Daianu: Romania ar putea intra in recesiune in 2012. Vom avea de suferit socuri

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 18:48
2849 citiri
Daianu: Romania ar putea intra in recesiune in 2012. Vom avea de suferit socuri
Foto: Arhiva

Romania este afectata de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate, motiv pentru care am putea intra in recesiune in anul 2012, considera economistul Daniel Daianu.

Astfel, intr-un scenariu negativ, Romania poate intra in recesiune in 2012 cu cat situatia se strica mai mult in Europa, iar socurile sunt mai mari pentru noi.

"Trebuie sa fim pregatiti in ceea ce priveste sectorul bancar, ca surse de interventie, trebuie sa absorbim fonduri europene cat mai multe. Este singurul instrument pe care il avem la dispozitie pentru a introduce lichiditati, bani tari, putem crea locuri de munca, avem bani pentru agricultura, infrastructura. Bancile vor incerca sa atraga bani de la populatie, nu vor mai miza pe linii de finantare din strainatate", a declarat Daniel Daianu.

"Suntem afectati de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate. Faptul ca situatia in sectorul bancar ramane foarte complicata, ca bancile sunt in continuare intr-o goana nebuna pentru a-si reface baza de capital propriu pentru a respecta cerintele de lichiditate, de adecvare a lichiditatilor, sunt un indiciu ca ne vom confrunta cu vremuri grele, deoarece pietele bancare locale din Europa Centrala si de Rasarit sunt controlate de grupuri bancare care sunt in acest proces de deleveraging (dezintermediere - n.red.), in care incearca sa isi adecveze noile cerinte de capital si de lichiditate", a adaugat economistul.

Franta isi pierde ratingul maxim pentru prima data in istorie - Standard&Poor's

Fostul ministru de Finante a amintit ca, la recenta intalnire de la Viena, s-a incercat limitarea pierderilor in conditiile in care multe grupuri bancare nu sunt preocupate de creditarea de pe pietele unde opereaza.

"Dialogul cu aceste banci devine o piesa importanta in asigurarea stabilitatii financiare a tarii. Faptul ca Austria este depunctata, faptul ca Austria se gandeste la ea si mai putin la tarile unde opereaza grupuri bancare care au sucursale locale creeaza un element de preocupare pentru noi, pentru multe tari unde grupurile acestea sunt prezente", a spus Daianu.

"Vom avea de suferit socuri"

El sustine ca anul 2012 este unul tensionat, iar Romania nu va scapa de "blestemul care este criza din zona euro": "Deci vom avea de suferit socuri. In primul rand este costul finantarii si refinantarii. Ce se intampla in zona euro este contaminant pentru spreaduri, pentru marje.

Putem cunoaste si evolutii mai bune, in sensul scaderii unor marje, dar putem sa ne confruntam cu o persistenta a unor CDS-uri bine cocotate, chiar crescute si cel mai nepotrivit pentru noi ar fi ca, chiar daca vom avea o diminuare a deficitului bugetar, el nu s-ar materializa intr-o scadere a CDS-ului pentru Romania. Aici vom vedea ce inseamna contagiune", a spus Daianu.

Fostul ministru de Finante este de parere ca, pentru Romania, aceasta adancire a crizei in zona euro, si nu o ameliorare a situatiei, este rea din punct de vedere al finantarii si refinantarii prin costul pentru bugetul public al Romaniei.

"Trebuie sa incepem sa returnam bani catre finantatorii internationali, ma refer la instituitiile internationale care au constituit pachetul de asistenta pentru Romania. Ne-am vedea puternic erodat intrumentul ca componenta cererii agregate care a ajutat Romania mai ales in 2010 si 2011 cel mai mult, ma refer la exportul net. Romania a avut o dinamica buna a exporturilor.

Incetinirea activitatii economice, reintrarea in recesiune in principalele tari care furnizeaza piete pentru intreprinderi care opereaza in Romania va afecta exportul nostru. Deci si pe filiera comerciala am avea de suferit. Am avea de suferit in domeniul bancar. Lipsa de apetit a bancilor in a refinanta, nu mai vorbesc de oferirea de credite, va lovi economia, ar diminua din posibilitatile ca in 2012 sa avem crestere economica", sustine Dainau.

Daniel Daianu mai spune ca o adancire a crizei in zona euro ar alimenta fuga catre lichiditate: "Bancile prefera sa isi tina lichiditatile, nu sa le imprumute altor banci. Daca au exces de lichiditate fac plasamente la Banca Centrala Europeana. De altfel se vede si pe piata bancara autohtona. Daca aceasta criza se adanceste s-ar putea sa asistam la iesiri de lichiditati din economia romaneasca care ar pune presiuni pe piata valutara in lipsa unei interventii viguroase a bancii nationale", declara Daianu.

