Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce solutii exista pentru iesirea din criza datoriilor in zona euro?

Joi, 11 August 2011, ora 21:00
1952 citiri
Ce solutii exista pentru iesirea din criza datoriilor in zona euro?
Foto: Daylife

La 20 de luni dupa ce Grecia admis ca a ramas fara bani, dand nastere crizei datoriilor, zona euro inca nu isi poate rezolva problemele, din cauza disputelor despre cine o sa plateasca pentru salvarea statelor cu probleme.

Intalnirile de la miezul noptii au dus la adoptarea a noi masuri, cum ar fi decizia Bancii Centrale Europene de a cumpara titluri de stat emise de Italia si Spania, pentru a preveni colapsul financiar.

Pietele s-au stabilizat putin, insa turbulentele s-au mutat pe pietele din Franta, actiunile bancilor franceze inregistrand pierderi masive, dupa ce au aparut zvonuri ca agentiile de evaluare financiara ar putea reduce si ratingul acestei tari.

Oficialii celor 17 state care trebuie sa rezolve aceasta criza nu reusesc sa ajunga la un acord in privinta distribuirii costurilor astronomice necesare. De exemplu, a fost nevoie de cateva luni pentru a se ajunge la intelegerea de a cere detinatorilor de obligatiuni elene sa accepte randamente mai mici de 100 de centi la euro.

Problema de baza este simpla, sustin analistii citati de AP: unele tari din zona euro pur si simplu au datorii prea mari, iar actorii din piata isi pun intrebari daca acestea vor putea fi platite vreodata. Drept rezultat, ratele de dobanda cerute de creditori ar conduce guvernele rapid la insolventa.

In intregime, economia zonei euro este a doua ca marime, dupa Statele Unite, iar problemele de aici au cauzat scaderi si in alte piete. Cauzele trebuie, insa, cautate la crearea euro, in 1999, neexistand si metode eficiente de a impiedica unele state de a cheltui prea mult. Dintr-o data, statele cu economii mai slabe se puteau imprumuta in aceleasi conditii ca Germania, insa unele, cum ar fi Grecia, nu au stiut cum sa foloseasca acesti bani.

In plus, nici macar statele dezvoltate precum Franta si Germania nu au reusit sa respecte limitele impuse pentru datorii si deficite bugetare.

Astfel, in prezent, Germania si alte state solide din punct de vedere financiar, de frica de a nu-si compromite propriile finante, le ajuta pe celelalte. Fondul de salvare dispune de 440 de miliarde de euro, dar, in mod clar, aceasta suma este prea mica pentru a ajuta o tara ca Italia, care ar avea nevoie de 665 de miliarde de euro pentru a supravietui, in urmatorii trei ani.

Aceste tari ar putea declara intrarea in incapacitate de plata, oferind creditorilor doar jumatate din sumele datorate. De fapt, Grecia a recurs la o solutie similara, cerand investitorilor sa accepte obligatiuni pentru randamente mai scazute.

Incapacitatea de plata a unor economii mai mari ar pune in pericol marile banci, iar acest lucru ar putea sufoca imprumuturile catre consumatori, rezultatul fiind o adanca recesiune.

O alta solutie ar fi iesirea din zona euro, dar costurile ar fi uriase si haosul de nestapanit.

Prin urmare, zona euro ar putea deveni o "uniune de transfer", Germania transferand bani celorlalte state in pericol. Doar ca acest lucru nu are sustinere politica in Germania, deocamdata.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a propus un minister de Finante al zonei euro, care sa aiba drept de veto asupra cheltuielilor guvernamentale, dar acest lucru ar dura ani de zile.

"Absenta unui singur stat in spatele unei monede va continua sa faca zona euro un loc foarte fragil", este de parere economistul Paul De Grauwe. "Incercam sa infiintam institutii care sa faca acest lucru, dar nu functioneaza pentru ca multi nu vor sa mearga pe aceasta directie", a concluzionat el.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#criza datorii zona euro, #criza financiara zona euro, #salvare zona euro , #zona euro