Cum vad anul 2013 marii lideri europeni

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 18:46
2421 citiri
Cum vad anul 2013 marii lideri europeni
Foto: Arhiva

Dupa un an dificil, marcat prin numeroase momente tensionate si situatii-limita, liderii europeni intampina 2013 cu o atitudine deopotriva precauta si optimista, constienti de faptul ca criza nu a fost depasita, dar increzatori in fata rezultatelor deja vizibile ale actiunilor intreprinse pana acum.

Criza datoriilor suverane din zona euro este departe de a se fi incheiat, chiar daca masurile concepute pentru a ataca problema la baza incep sa dea roade, a spus cancelarul Angela Merkel in mesajul oficial adresat germanilor de Anul Nou.

Angela Merkel - pregatita pentru un an mai dificil

Oficialul le-a cerut germanilor sa aiba in continuare rabdare, chiar daca criza s-a intins deja pe trei ani, si a subliniat legatura dintre prosperitatea Germaniei si o Uniune Europeana prospera.

"Reformele pe care le-am introdus incep sa aiba un impact. Cu toate acestea, trebuie sa avem in continuare rabdare. Criza este departe de a se fi terminat", a spus Merkel, potrivit agentiei Reuters, preluata de The Telegraph.

De asemenea, aceasta a cerut consolidarea controlului pe pietele financiare internationale.

"Lumea nu a invatat suficient lectia crizei financiare devastatoare din 2008. Nu putem permite ca astfel de acte iresponsabile sa mai aiba loc vreodata. Intr-o economie sociala de piata, statul este garantul ordinii, iar oamenii ar trebui sa se poata baza pe acest lucru", a precizat Angela Merkel.

La inceput de an electoral, Merkel, care va candida in septembrie pentru al treilea mandat, a aratat ca rata somajului a ajuns in Germania la cel mai scazut nivel din 1990.

Pe de alta parte, in contextul incetinirii ritmului de crestere economica, cancelarul a avertizat ca 2013 ar putea fi chiar mai dificil decat anul precedent.

Francois Hollande: Vom iesi din criza mai devreme si mai puternici

La cumpana dintre ani, presedintele Frantei Francois Hollande a admis ca ingrijorarile populatiei sunt "serioase si legitime", insa si-a exprimat increderea ca tara sa va iesi din criza financiara "mai devreme si mai puternica", ca urmare a actiunilor guvernului socialist.

"Am fixat directia - locuri de munca, competitivitate si crestere, si nu ma voi abate de la acest curs. Este viitorul Frantei", a declarat Hollande, conform BBC.

Desi se confrunta cu o scadere dramatica a popularitatii dupa doar sase luni de cand se afla la conducerea Frantei, socialistul insista sa majoreze impozitele pe venituri mari.

"Vom cere in continuare mai mult celor care au cel mai mult", a promis Hollande.

David Cameron - realist, dar optimist

Premierul Marii Britanii David Cameron le-a cerut britanicilor, in noaptea de Revelion, sa ramana optimisti cu privire la perspectivele anului 2013. Potrivit acestuia, in pofida provocarilor economice sumbre, tara se afla pe drumul cel bun in ceea ce priveste deficitul bugetar si ocuparea fortei de munca.

"Putem privi in viitor cu realism si cu optimism. Cu realism pentru ca nu poti rezolva peste noapte probleme create pe parcursul mai mulor decenii. Dar putem fi si optimisti pentru ca facem progrese tangibile", a spus liderul britanic, preluat de The Guardian.

Mario Draghi: Trebuie continuate reformele fiscale

Cel care a tinut zona euro legata in 2012 rostind doar cateva cuvinte, Mario Draghi, este, la randul sau, rezervat cu privire la evolutia regiunii in acest an.

"Ne asteptam ca vulnerabilitatile interne sa se mentina si anul viitor (2013 - n.red.), urmand o revenire treptata in a doua jumatate a anului. Recuperarea va fi sustinuta de consolidarea cererii globale, de o politica monetara relaxata si de imbunatatirea semnificativa a increderii in pietele financiare", declara Draghi in a doua jumatate a lunii decembrie in Parlamentul European, potrivit The Guardian.

Seful BCE a argumentat o data in plus importanta continuarii reformelor fiscale.

"A fost nevoie de ajustare fiscala. Nu este ceva nejustificat. Au fost facute progrese semnificative pana acum. Daca vom da inapoi, ne vom pierde credibilitatea si va trebui sa o luam de la capat", a avertizat acesta.

In ceea ce priveste 2012, "acest an nu a fost unul usor. A fost un an in care s-au testat legaturile dintre statele membre ale zonei euro. Dar a fost, de asemenea, un an in care s-a format viziunea pe termen lung privind Uniunea Economica si Monetara. Si a fost un an in care aceasta viziune a inceput sa se concretizeze prin actiuni", a adaugat presedintele BCE.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#lideri europeni economie 2013, #zona euro 2013 , #zona euro
Comentarii