Cum poate scapa Romania de criza datoriilor?

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 12:20
3135 citiri
Cum poate scapa Romania de criza datoriilor?
Foto: Arhiva

Liderii europeni nu au reusit, in cadrul intalnirilor din timpul acestui weekend, sa ajunga la un numitor comun privind o solutie definitiva privind rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, iar indecizia acestora afecteaza din plin si Romania.

In ciuda faptului ca Romania are o situatie mai "sanatoasa" decat multe state de la periferia zonei euro, este vazuta, totusi, drept o tara riscanta, asemenea intregii regiuni din sud-estul Europei, iar costurile de finantare au crescut peste nivelul din 2010, cand tara noastra se afla inca in recesiune.

Prin urmare, este putin probabil ca Romania sa poata traversa urmatoarea perioada - in care multi analisti internationali se asteapta la o noua criza economica, posibil chiar recesiune, in zona euro si nu numai - fara sa fie grav afectata.

Cu toate acestea, Romania este mai bine echipata pentru a face fata unui nou val al crizei, datorita ajustarilor pe care le-a facut pana in prezent, sunt de parere analistii.

"Romania sta putin mai bine, pentru ca si-a facut o serie de ajustari de care era nevoie si in privinta bugetului public si a salariilor si a pensiilor. Dar depinde cat de mare va fi urmatorul val al crizei. Oricum, nu cred putem sa speram ca vom trece total neafectati. Tot ce putem sa speram este ca vom suferi mai putin, pentru ca suntem ceva mai bine pregatiti", a declarat, pentru Ziare.com, analistul economic Aurelian Dochia.

Potrivit spuselor sale, exista mai multe canale prin care Romania poate fi afectata de evenimentele din zona euro. Primul - si cel mai rapid - este cel financiar. "In aceasta privinta, s-au luat masuri de protejare, se urmaresc bancile cu atentie, sunt rezerve destul de mari. Dar cat de mare va fi impactul nu se stie, din cauza asta, nu poti sa fi destul de pregatit", a explicat Dochia.

Un al doilea canal este cel comercial, avand in vedere ca mare parte a exporturilor Romaniei se indreapta spre tarile din zona euro.

De altfel, potrivit analistului Constantin Rudnitchi, daca se aduna exporturile si importurile Romaniei, aproximativ 80 la suta din balanta comerciala a tarii depinde de Uniunea Europeana. "Din acest punct de vedere, o cadere sau o crestere economica minora in Uniunea Europeana afecteaza si Romania. In plus, companiile din Romania sunt, in mare parte, marile companii europene", a comentat Rudnitchi, pentru Ziare.com.

Exista si solutii, care, insa, nu se pot efectua de pe o zi pe alta. Astfel, ar trebui acordata mai multa atentie dezvoltarii pietei interne.

"N-as mai vorbi acum de masuri de austeritate, despre impozitarea pensiilor sau scaderi de salarii, pentru ca ar insemna o continuare a scaderii pietei interne. Daca ai si piata externa in scadere si piata interna in scadere, e limpede ca te indrepti spre recesiune", a explicat Rudnitchi.

De asemenea, companiile ar trebui incurajate de stat pentru a-si gasi alte piete, in afara statelor europene, cum ar fi Rusia sau Asia, in special China. "Nu va fi simplu, trebuia inceput mai de mult timp, odata cu primii muguri ai crizei, dar niciodata nu este prea tarziu. Vedem ca pietele din Asia sunt mai putin atinse de criza. O zona de cooperare comerciala cu acea regiune ar aduce noi comenzi si o diversificare a pietelor", a comentat analistul.

Solutia pentru zona euro: toata lumea sa accepte pierderi

In zona euro, politicienii vorbesc despre recapitalizarea bancilor, posibil cu 110 miliarde de euro, despre reducerea datoriilor Greciei, in masura de 50 la suta, fata de 20 de procente, cat se vorbea in aceasta vara, ceea ce inseamna pierderi imense pentru orice detinator de obligatiuni emise de statul elen.

De altfel, miza acestor nenumarate intalniri si summit-uri este tocmai acest lucru: cine va suporta pierderile? "La nivelul Europei, nu cred ca se poate gasi o solutie cu prea mare usurinta, pentru ca exista foarte multe constrangeri politice. In ultima instanta, totul este cine suporta cea mai mare parte din pierderi. Cu asemenea chestiuni, nu se rezolva usor si repede, nimeni nu vrea sa suporte pierderi", a explicat Aurelian Dochia.

Analistul este de parere ca, si miercuri, nu se va putea propune decat o masura temporara, ca si cele de pana in prezent. "Nici intrarea Greciei in incapacitate de plata nu este o solutie, pentru ca efectele sunt pe tot continentul. Tot sistemul financiar va suferi si toata lumea va suporta pierderi foarte serioase. Bancile vor avea pierderi foarte mari, unele vor trebui sa fie sprijinite de guverne, cheltuielile si eforturile care se fac pe aceasta directie vor dezechilibra bugetele publice, ratele dobanzilor pe pietele financiare vor creste foarte mult si situatia asta va avea repercursiuni pe ani de zile", a spus Dochia.

In fapt, orice solutie implica un singur lucru: toata lumea trebuie sa accepte niste pierderi. Potrivit analistului Constantin Rudnitchi, nu pot exista solutii care sa multumeasca pe toata lumea, insa ar trebui recapitalizate bancile, dar si micsorata datoria Greciei.

"E clar ca Grecia este, in mod practic, in incapacitate de plata. Dar cred ca se poate evita declararea oficiala, facand ceea ce, de fapt, s-a mai facut si pana acum, cu un singur lucru in plus: imprumuturi in continuare acordate. Dupa parerea mea, si Grecia ar trebui sa renunte la aceasta atitudine, oarecum de santaj. Cand spui ca iti ajung banii pana in octombrie sau noiembrie, normal ca fortezi mana partenerilor sa iti mai dea bani", a explicat Rudnitchi.

In plus, Grecia ar trebui sa faca mai rapid pasii spre reformele necesare, inclusiv grabirea privatizarilor, care ar aduce venituri bugetare semnificative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#criza datorii suverane, #criza zona euro, #solutii criza zona euro , #zona euro