Fostul sef al Finantelor a mai opinat ca BNR va fi foarte atenta, nu va dori sa aiba interventii care sa conduca la o scadere semnificativa a rezervelor valutare, intrucat insasi scaderea semnificativa a rezervelor valutare ar pune presiune pe piata valutara.

Draghi (BCE): Zona euro isi va reveni treptat

"S-ar putea sa fim nevoiti sa preluam sucursalele unor banci grecesti din Romania, cu fonduri europene, daca stabilitatea financiara a Romaniei reprezinta un obiectiv al nostru dar si al Uniunii Europene. Daca Grecia nu ar ajunge a un acord cu detinatorii de obligatiuni suverane elene, situatia operatiunilor bancilor elene in Romania poate fi afectata. Intr-un asemenea scenariu, statul roman trebuie sa fie pregatit sa intervina daca altii nu sunt doritori sa le cumpere ceea ce nu este un lucru rau", a spus Daianu.

Pietele au fost pregatite pentru masura luata de S&P, dar este un eveniment rau

Decizia agentiei de rating Standard and Poor's de a cobori ratingul a noua tari din zona euro, intre care Franta, "este un eveniment rau", dar ar fi fost si mai rau daca masura nu ar fi fost anuntata inca din decembrie, a mai subliniat Daniel Daianu.

"Este un eveniment rau. Ar fi fost si mai rau daca aceasta masura nu ar fi fost anuntata de S&P in decembrie. Pietele au fost pregatite pentru acest eveniment. Tarile nu fusesera nominalizate de catre S&P. Este drept ca s-a vorbit despre un numar mare de tari, mai mult de jumatate din tarile din zona euro, deci nu era dificil de prevazut care erau tarile vizate. Chiar si declaratia oficialilor francezi intarea acea banuiala ca Franta face parte dintre tarile care vor fi retrogradate", a atras atentia fostul ministru.

Daianu sustine ca deciziile de pana acum nu sugereaza ca exista o perspectiva de reluare a cresterii economice in zona euro: "Onorarea obligatiunilor, onorarea platilor de catre guverne nu se poate asigura numai prin taieri de cheltuieli, din taxe si impozite suplimentare, ai nevoie si de o perspectiva de crestere economica, iar aici intalnim poate zona cea mai nevralgica a pachetului de masuri prin care se incearca pe de o parte gestionarea crizei, pe de alta parte reconstructia uniunii monetare", sustine Daianu.

El este de parere ca pactul fiscal euro nu reuseste sa contureze imaginea unei uniuni monetare viabile, iar in ceea ce priveste gestionarea crizei, stingerea focului, desi masura recenta a BCE detensioneaza partial situatia in sectorul bancar prin faptul ca usureaza problemele de lichiditate ale acestora, pe de alta parte, nu ajuta foarte mult tarile.

"Am vazut ca licitatiile care au fost organizate au avut succes, dar la licitatii cu hartii de valoare pe termen scurt. Testul cel mare va fi la licitatiile cu obligatiuni de la cinci ani in sus, la obligatiuni pe zece ani", spune Daianu.

Amintim ca agentia Standard and Poor's a coborat, vineri, ratingul a noua tari din zona euro, intre care Franta, decizie ce a fost criticata de oficialii europeni. Totodata, ratingurile Italiei, Spaniei, Ciprului si Portugaliei au fost coborate cu doua trepte, in cazul Portugaliei ajungand la "junk" - nerecomandat investitorilor.

Germania si Olanda si-au vazut ratingul triplu AAA mentinut si se bucura de o perspectiva stabila. La fel si Luxemburg si Finlanda. Franta, in schimb, la fel ca si Austria, are ratingul maxim coborat cu o treapta, la AA+. Retrogradarea Frantei este o veste cat se poate de proasta pentru presedintele Nicolas Sarkozy, intervenind cu doar 100 zile inainte de alegerile prezidentiale. Alte tari retrogradate sunt Malta, de la A la A-, Slovacia si Slovenia.

S&P si-a motivat scaderea ratingurilor prin esecul liderilor din zona euro de a gestiona criza si chiar de a-i identifica in mod corect cauzele.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Romania afectata situatie zona euro, #Daniel Daianu Romania zona euro, #criza zona euro Uniunea Europeana, #zona euro , #zona euro