Criza in Cipru: De ce este esentiala salvarea tarii?

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 07:20
3397 citiri
Criza in Cipru: De ce este esentiala salvarea tarii?
Foto: CNN

Cipru este o tara micuta, avand a treia cea mai mica economie din zona euro, intrecand doar Malta si Estonia. Cu toate acestea, este esential sa fie salvata, sustin analistii.

Sistemul bancar al Ciprului are nevoie de bani, precum si Guvernul, puternic indatorat. In schimb, Uniunea Europeana cere taxarea depozitelor bancare, o masura fara precedent care a condus la retrageri masive de bani si pe care Parlamentul cipriot s-ar putea sa nu o aprobe.

Iata, insa, de ce este foarte important sa fie salvat Cipru, potrivit analistilor CNN Money:

Ar intra in faliment

Fara sprijin financiar, Cipru ar intra in incapacitate de plata, deoarece bancile au fost grav afectate de criza din Grecia, fiind nevoite sa suporte pierderi. In prezent, datoriile tarii se ridica la 87 la suta din PIB, insa, fara un imprumut de salvare, ar ajunge rapid la 140%.

In cazul unei intrari in incapacitate de plata, Cipru ar iesi din zona euro, destabilizand uniunea monetara.

Taxa pe depozitele bancare

Uniunea Europeana a creat un precedent periculos prin decizia de a cere Ciprului sa taxeze toti cetatenii, prin luarea unui anumit procent din depozitele acestora, respectiv 9,9% pentru depozitele de peste 100.000 de euro si 6,75% pentru cele mai mici.

Aceasta taxa incalca principiul conform caruia investitorii si actionarii ar trebui sa suporte falimentul bancilor, nu deponentii. Daca o alta tara europeana se va regasi in situatia de a avea nevoie de un imprumut international, clientii bancilor din tara respectiva s-ar putea speria si ar putea efectua retrageri masive din depozite, pentru a nu risca aceeasi soarta.

Credibilitatea europeana

Impozitarea depozitelor risca sa submineze credibilitatea Europei in ochii investitorilor. Asigurarile oferite de liderii europeni, ca masura ar fi unica si se aplica doar la Cipru, nu satisfac pietele.

Astfel, fluxul de bani s-ar putea indrepta spre destinatii mai sigure decat zona euro. De asemenea, tarile de la periferia zonei euro ar putea avea de suferit, increderea in acestea fiind usor restaurata doar de promisiunile de sprijin din partea Bancii Centrale Europene.

Presiune asupra bancilor europene

Preturile actiunilor bancilor s-au prabusit pe bursele europene, luni, dupa anuntul privind taxarea depozitelor. Investitorii in bancile respective ar putea cere o prima de risc mai ridicata, determinand, astfel, cresterea costurilor de finantare pentru instutiile de creditare.

Pierderi pentru Rusia

Activele bancare din Cipru sunt de opt ori mai mari decat PIB-ul tarii, iar investitorii straini detin aproape jumatate din toate depozitele, evaluate la un total de 70 de miliarde de euro. Cea mai mare expunere o au companiile si oamenii de afaceri rusi. Potrivit agentiei de evaluare financiara Moody's, depozitele companiilor ruse in Cipru se ridica la 19 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#imprumut salvare Cipru, #taxa depozite Cipru , #zona euro