimentului tarii, un lucru despre care multi analisti sustin ca va zgudui, din nou, economia globala.

De altfel, vineri dimineata, liderii Uniunii Europene si Fondului Monetar International au fost de acord cu planul de austeritate propus de guvernul elen. Noul ministru de Finante al Greciei, Evangelos Venizelos, a reusit sa-i convinga pe inspectorii UE si FMI de faptul ca majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor vor produce 3,8 miliarde de euro, de care au nevoie urgent.

Insa temerile privind capacitatea Greciei de a nu intra in incapacitate de plata, in ciuda imprumuturilor extrem de mari, nu s-au diminuat. De altfel, planul de austeritate trebuie aprobat si de Parlament, votul urmand a avea loc pe data de 28 iunie.

Ce s-ar putea intampla daca planul nu va trece de Parlament, ceea ce ar insemna, aproape sigur, intrarea in incapacitate de plata a Greciei? Sau, chiar in cazul in care primeste banii de la finantatorii externi, nu reuseste sa-si redreseze economia destul de repede? Greul va cadea pe umerii celorlalte state membre UE.

Si Romania ar putea fi implicata in mai multe moduri. De exemplu, joi, Viktor Orban, premierul Ungariei, tara care detine, in prezent, presedintia Uniunii Europene, a declarat ca toate statele care fac parte din uniune, chiar daca nu folosesc moneda euro, ar putea fi implicate in rezolvarea crizei din Grecia.

Astfel, un anumit procent din fondurile acordate de UE fiecarei tari ar putea fi redirectionat spre Grecia. Desi nu se plateste direct din bugetul fiecarei tari, acest lucru inseamna ca fiecare ar primi mai putini bani, implicit Romania. In conditiile in care si tara noastra are un acord cu UE si FMI (chiar daca, in prezent, este doar un acord de precautie, fara a atrage si bani), reducerea sumelor pe care le primim de la UE ar putea avea un impact asupra economiei.

Sistemul bancar romanesc, in pericol?

Insa marea problema o reprezinta bancile elene prezente in Romania. Expunerea acestora pe plan local, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale (BRI), reprezinta 13 la suta din produsul intern brut. Ne aflam pe locul trei in regiune din acest punct de vedere, dupa Bulgaria (32% din PIB) si Serbia (19%).

Intre primele zece banci din Romania, dupa marimea activelor, se numara si doua banci elene, Alpha Bank aflandu-se pe locul 6, cu o cota de piata de putin peste 6,2 la suta, iar Bancpost, detinuta de EFG Eurobank Grecia, se afla pe locul al 9-lea, cu o cota de 4,4%. De asemenea, in Romania mai activeaza si Banca Romaneasca (al carei actionar majoritar este National Bank of Greece), Piraeus Bank, Marfin Bank, ATE Bank si Emporiki Bank.

Totusi, specialistii de la JPMorgan sustin ca sistemul bancar roman ar supravietui unei retrageri a acestor banci, avand in vedere ca cele mai importante banci de pe plan local sunt detinute de austriecii de la Erste si francezii de la Societe Generale.

Pe de alta parte, o prabusire a Greciei ar insemna pierderi masive pentru marile banci din zona euro, care au investit mult in obligatiunile emise de statul elen. De altfel, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a avertizat ca probleme din Grecia pot avea un efect mai sever decat falimentul bancii Lehman Brothers, in 2008, eveniment care a dat startul recesiunii globale. Avand in vedere expunerea mare a bancilor din zona euro in Romania, sistemul bancar romanesc ar putea fi, la randul sau, grav afectat.

Leul, la mila crizei din Grecia?

Un alt impact important si, potrivit unor analisti, deja resimtit in Romania, il reprezinta cel asupra cursului euro - leu. Dupa o apreciere semnificativa in luna mai, in ultimele zile, leul s-a depreciat, lucru pus in baza crizei datoriilor.

Astfel, pe masura ce lucrurile se agraveaza in Grecia, investitorii sunt mai putin dispusi sa parieze pe monede considerate riscante, cum este si leul. Efectele unui euro mai puternic in raport cu moneda nationala sunt vizibile imediat, incluzand cresterea costurilor creditelor pentru o mare parte din romanii care s-au imprumutat in aceasta moneda.

Deprecierea leului ar fi buna pentru exportatorii romani. Pentru consumatori, insa, ar reprezenta costuri mai mari, avand in vedere ca o mare parte din produsele disponibile in magazinele din Romania sunt din import, iar pretul acestora s-ar majora in cazul unei deprecieri mai mari a leului.

Ziare.com va invita la discutie si la sondaj: cum credeti ca va fi influentata Romania de criza din Grecia? Care vor fi problemele majore pe care le vom intampina, daca Grecia nu reuseste sa salveze nici cu ajutorul UE si FMI?

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza datorii Grecia, #imprumut Grecia, #sistem bancar Grecia, #expunere banci elene Grecia , #zona euro